Страници
▼
26 юли 2009 г.
Сусамки
Детски спомен от панаири и сергии. Винаги съм мислела, че само продаващите ги роми са можели да ги правят. Докато веднъж дойде на гости братовчедка на майка от Сандански и ни подари сусам. Ама много. Мама се чудеше какво да го прави толкова /нали само на пити слагаха/, та съпругът на лелята веднага поиска тенджера, дъска и точилка и за 10 мин направи най-нежните сусамки, които бях хапвала. После вече беше лесно - правят се изключително бързо. лесни, бързи и нямащи нищо общо с твърдите по сергиите и магазини от тази доза излизат 20-на "ромбчета" със страна 5см.
Продукти:
1 чаша от 200мл захар
2 чаши от 200мл сусам
1 с л олио
1 ч л оцет
1/2 каф.л. сол ( последните 3 добавки са за да са крехки сусамките)
Приготвяне:
Сусамът се запича във фурната - до леко потъмняване на цвета.
Захарта се карамелизира.
Прибавят се (внимателно да не пръсне) олиото, солта и оцета и се обърква бързо.
Веднага се прибавя и сусама.
Бързо се обърква и се изсипва на приготвена намокрена дъска (ползвам голямата дъска за хляб)
Разстила се равномерно или с широк нож, или с точилка.
Веднага се нарязва на форми по желание ( първо тънко по краищата, за да се отстрани изкривеното при разсипването на дъската).
И това е - готови са почти 20 мин.
На едно място в България обаче може да видите на живо как се приготвят - в етнографския музей "Етъра". Майсторите изработват по старинна технология освен тях и захарни петлета, локум, халви и небезизвестното "бяло сладко". Всички те носят духа и аромата на стари времена.
ПП: А ето по същата рецепта и "Слънчогледки" :))) малко лоша снимка, но тях отдавна не съм правила.
Пепи,
ОтговорИзтриванесърдечни благодарности за тази рецепта!
Най-крехките и нежни сусамки, които съм опитвала.
Поздрав, Диана
Радвам се, че са ти допаднали, Диди :)
ОтговорИзтриванемерси за рецептата много са яки тези сусамки
ОтговорИзтриванетоку 6то ги направих и опитах:
(shorty)
shorty,
ОтговорИзтриванемного се радвам, че си се престрашил да ги направиш, а най-вече, че си ги харесал.
Много хора се плашат от самата мисъл да ги направят, мислейки, че е сложна работа. А както виждаш - не е. И бързо стават :)
Благодаря за коментара ти и всичко добро!
Това са най-вкусните сусамки, които някога съм опитвала! Пепи, благодаря ти за чудесната рецепта! Днес ги приготвих: [url]http://evatoneva.com/index.php?option=com_content&view=article&id=287:susamki&catid=13:desertiinapitki&Itemid=13[/url]
ОтговорИзтриванеСърдечни поздрави и прегръдки
И тук да кажа - радвам се, че се довери на рецептата, Еви, ама и с какви формички са при теб :)
ОтговорИзтриванеПривет, много благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванеПреди малко правих семковки станаха много вкусни, но ги оставих на една плоскост, която после начупих, защото ми беше невъзможно да ги нарежа. Карамелът се лепеше по ножа и много бързо се втвърдяваше, а сместа се придърпваше към ножа и не можеше да се получи изрязването...
Та... има ли някакъв пиниз при нарязването - видях и на Еви прекрасните сусамки, но не мога да си пердставя как са нарязани.
Усмихната нощ :)
Привет :)
ОтговорИзтриванеРежат се веднага, докато сместа е гореща.
Ако правиш пак със семки, можеш да добавиш малко повече захар, а ножа потапяй в приготвена дълбока купа с гореща вода. По-лесно е така.
Хубав ден на теб!
Чудни сусамки pep-4о! Представям си как приятно хрупат!
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
Благодаря :)
ИзтриванеА на теб - хубави почивни дни!
а захарта с колко вода се карамелизира? :-)
ОтговорИзтриванеа захарта с колко вода се карамелизира? :-)
ОтговорИзтриванеКолкото да се намокри - 1-2 лъжици. Тя се изпарява, така или иначе.
ИзтриванеТова е ако ви притеснява карамелизирането на захарта.
А може и я карамелизирате, като прибавяте захар в съда на 2-3 пъти.
Страхотни станаха сусамките, мъжът ми много ги хареса. Благодаря.
ОтговорИзтриванеМоля, браво!
ИзтриванеНаправих ги преди час, още не искат да се "съсирят"... :S
ОтговорИзтриванеМного лошо. Прибирай ги в чинията, така ги хапвайте. Захарта не е читава - до този извод стигнах последния път като ги правих. По един и същ начин ги правя, мога със завързани очи да ги направя, а последния път станаха толкова трошливи, че не можеш да ги пренеса. При това с една и съща захар, която ползвам от години, но със стремглаво падащата цена, която има напоследък, не се учудвам. Други момичета се оплакаха от други сладкиши за нея.
ИзтриванеПробвай с друга захар следващия път, Сев.
Пепи, тази сутрин правих твоите сусамки. :) Голямо пръскане беше, та после ми се наложи и да чистя, но си струваше. Много, много вкусни! Толкова, че хапнах няколко и чак прекалих, стана ми даже малко "зле" от сладкото - смятай колко съм си хапнала. ;) Любимият като опита, възкликна "Купешките нищо не струват пред тези!" Май ще трябва да си причиня пръскането около тях по-често, благодаря ти сърдечно за прекрасната рецепта! :)
ОтговорИзтриванеИзпращам ти най-сърдечни поздрави! :)
Йее браво на теб, Гери, много ме зарадва, че си направила! Наистина нямат общо с купешките.
ИзтриванеВиж сега - за пръскането - когато ти е готов карамела, дръпни съда настрани, брой до 10 и тогава сложи капките оцет и олио -смесени, приготвени предварително, възможно най-бързо. Ще им хванеш чалъма и няма да ти пръска.
Прегръдка за теб!
Значи и за това си имало чалъм, както се казва. Тогава ще имам стимул пак да направя, защото наистина малко ме измъчи първия път. :)
ИзтриванеПепи, благодаря! Да знаеш, че си ми голям учител и вдъхновител! Току-виж след години и от мен стане човек, който готви вкусно. :) Наистина съм ти благодарна за всичко!
Поздрави най-сърдечни и спорен ден ти желая!
Аааа Гери, убедена съм, че ти и сега си човек, който готви вкусно. Щом го правиш с такова желание - няма как да е.
ИзтриванеИ точно така - има си чалъм :) Както за всяко нещо, ти ще се убедиш сама през годините и с опита.
Хубав и спорен ден на теб!
Пепчо, хиляди благодарности за сусамките! У дома не бяхме опитвали по вкусни. Нищо общо с купешките, другия път ще смеся няколко вида ядки и семена. Съжалявам, че нямам снимки, но още прохождам в снимането и качване на снимки, а и не остана материал за документиране:) aneto
ОтговорИзтриванеЕха, много ме зарадваш, Ането :) Да ви е сладко! Ще стане хубаво с повече видове семена и ядки. Аз съм правила, но с фъстъци и с белени слънчогледови семки - също стават добри.
ИзтриванеПрекрасни сусамки! С кафява захар се получиха разкошни! Благодаря за споделената рецепта!
ОтговорИзтриванеanomalia
моля :) да ви е сладко!
ИзтриванеМного се радвам да те видя, anomalia :) За много години и поздрави на теб!
Прекрасни сусамки!
ОтговорИзтриванеЕдинственият блог за рецепти ,който ползвам ! Сред приятелите се славя ,като отличен кулинар ,но често ползвам и вашите рецепти .Много точно описани и винаги вкусни!Благодаря !Сусамките изглеждат страхотно
ОтговорИзтриванеСлед почти 2 години - благодаря за доверието :)
ИзтриванеНай-вкусните сусамки, които някога съм опитвала. Приготвят се за не повече от 20 мин. и се унищожават също толкова бързо. Благодаря за рецептата.
ОтговорИзтриванеНаиситна се приготвят много бързо, нали :) Само се плашат хората от обясненията и правенето, просто трябва човек малко да е малко сръчен.
ИзтриванеДа Ви е сладко!
Здрасти, Пепче! :) Вече съм се отчитала с твоите сусамки, но отново ти благодаря! :) Правя ги доста често, Миле много ги обича, благодарности и от него! :) Искам да те питам, правила ли си ги с мед? Чудя се, дали ще са така крехки като твоите?
ОтговорИзтриванеМими, правила съм с мед, но освен че стават лепкави остават и меки- няма как да ги стегне като захарта и трябва да се държат в хладилника
ИзтриванеИ аз това си помислих, благодаря ти, Пепи! Хубав ден! :)
Изтриване