Страници

31 януари 2010 г.

Сусамени гевречета


или кравайчета. Както и да е, важното е, че са мекички отвътре, със сладка глазура и мнооооого полепнал сусам. Много обичам сусамени гевреци. И както вече казах - хапването е заразно - като хапнеш един и те влече да вземеш още един, и още един.......nyam nyam
Тук преди време имаше една баничарница, от която си купвах редовно, но то беше ......... поне преди 10 години. От тогава до сега не съм случвала на други такива купени, нито пък аз успявах да ги направя. Всъщност правех ги, но не успявах да задържа толкова сусам по тях. Докато днес реших да потапям фитилите тесто в наситено медената вода, а после добре овалям в сусама. И се получиха yahooyahoo


Продукти за 18 бр. кравайчета

за закваската:

30гр. жива/прясна мая (2/3 кубче)
1 ч.л. сол
1 ч.л. захар/
50 мл. топла вода
50 гр. брашно
за тестото:
4 с.л. захар или 3 с.л. мед
70 мл олио
300 мл прясно мляко
брашно – около 500-550гр.
и още:
3 с.л. мед /или захар/
200-250 гр сусам

Приготвяне:
* Маята се размива заедно в топлата вода, заедно със солта и захарта. Прибавя се брашното, да се получи кашичка.
* Покрива се и оставя на топло за 10-15 мин. да шупне.
* В голяма купа се пресява брашното, прибавя се захарта /или леко разтопения мед/, олиото, затопленото прясно мляко и закваската.
* Омесва се меко, еластично тесто / ако лепне му се прибавя още малко брашно/ на топка.
* Покрива се с намаслено свежо фолио и прибира в купа на топло място, докато втаса /да удвои обема си. От захарността на тестото става малко по-бавно, отколкото при нормалното тесто/
* Отделните 3 лъж. мед се разтварят в 3 с.л. топла вода в широка чиния.
* Сусама се изсипва на плота на правоъгълник, широк не повече от 5-6см., но дълъг.
* Тестото се разделя на 3 топки, всяка от които с ръце се „точи” и оформя на дебела пръчка.
* Всеки фитил се реже на 6 парчета. Взема се отрязано парче между дланите, изтънява се на дълъг фитил.

* Той се потапя в чинията с медената вода /ако е по-дълъг на два пъти/, изважда и поставя в приготвения правоъгълен пласт сусам, като леко се овалва в сусама.
* Премества се на чисто и сухо място и още веднъж обтрива с двете длани като точене, за да може да полепне добре сусам по тестото.

* Завива се на кръгче !!! В никакъв случай не трябва всички да са еднакви, всяко трябва да си има свое мнение wink1 wink1 и прищипват двата края, за да се слепи добре. Може да се направят и по-големи кравайчета, като за целта тестото се раздели на по-малък брой парчета.
* Поставят се на хартия за печене в тава, на разстояние поне 4-5 см. едно от друго, тъй като увеличават голмината си при печенето двойно и повече.
* Не се оставят да втасват! Всяка тава с приготвени гевреци се поставя в студена фурна, включва на 100*, като през 10 мин. се увеличават градусите с по 10, докато стигнат 180*. Пекат се до съвсем леко порозовяване.
* Така, докато се пекат те и втасват.
* Изваждат се и покриват с кърпа за 15-20 мин.


*** Ако искате да имат блясък, като ги извадите от печката, намажете с четка с подсладена/медена вода.

25 коментара:

  1. Eeee, Пепи :) изглеждат ми и като мое сбъднато желание :) ще ги пробвам скоро :)

    ОтговорИзтриване
  2. Обичам сусам, а като гледам колко много има на твоите гевречета....Вкусно :)

    ОтговорИзтриване
  3. Зори, Дани,

    Вкусен ден и на вас :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    обожавам ги -
    а толкова са изкусителни твоите.
    Хубава неделя, Диана

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Дианка :)

    Снощи, като започнах да ги правя се сетих, че при теб съм виждала доста разновидности на гевречета - кои от кои по-апетитни.
    Хубав ден и на теб!

    ОтговорИзтриване
  6. Ох,как искам да си взема едно!Едни такива с хрупкава коричка и оваляни със сусам.Чудни!
    Спорна седмица!

    ОтговорИзтриване
  7. аа, този път има, скрила съм :) за вторник сутрин, ще подаря няколко гевречета :)

    Спорна седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи,невероятни са.Така ми се приядоха,особено сега с кафето.Трябва да ги пробвам,а утре може ли да се подаряват на мъжете,т.е. искам да подаря по едно на колегите,така,за майтап.

    ОтговорИзтриване
  9. разбира се, че може, Ваня :)
    Важно е колегите да носят на майтап, а гевречетата да са вкусни :)

    ОтговорИзтриване
  10. Силно изкушена от апетитните снимки,днес направих гевречетата. На вкус бяха страхотни,но неможаха да втасат. Направих ги с мед и предполагам,че от него се получи така. Тестото го оставих в пекарната,уж за по-сигурно да втаса,после готовите гевречета във фурната,но се надигнаха много малко. Иначе се изядоха и пак ще ги направя,този път със захар. Няма начин да не станат!

    ОтговорИзтриване
  11. Пробвай, трябва да станат. Но ако искаш намали захарта в тестото, за да втасат повече, а те ще си поемат от медената вода сладост.

    ОтговорИзтриване
  12. ето ги! намерих ги, значи правилно съм запомнила, че се ползва мед и вода 1:1

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, много ми допадна рецептата и сигурно ще я пробвам. Благодаря ти, че я сподели!

    Пожелавам ти един прекрасен ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерси, Вени, хубав да е и на теб!
      Ще се радвам ако споделиш дали ти е харесал резултата!

      Изтриване
  14. Пепи, вземам си ей онова, последното, да го разчупя на момчетата си, че днес няма да успея да им направя.
    Много са хубави, как си ги подредила само...
    Поздрави и пожелания за хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря, Мариета, хубава вечер и на вас!
    Като те познавам... за колко би ги забъркала, а :) Само по 2-3 за адет :)

    ОтговорИзтриване
  16. Здравейте, изглеждат страхотни и мисля да пробвам рецептата, но имам въпрос. Може ли млякото да се смени вода, защото постя? Благодаря!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, ще станат и с обикновено тесто. Може бе не така вкусно от прясното мляко, но пак ще са пухкави.

      Изтриване
  17. Здравейте, много харесвам рецептите на блога и всичко се получава мнооого вкусно. Да попитам тези гевречета може ли да станат със суха мая, че нямам друга?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравейте :) Може да е със суха мая, да. Сухата към свежата мая е в съотношение 1/3 части. Само внимавайте тестото да не става твърдо, че тогава стават по-сухи :)

      Изтриване
  18. Страхотни са и благодаря че споделяш неща толкова български който ни липсват и сме нямали възможността някой да ни учи. Ще ги пробвам веднага, както и кифлите, че и е писнало от чуроси, кроасан и испански простотии

    ОтговорИзтриване
  19. Страхотни са и благодаря че споделяш неща толкова български който ни липсват и сме нямали възможността някой да ни учи. Ще ги пробвам веднага, както и кифлите, че и е писнало от чуроси, кроасан и испански простотии

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Цвети!
      Надявам се да ти харесат гевречетата.
      Честит празник на теб, жива и здрава да си!

      Изтриване
  20. Здравейте, първата тава се слага в студена фурна, но следващите гевречета ще бъдат втасали.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Няма да бъдат, ако държите тавата на хладно, или в хладилник. За два часа тестото няма да се охлади толкова много, просто няма да втасват.
      Но за следващата тава - като са втасали, не се слагат в студена фурна, а вече в загрята и пекат.

      Изтриване