Страници

12 септември 2023 г.

Печени сини сливи със синьо сирене

 

       Малко тафталогия се получи в заглавието, но това е положението :-) всичко хубаво е синьо. Дори това, че до късна младежка възраст бях заклет Левскар.  За тези сливи ще кажа само едно - разкош! Топят се в устата, ухаят на масло, а запечените отгоре бадеми са хрупкави. Харесвам съчетанието на   сладко и солено  - споделяла съм тук при запечените плодове със сирена, където има дори бекон. Тази категория храни ги отнасям към предястията, защото чудесно ми се връзват с чаша бяло newsm03 вино, разбира се.  През годините все се каня да напълня сушени сини сливи със сирена, като тези фурми, но понякога времето не работи за мен, или пък ги забравям.  Приготвянето със сигурност ще е по-бързо от писането им тук :-), затова ще гледам да го съкратя. 

Продуктите са (колкото-толкова)

сини сливи

синьо сирене (може и меко козе, от онова с плесента)
масло
кафява захар
нарязани бадеми (или други ядки по избор, но тези нарязани белени бадеми са ми фаворит за салати и печива)
бяло вино



Приготвянето е :
* Фурната се загрява на 200*
* Сливите се разделят на две (по дължината, за да са по-устойчиви в тавата) и почистват от костилката.
* На дъното на тавата се поръсват 2 лъжици захар (кафява)
* Сливите се нареждат  и във вдлъбнатината на всяка:

       се поръсва щипка захар; поставя се парче масло и парче синьо сирене, поръсват се с нарязаните бадеми.
* Наливат се 80 мл бяло вино и 50 мл вода в тавата и поставя в загрятата фурна.
* Пекат се около 10 мин, докато ядките отгоре се зачервят съвсем леко.
* Прехвърлят се в чиния за сервиране (или в кутията за работа :) ) и поливат с останалото на дъното сосче.

***Между сливите може да си наредите и няколко смокини :-) документацията утре сутрин, ако успея. 


 

 

Няма коментари:

Публикуване на коментар