Страници

21 октомври 2009 г.

Пица от кайма


Бързо и вкусно ядене. И много харесвано от тийновете.

Необходими за 4 порции:
~ 1кг кайма 


малка глава лук
1-2 яйца
подправки по вкус - на кайма винаги ползвам смес от: черен пипер,  кимион и риган

50-60 мл олио
100 мл вода

200г. кашкавал
2 домата
маслини без костилки
ароматни сирена по желание 

Разни добавки към каймата са - сварен настърган картоф, или картофено пюре (често има останало), грах, кисела краставичка, морков, гъби, лютеница. 

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 200*
* Каймата се омесва с подправките, ситно нарязания (или настърган ) лук и яйцето
* В тава се налива водата и олиото и омесената кайма се разстила в нея. 

* Запича се в загрята фурна за 25-30 мин.
* Тавата се изважда се, нареждат се отгоре нарязаните на кръгове домати и маслини.
* Настъргва се кашкавала, начупва сиренето, връща се във фурната  и запича до зачервяването им.


6 коментара:

  1. Пепи, ако продължаваш в този дух с твоите вкусотии да ме предизвикваш да пробвам всичко,видяно от теб,обявявам че се премествам на отглеждане и дебелеене у вас. Защо да се хабя да чета,че да готвя,когато при теб е толкова приятно и вкусно.
    Поздрави от Нанси,Ани,Нора и Ая,
    които ако продължаваш да изкуся-
    ваш стават членове на вашето се-
    мейство.И да не искаш ние ИДВАМЕ

    ОтговорИзтриване
  2. С големи извинения -едва сега видях, Норче, че си писала :)
    Поздрави и до скоро, на наша земя :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, уникално предложение! Много ми се дояде, залепнах за екрана!
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Зорничка!
      Много е бърза и винаги спасява положението :)

      Изтриване
  4. Без вода суха ли става? Само с мазината от каймата не става ли добре?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Всяка кайма за печене има нужда от вода - кюфтета остават по-сочни, ако при месенето им добавяте вода (газирана, или леденостудено, или бира). Без друго във фурната каймата се пече по-бавно и изсушава по време на печенето, затова слагам вода (или бяло вино, или доматен сок дори). Само мазнината от каймата не е достатъчна (освен ако не е някоя от магазина с добавена вече вода - това го правят много често търговците, ако сте пекли наденици, знаете как излиза вода по време на печенето им)

      Изтриване