Страници

14 януари 2010 г.

Салата от миди

Благодарение на Емилия си имам още ........ домашни smile1 замразени, но не метровски.
С девойчето ги харесахме на салата, а нали си имат и черупки - за разкош си я украсихме. 




Продукти за 2 салати: 
миди ядки - около 250 гр. 
1 връзка зелен лук 
3-4 стръка копър 
1/2 лимон
1 голям домат

3-4 ск.чесън
5 с.л. зехтин
2 с.л. оцет /ябълков, че и домашен smile1
2 с.л. балсамико 
1 ч.л. сол /или на вкус/ 


3-4 листа маруля 
шепа маслини 

Приготвянето 
е бързо и лесно. 
Зеленият лук и копъра се нарязват на ситно. 
На доматите се изрязва и отделя само месестата част, нарязва на дребни кубчета, както и лимона и скилидките чесън. 
В голям компотен буркан се поставят мидите. Прибавят се всички останали продукти без маслините и затваря буркана с капак.
Разтръсква се енергично и оставя в халдилник за час, да се овкуси. 
В  две чинии се  поставят листата маруля и  нареждат няколко черупки от мидите. 
Съдържанието на буркана се разделя в двете чинии /Ако са по-малки може и три/, украсява се с няколко маслини и това е.

Вкусотия smile1

9 коментара:

  1. Пепи,
    хубаво настроение ми създаде твоята салата -
    свежа, колоритна и много апетитна.
    Е ..., който има,
    й се наслаждава,
    а другите - гледат.
    Приятно хапване, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Благодаря :)

    Хубава вечер и на теб, Диди!

    ОтговорИзтриване
  3. ето това е салата която е по мой вкус, много пъстра.....:-), у нас морски деликатеси си ги ям сама...
    добре че поне рибата се яде... :-)

    Лек и спорен ден!

    ОтговорИзтриване
  4. Остава да палнеш колата и да идваш :)
    Чакай да дойде неделя, че да извадя и глиганско, да те видя тогава ще се справиш ли ;)

    Хубави почивни дни на теб!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, извинявам се за лаишкия въпрос, но има ли начин да съхраня миди с черупки и да ги приготвя сред време. В момента съм на морето и бих могла да купя, но искам да ги съхраня за по-дълго. Не само докато ги пренеса до вкъщи. С други думи, ще оцелеят ли във фризера с черупката? Ако имаш опит, ще съм благодарна да споделиш.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, Жанет, аз си имам във фризера така почти цяла зима. Синът ми често пътува към Бургас и носи.
      Сварявам ги - на една голяма тенджера най-много 1 пръст вино, или бира на дъното. Варя, докато се отворят мидите - и най-горните черупки. охлаждам, почиствам по-голямата част от тях - оставям малко с черупките, да си има за украса :) опаковам хубаво и замразявам. После само вадя и на тиган, на салата, с ориз...

      Изтриване
  6. Благодаря ти, Пепи! Аз имах предвид да ги съхраня съвсем сурови и не подлагани на никаква топлинна обработка. С моя мъж много харесваме миди с черупката, както ги приготвят с вино, чесън и подправки. Но понеже и двамата сме на различни посоки, ми се искаше да купя оттук и да ги съхраня в суров вид, докато се уцелим и двамата вкъщи и тогава да се опитам да ги приготвя по този начин. Иначе само ядки съм замразява ла. Но сега не това е идеята.Искам да ги съхраня не приготвени и с черупката. Ако може, разбира се.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Несварени, с черупката - не може. Не става :) Имам изхвърлена една партида така, защото ме нямаше, като ги донесе младежа и му казах направо да замразява. Наскоро ги извадих и сложих да сваря с вино, но ядката вътре не е цяла - явно, като се е замразявала се е разделила по стените на черупките и така си остана и след сваряване. А самите миди дори не се отвориха.

      Изтриване
  7. Благодаря ти за вниманието. И аз така предполагах, че ще кажеш. Но пък с твоя богат опит реших, че може да има начин...Хубав ден, мила Пепи

    ОтговорИзтриване