Страници

2 февруари 2010 г.

Пиле с картофи яхния

 

Символично днес за празника smile1 с петел. Домашен, разбира се, иначе на бройлерите не пише "Мъжки..., женски". Няма нищо по-вкусно от яхния с домашна птица. 
Пиле яхния с картофи 

Продукти за 6-7 порции:


1 пиле около 1,5кг* (или кокошка, петел, но предварително сварени  почти до готовност;  бульона се ползва в яхнията)

2 големи глави лук
2 чушки/пиперки (или 1 с.л. от универсалната зеленчукова подправка) 
2 средни домата ( 400 гр. консерва) 
бульона от кокошката, или топла вода - около 1.2л.
8-9 средни картофа
по желание - 100-150 гр бамя (12-15бр.дребни)
1 с л червен пипер
сол на вкус
50-60мл олио
1/2 връзка магданоз
2 с л брашно (препечено, винаги си имам в бурканче) 

Приготвяне:

* Пилето се нарязва на порции, лука на кубчета.
* Поставят се в тенджера, запържват се порциите месо за бързо - колкото да се запечата месото, прибавя се лука и пържи още 2-3 мин. 
* Прибавя се червения пипер, разбърква се, прибавят се ситно нарязаните домати (или консерва) , дребно нарязаните чушки/пиперки и задушават за 3-4 мин. Залива се с топлата вода (или бульона, ако е кокошка все пак smile1) посолява се, ако при варенето няма сложена сол. 
* Щом  заври се оставя да къкри около 25-30 мин  и прибавят нарязаните обелени картофи, а след 10-на мин. и почистената бамя (оставя се връхче от дръжката, за да не стават лигави, докато се готвят). За пиле това време  е достатъчно, преди да се сложат картофите; а за по-възрастна птица се започва в този ред :
- Лукът и чушките се запържват за 3-4 мин; прибавя се червения пипер, доматите и бульона от варенето на птицата. 
- Когато сосът заври се прибавят картофите, почти свареното месо..... 10-15 мин по-късно -  и бамята и вари до омекването на картофите - зависи от вида им, но около 20 мин.
* Изваждат се 5-6 лъжици от соса, който се оставя да се охлади.
* В него се размива брашното и връща  с  разбъркване в яхнията.
* Поръсва се веднага със ситно нарязания магданоз и отмества от котлона.
* Оставя да се задуши за 2-3 мин.

и с бамя :)








7 коментара:

  1. Е, бива ли така? Знаеш ли, че от няколко години ми се хапва яхнийка. Бабката много вкусна я правеше. Както се чудя какво да сготвя, за да става и за малкия, това се явява страхотно предложение.
    Твоята изглежда ужасно примамлива... направо преглъщам, както преглъщах онази турска яхнийка в Нюрнберг :)))
    Благодаря ти за предложението!
    Лек и усмихнат ден: Ина

    ОтговорИзтриване
  2. Еех, само като гледам снимката и усещам вкуса!За съжаление ще се наслаждавам единствено виртуално поради липса на изходен продукт:)Лека вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. Диди, не се знае кога ще ти падне изходния :)
    Ина,, бабините манджи май са топъл смомен за всички ни :)
    Тази яхния се научих да правя от свеки. Вьрно, че баба готвеше много вкусно, но точно така яхнията - не. Аз малко по малко гледах всеки път свеки (защото тя все казваше, че не е нищо особено) и едва от 5-6 години насам я правя като нейната.

    ЛЕка нощ, момичета :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пише се ''МОИТЕ '' , а не с ''Й" :) Относно рецептата я пробвах днес , стана супер !

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Страхотна рецепта и стана супер. Само да попитам понеже съм мъж и се случва често да замествам жена ми в кухнята. Кога се осолява?

      Изтриване
    2. Пропуснала съм я, защото обикновено варя пилето в подсолена вода и бульона е достатъчно солен. Може да сложите веднага след прибавянето на доматите,а аз Ще допълня горе Благодаря и се радвам че ви е харесала яхнийката

      Изтриване