Символично днес за празника с петел. Домашен, разбира се, иначе на бройлерите не пише "Мъжки..., женски". Няма нищо по-вкусно от яхния с домашна птица.
Продукти за 6-7 порции:
1 пиле около 1,5кг* (или кокошка, петел, но предварително сварени почти до готовност; бульона се ползва в яхнията)
2 големи глави лук
2 чушки/пиперки (или 1 с.л. от универсалната зеленчукова подправка)
2 средни домата ( 400 гр. консерва)
бульона от кокошката, или топла вода - около 1.2л.
8-9 средни картофа
по желание - 100-150 гр бамя (12-15бр.дребни)
1 с л червен пипер
сол на вкус
50-60мл олио
1/2 връзка магданоз
2 с л брашно (препечено, винаги си имам в бурканче)
Приготвяне:
* Пилето се нарязва на порции, лука на кубчета.
* Поставят се в тенджера, запържват се порциите месо за бързо - колкото да се запечата месото, прибавя се лука и пържи още 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква се, прибавят се ситно нарязаните домати (или консерва) , дребно нарязаните чушки/пиперки и задушават за 3-4 мин. Залива се с топлата вода (или бульона, ако е кокошка все пак ) посолява се, ако при варенето няма сложена сол.
* Щом заври се оставя да къкри около 25-30 мин и прибавят нарязаните обелени картофи, а след 10-на мин. и почистената бамя (оставя се връхче от дръжката, за да не стават лигави, докато се готвят). За пиле това време е достатъчно, преди да се сложат картофите; а за по-възрастна птица се започва в този ред :
- Лукът и чушките се запържват за 3-4 мин; прибавя се червения пипер, доматите и бульона от варенето на птицата.
- Когато сосът заври се прибавят картофите, почти свареното месо..... 10-15 мин по-късно - и бамята и вари до омекването на картофите - зависи от вида им, но около 20 мин.
* Изваждат се 5-6 лъжици от соса, който се оставя да се охлади.
* В него се размива брашното и връща с разбъркване в яхнията.
* Поръсва се веднага със ситно нарязания магданоз и отмества от котлона.
* Оставя да се задуши за 2-3 мин.
и с бамя :)
Е, бива ли така? Знаеш ли, че от няколко години ми се хапва яхнийка. Бабката много вкусна я правеше. Както се чудя какво да сготвя, за да става и за малкия, това се явява страхотно предложение.
ОтговорИзтриванеТвоята изглежда ужасно примамлива... направо преглъщам, както преглъщах онази турска яхнийка в Нюрнберг :)))
Благодаря ти за предложението!
Лек и усмихнат ден: Ина
Еех, само като гледам снимката и усещам вкуса!За съжаление ще се наслаждавам единствено виртуално поради липса на изходен продукт:)Лека вечер!
ОтговорИзтриванеДиди, не се знае кога ще ти падне изходния :)
ОтговорИзтриванеИна,, бабините манджи май са топъл смомен за всички ни :)
Тази яхния се научих да правя от свеки. Вьрно, че баба готвеше много вкусно, но точно така яхнията - не. Аз малко по малко гледах всеки път свеки (защото тя все казваше, че не е нищо особено) и едва от 5-6 години насам я правя като нейната.
ЛЕка нощ, момичета :)
Пише се ''МОИТЕ '' , а не с ''Й" :) Относно рецептата я пробвах днес , стана супер !
ОтговорИзтриванеДа ти е сладко!
ИзтриванеСтрахотна рецепта и стана супер. Само да попитам понеже съм мъж и се случва често да замествам жена ми в кухнята. Кога се осолява?
ИзтриванеПропуснала съм я, защото обикновено варя пилето в подсолена вода и бульона е достатъчно солен. Може да сложите веднага след прибавянето на доматите,а аз Ще допълня горе Благодаря и се радвам че ви е харесала яхнийката
Изтриване