Страници

31 май 2025 г.

Салата Панцанела

 

       Панцанела е традиционна за Италия (с произход Тоскана) лятна салата от домати, червен лук, босилек и стар хляб. Преди години типична за бедните жители на района, съдейки по малкото и достъпни  продукти. Дори в началото е била от стар хляб и лук. Името си носи от италианските думи pane и zanella - хляб и дълбока чиния за салата. Днешната панцанела е обогатена и се състои от домати, лук, зехтин, оцет, сол, черен пипер  и босилек, понякога и краставица. Почти като нашето Балкантурист изделие "шопска салата" :-)  Която салата не съм удостоила с публикация в блога, но честно казано, тази салата с домати и патладжани ни е много по-любима. 
Продукти: 

добре узрели червени/розови домати
краставица
лук
стар хляб (квасен, с него ми се получава по-вкусна)
босилек
зехтин
оцет
сол 

Пропорциите на продуктите е според вкуса Ви - който зеленчук харесвате повече, слагате повече от него. При мен са долу-горе равни части домат, краставица и хляб.

Приготвяне:
* Лукът се нарязва не много ситно и поставя в купичка със студена вода и 2 лъжици оцет в нея.
* Хлябът се нарязва на кубчета, поставя на хартия за печене в тава и наръсва обилно със зехтин.
* Пече се в загрята на 200* фурна до съвсем лека промяна на цвета - колкото да станат хрупкави хапките, не препечени. Може да оставите хляба за 24 часа, нарязан на кубчета, да изсъхне хубаво и тогава да ползвате тези сухи крутони. За мен това е по-добрия вариант - сухият хляб поема повече от соса :-) 
* Когато са готови се прехвърлят в купа и оставят да се охладят.
* Прибавят се нарязаните домати и краставици, ситно нарязани листенца босилек и отцедения лук.
* Подправя се на вкус - със солта,  зехтина и оцета.
* Разбърква се и прибира в хладилника за час, преди да се сервира. Ако не ви се чака това охлаждане, използвайте охладени зеленчуците.


 

19 май 2025 г.

Кренвирши в прошуто

 

          Имаме ли прошуто, то задължително трябва да се  завие някаква мръвка, да се подправи със салвия и да се изпече. Пети закон на Пепа, откакто открих салвията като подправка.  :girl_in_love: Тук показвам как понякога завивам  една вредност - кренвиршите, но съм избрала марка, сравнително доказана при малотрайните колбаси, пък и веднъж на тримесечие няма да навреди никому. Но спасява вечерята за 30-на мин, особено, ако се приготвят и във въздушен фритюрник ( AIR FRYER). 


Необходими са: 

кренвирши (тези са на Попов) количество според гладните хора :-) 

ленти прошуто 

листа салвия 

Приготвяне

* Фурната се загрява на 200*. През това време се подготвя основния материал :)
* Кренвиршите се срязват на две, за да станат по-къси и за да може за обвиването им да стигне 1 лист прошуто. Ако ги оставите цели си пригответе по 2 листа на кренвирш.
* Завиват се в прошутото и между тях се пъхва по листенце салвия. Ако обичате горчица, може да ги намажете тънко с нея.
* Нареждат се на хартия за печене в тава (по-чисто е) и пекат в загрятата фурна за 7-8 мин. Във въздушния фритюрник им трябват 15 мин. от пускането на уреда на 200*.
* През това време може да им приготвите всяка любима гарнитура - тук сме в сезона на аспержите и тези съм ги задушила с масло на тиган за 7-8 мин.