Страници

17 ноември 2024 г.

Печени телешки бузи с бира

       Една наслада за небцето! Телешките бузи са си  крехко месо, което обикновено готвя на телешко варено. Този път го реших да е печено, заради другите два вида чорби, които днес сготвих - три щяха да са много :-). Най-лесно и бързо - с бира, в плик за печене, бавно и на ниски градуси. 

Продукти за 4 порции: 
~800-900г парче месо телешки бузи 
60-70г масло 
300мл светла бира 

смес за намазване: 
3 с.л. олио 
1 скилидка чесън 
2 щипки сол 
1-2  иглички розмарин 
щипка риган 
5-6 стръка магданоз 
2-3 листенца кервиз/целина 

Приготвяне
* Всички подправки се пасират до гладко. 
* Парчето месо се намазва със сместа и оставя в хладилник, покрито с фолио за свежо съхранение за ок 12ч. 
* Изважда се и прехвърля в плик за печене (по-умно е направо да си се постави в плика за печене и с него в хладилника :-) )
* Върху него се разпределя маслото; до него се налива бирата. 
* Пликът се завързва здраво. Когато пека в такива пликове, обикновено използвам два - един в друг. Случвало ми се някой да се пукне, затова се презастраховам. 
* Поставя се в загрята на 200* фурна  и пече ок 10-15 мин - докато се види, че бирата в плика е завряла. 
* Фурната се намалява на 150* и пече ок 2,5 часа. 


Няма коментари:

Публикуване на коментар