Яхнията е една от любимите манджи в къщи. Независимо каква, в почти всички случаи с месо. Сега обаче е сезона на баклата, която много обичам, а и авджи Стоев прояде и гледам, докато е млада и зелена да си отядем. Преди две седмици готвих първата - класик с агнешко, днес от чудене дали свинско, или заешко - заложих на заешкото - не бях пробвала така. Ами пак е много вкусно. още повече с млечния чесън, който тези дни упорито хапвам да разсея една упорита хрема. Дори джоджена в този случай му върви на заешкото, заради боба.
Продукти за 6 порции:
около 1,2-1,4кг. заешко месо
бакла - около 1 килограм )
4-5 лъжици олио
1 с.л. червен пипер
2 връзки пресен лук (8-9 стръка)
1 пълна с.л. препечено брашно
7-8 стръка пресен джоджен/гьозум е желателно, ако няма - може и стар.
Приготвяне:
* Месото се нарязва на неголеми късове за готвене.
* Задушава се в мазнината, обръща се, за да се запечата от всички страни.
* Прибавя се нарязаният лук, червения пипер и залива с топла вода - на това количество месо - 1,5л. вода.
* Оставя се да къкри на ниска степен на котлона, докато месото омекне - пробва се с вилица дали се къса лесно
* През това време баклата се почиства, ако са големи шушулките - срязват на две и прибавя към ястието.
* Прибавя се в тенджерата, отново затваря с капак и оставя да къкри, докато и баклата се свари - на младата и трябват 20-30 мин. Ако Ви притеснява да не се развари месото - извадете го и върнете в тенджерата когато баклата е готова. Но за младата бакла няма нужда да се изважда месото, добре си е, запазено на кокала.
* Изваждат се 5-6 лъжици бульон от соса, охлажда и в него се размива брашното.
* Прибавя се ситно нарязаните листа джоджен/гьозум, изчаква се 2-3 мин. да поври и след това яхнията се сгъстява с размитото в соса брашно.
* Разбърква се и се отмества от котлона.
Може да сервирате с кисело мляко, или с млечна салата.
Няма коментари:
Публикуване на коментар