Страници

31 януари 2010 г.

Кифли с локум

Не кифли, а кифлички  smile1 Другата ми любима закуска, която обичам да си купя от баничарницата на пазара, сигурна, че поне локума не може да бъде менте. Но пък слагат толкова малко Sad 
 Обичам локума във всичките му разновидности - натурален да си хапвам, на сладки, на кифли.... От онези големи, пухкави и мекички локумки.  nyam nyam




от същото това тесто на кравайчетата.

Приготвяне:

* Точи се правоъгълен лист от тестото (вече втасало)  /или изрязва такъв.
* Нарязва или оформя на правоъгълници по  желание, но според моето скромно мнение 10/15 е идеален размер.
* Локума се нарязва на дълги, но не тънки ивици и поставя на дългата страна на  тестото, оставяйки по 1 см. в двата края празни.
* Прегъват се тези празни крайчета навътре и завива кифлата.
* Намазва се с четка с разтворения във водата мед и поръсва със семена - мак, сусам - по желание.
* Оставят се  с тавата на топло място да втасат, докато удвоят обема си и пекат в загрята фурна на 180*.
* Изваждат се и отново с четка намазват с медената вода.



*** Пак от това тесто но на малки кифлички с мармалад са за г-ца Стоева -  тя пък локум не обича. И за да е плънката с мармалада в стил Мечо Пух "колкото повече толкова повече"  - завити по традиционния начин - назярани на триъгълник, лъжица мармалад и напред завив към връхчето smile1

7 коментара:

  1. Ще взема да посетя близкия турски магазин за кутийка с локум :-D

    Много апетитни изглеждат, Пепи! Не е истина откога не съм хапвала нито кифла, ни локум..

    Мхммм :-)

    Вкусна и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепчо,
    а в какво съотношение мед и вода?
    И аз страшно обичам локум/локумки, но тук 1 скромна кутия струва 4,80 евро! - отделила съм си всички твои рецепти за локумки и чакам някой да донесе от БГ!
    Поздрави на цялото семейство

    ОтговорИзтриване
  3. Хм, явно при вас локума е "деликатес".
    Вижте темата на Жоро Бордовски, там има рецепта за домашен локум - Рени, така няма да чакаш колет :) Меда/вода е както на сусамените гевреци 1:1, за да е достатъчно сладко и да придава гланц.

    Благодаря ви, Дими, Райна :)
    Хубава неделя и на вас!

    ОтговорИзтриване
  4. Именно! - 1те кори за баница, които намерих струваха 4,30 евро за 250 гр.! - и реших, че е грехота и разточих, после намерих и едни по-изгодни.
    И аз това се сетих - дали нямаш рецепта за това как се вари локум!? - би ли ми дала този сайт с рецептата?!
    Grazieeeeee

    ОтговорИзтриване
  5. Сигурна съм, че Жоро Бордовски е правил локум, но не мога да го намеря. Сега го и няма, за да го питам.
    Но ето ти още две рецепти за локум, сигурна съм, че са добри и ще успееш да направиш.
    на пеполина локум и на Надето локум

    ОтговорИзтриване