Една манджа от Чирпанския край, която много обичаме. Особено зимата.
Оригинално е постна, но отдавна видоизменена точно в оня край с месо.
Традиционно я приготвят по свинската коледа - наред с другите мезета.
Аз я правя и със свинско, и с пилешко и с телешко месо.
Оригинално е постна, но отдавна видоизменена точно в оня край с месо.
Традиционно я приготвят по свинската коледа - наред с другите мезета.
Аз я правя и със свинско, и с пилешко и с телешко месо.
Продукти:
1кг кисело зеле
1 л зелев сок
1кг кисело зеле
1 л зелев сок
200 гр. ориз
2- 3 стръкчета рогата мерудия (сминдух)
2- 3 стръкчета рогата мерудия (сминдух)
1 каф.ч. олио (мас в оригинал)
шарено свинско месо – около 1-,1,5 килограм (тук ще кажа, че аз го правя и с пилешко, и с глиганско)
Приготвяне:
Месото се поставя в маста да се запържи.
Прибавя се накълцаното кисело зеле, сока и вари до омекване на месото.
Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода.
Прибавя се към зелето и разбърква.
Добавя се още вода - трябва да се получи 1/3 части ориз/телност (вода и зелев сок от готвенето)
Отгоре се поставят стръкчетата сминдух, притискат и тавата се поставя в загрятата вече на 200* фурна и пече до блееедо зачервяване на зелето и набъбване на ориза.
Прибавя се накълцаното кисело зеле, сока и вари до омекване на месото.
Оризът се измива на течаща вода, докато спре да пуска бяла вода.
Прибавя се към зелето и разбърква.
Добавя се още вода - трябва да се получи 1/3 части ориз/телност (вода и зелев сок от готвенето)
Отгоре се поставят стръкчетата сминдух, притискат и тавата се поставя в загрятата вече на 200* фурна и пече до блееедо зачервяване на зелето и набъбване на ориза.
Лятото ползвам стерилизирано зеле от буркан. Зелев сок по това време няма - вместо него слагам сок на един лимон или една чаена лъжица лимонтозу
За приготвяне на рецептата в CRock-pot:
поставя се нарязаното зеле (почистено от твърдите части) , сока, който се е отцедил, докато се реже и още 200-300 мл. (и месото, ако ще има такова) в съда.
Включва се на режим ІІ за 6 часа.
След като се отвори уреда, един пласт зеле се отмества в единия край, прибавя се измития почистен ориз, връща се пласта зеле отгоре, затваря се капака и включва за още 2 часа на режим ІІ.
Разбърква се хубаво и тогава сервира.
След като се отвори уреда, един пласт зеле се отмества в единия край, прибавя се измития почистен ориз, връща се пласта зеле отгоре, затваря се капака и включва за още 2 часа на режим ІІ.
Разбърква се хубаво и тогава сервира.
Чудесна е буранията!
ОтговорИзтриванеПепи, надявам се, нямаш нищо против.. ?
Поздравявам те :-)
Разбира се, че не, Дими :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря!
Това ме хвърли в духовата музика... Баба ми казваше бурания на нещо като манджичка студена, приготвено от кисело мляко, печени чушки, чесън, олио и магданоз.
ОтговорИзтриванеИначе твоето предложение е много ммм, както съм и гладна...
Усмивки :)
Аз затова и уточних от кой край е яденето.
ОтговорИзтриванеЗа печени чушки с мляко и..... четох веднъж в един форум, че му казват така, нещо като предястие е.
Нали знаеш, колкото домакини в село, толкова рецепти за баница :)
Важно да е вкусно :)
Много усмивки и от мен, Ина :)
Пепи, много благодаря за прекрасната рецепта и не само тази разбира се! Вчера обрах овациите. Много е вкусно! И ти е много ценен блога- все тук намирам неща, истински български, на бабите ни, с които сме расли...
ОтговорИзтриванеНека не те напуска вдъхновението! И само хубави неща да те спохождат! :)
Роси
Роси, много се радвам, че това е онова любимото на мъж ти, дето търсеше и сте харесали.
ИзтриванеМного ти благодаря, живи и здрави да сте!
Страхотна рецепта , веднага я постнах във Фейса !!! Обожавам старите рецепти !!!
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата.Не знаех ,че това е бурания.Иначе съм готвила по рецепта на свекърва ми зеле с ориз.
ОтговорИзтриване