Страници

28 юли 2009 г.

Ароматно свинско филе в сладко кисел сос




Продукти за 4-5 порции:

2 филета/рибица по около 500-600гр.

За марината:
50 мл светъл соев сос
50 мл светъл оцет (ябълков, оризов)
сока на 1 лимон (около 50мл)
20 мл сос Уорчестър
50 мл водка (твърд алкохол без аромат)
2 с л мед
1 ч л червен лют пипер (може и без него)
по щипка: риган, кориандър, кимион, черен пипер, сол
3-4 дафинови листа, ситно начупени


още:
6-7 с. л непечен бял сусам
5-6 с л мазнина за запържване
10-на скилидки чесън

Приготвяне:
* Всички продукти за маринатата се смесват
* Парчетата месо се шпиковат с чесъна и поставят в найлонов плик или купа заедно с маринатата.
* Оставя се да престои на студено поне 4-5 часа.
* Изважда се и измива от подправките (не държа да ги хапвам smile1)), а марината се прецежда и половината запазва.
* Парчетата филе се запържват в мазнината от всички страни за по 1-2 мин. и поставят в тава за печене.
* Добавя се запазената част от марината и долива още ок. 100 мл вода
* Завива се с фолио и поставя да пече - първо на силна, после на слаба фурна за около 1 - 1.5 часа.
* Развива се фолиото и с лъжица се залива филето със соса.
* Сусама се изсипва на хартия за печене и всяко филе се овалва както е горещо от всички страни (или поръсва отгоре и встрани, но така не може да се облепи навсякъде със сусам).
* Връща се обратно в тавата и запича за още 4-5 мин.
* Реже се с остър нож под лек наклон (а защо не и под прав ъгълRoll Eyes ) и сервира с по лъжица от соса.

Филе от глиган, приготвено по този начин, но мариновано на два пъти по 24ч. също става крехко и вкусно.

Няма коментари:

Публикуване на коментар