Страници

13 септември 2025 г.

Печена скумрия на фурна

 

       Всеки знае как се пече риба, нали Simple Smile и Мише така си мислеше, защото винаги я е пекъл на скара, но първия път я докара хрупкава. Скумрия хапваме често, приготвена по различни начини - най-вече на скара и сурово-солена, но преди 2 месеца скарата ни предаде и докато си харесаме нова, караме по моя начин - на фурна. Фасулска работа е, но за сухата скумрия е важно като се изпече да остане все още сочна, а не изсушена. Тайната ми Simple Smile да я пека за кратко в предварително загрята на макс градуси фурна. Срязана на две, не цяла, не покрита с фолио, за да не стане като сварена. Понякога с малко подправка - за риба на КотАни, но в повечето случаи без - само със сол и сок от лимон. 
Продуктите са: 

Скумрия
сол
лимон
олио

Приготвяне:
* Рибата се почиства и срязва на две по дължината. Ако Ви се играе, може да почистите гръбнака и костите - лесно се вадят и ще получите две филета.
* Посолява се и поръсва със сока на лимона. Прибира се за 2 часа (или повече) в хладилник, да си поеме солта.
* Може да се поръси и с подправката за риба на Котани.
* Фурната се загрява на 250*.
* Таватасе покрива с лист хартия за печене.
* Парчетата риба се намазват от двете страни с олио и нареждат в тавата с кожата надолу. Върху парчетата риба може да се поставят тънки кръгчета лимон.
* Когато фурната е загряла, тавата се поставя вътре и пече за 7-8 мин. Не повече.
* Изважда се веднага :) не оставяйте готовата риба във фурната, защото ще продължи да се пече. Трябва да е съвсем леко зачервена.

У нас най-честата гарнитура е картофена салата, или салата от домати, краставици, зеле, както и картофено пюре.


 

6 коментара:

  1. Звучи и изглежда перфектно! Ще се пробва задължително!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Миризмата е малко неприятна, но бързо се проветрява.

      Изтриване
  2. Благодаря за споделянето!

    ОтговорИзтриване
  3. Извинете за въпроса, но от къде се снабдявате с хубава и прясна скумрия?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не знам колко е прясна, но се надявам да е поне веднъж замразена :-) В Стара Загора от Метро. Друг магазин нямаме. Когато пътуваме до Бургас купувам от рибния пазар, но пак е замразена. Гледам да не е наранена и да е едра.

      Изтриване
  4. Благодаря ви! Аз също купувам от Метро, но в София. Не е лоша, но не винаги е прясна, затова и попитах.

    ОтговорИзтриване