Страници

14 януари 2010 г.

Пържени филии

       Фасулска работа. Или другояче казано, колко му е да свариш боб.
       Да, ама не. Една приятелка не може да готви боб w00tw00tw00t
      Ииии  .... както всяка работа в България, всеки си има свой вариант. Хапвали сме на различни места пържени филии, но с ръка на сърцето си признавам, че най-си обичаме моите - с фина хрупкава коричка отвън и мееееекинки, като душица отвътре. Понякога -  с аромат на канела nyam nyam Преди години, когато мама работеше в стол (единствения, в който съм яла толкова вкусна храна) ме научи да ги правя с повече прясно мляко, или сметана и брашно с малко сода/бакпулвер в сместа. Ставаха  много пухкави и вкусни. Но след няколко години  установихме, че панирани само в яйца ( с ню ню прясно мляко) повече ги харесваме и така си ги правя. 
Противно на схващането, че филиите се правят със сух хляб, аз ги правя в повечето случаи с мек :))  А най-добрия избор на хляб за пържени филии са франзелите. 
       


Яйчената смес за потапяне на хляба е: 
яйца, прясно мляко, канела /понякога/ и щипка сол.
Съотношението хляб / яйца / мляко е:
на 4-5 филии: 2 яйца, 2 с.л. прясно мляко и щипка сол.

За пържене: равни части масло и олио, за 10 филии - по около 60гр. Може и само олио, но с маслото мирише по-приятно :)

И се започва пърженето - потапя се филията в добре разбитата смес от двете страни, като се задържа по няколко секунди; да се накисне.  Изважда се от нея и се поставя  в силно загрятата мазнина. Колкото е по-зарята, толкова по-малко мазнина поема. Но не и да пуши мазнината :) Ако сложите в олиото и 2 лъжици масло - още по-вкусни стават :)
На филията и трябват по  20-30 сек. от всяка страна и е готова; обръща се и се пържи и от другата страна. 
Изважда се на кухненска хартия да се отцеди, ако има и подходяща решетка, на която да се поставят, а под нея хартията - още по-добре. Така долната част на готовата филия не омеква от задушаването с хартията, а остава нежно хрупкава.
Следва най-интересното от заниманието - кой с какво ще ги яде smile1
У нас всеки ги яде различно - единият мъж с мед, другият с пудра захар поръсени; девойчето със сирене, а аз - и със сирене и със сладко, пък ако докопам и онова с боровинките, усещането става......  nyam nyam и задължително с чаша айран :)


Освен класическите пържени филии, у нас на голяма почит са и пълнените пържени филии.  Моля, обърнете им внимание :) 

2 коментара:

  1. Толкова апетитни изглеждат и с този аромат на канела, с кафето ще ми вървят много добре :) Усмихнат ден :)

    ОтговорИзтриване
  2. Освен да направя пак и да те почерпя за кафето :)
    Но се налага да ходя на работа, почакай до неделя :D
    Хубав ден и на теб, Дани!

    ОтговорИзтриване