Страници

17 май 2010 г.

Скумрия "Ропотамо"


или риба с домати и зеленчуци. Но от доброто старо време, когато станах врат на семейството wink1wink1 (знаете кой е главата) и започнах да готвя по-често, тази рецепта за риба се приближаваше най-много до тогавашната консерва с риба "Ропотамо". Нея и сега я има. Но е без грах, повишено съдържание на зеленчуци, вместо на риба.
Повече ни харесва тази от бурканите, отколкото приготвена в момента, макар и в глинения гювеч въпреки, че я приготвям по един и същ начин.
А най-удобното с консервите е, че винаги мога да имам бърза вечеря. Или да изпратя на младежа за по-дълготрайни запаси smile1





Това е дозата за един средно голям глинен гювеч (2.5л) или тава. Ако се прави в тава, добре е да се завие с фолио, за да може да се задуши.

Продукти:
3-4 средни скумрии
1л. доматен сок
1-2 ч.л. мед
40-50мл. оцет
2 големи глави лук
50мл олио
5-6 кис.краставички
200гр грах и/или сварен бял боб***
2 дафинови листа
1-2 моркова по желание ***
чушка - печена, сурова или маринована - също по желание***
сол на вкус и черен пипер на зърна

Приготвяне:
* Рибата се почиства и нарязва на котлети (шайби) и поставя в тенджера с литър вода и оцета, едро нарязания лук и зърната черен пипер да поври на тих огън за 15 мин.
* Внимателно се изважда с решетъчна лъжица и отцежда. ;
* Краставичките и морковитесе нарязват на кръгчета, чушката - както се случи, на кръгче, на ленти, на шайби.
* Отцедената риба се нарежда в гювеча плътно на един ред.
* Останалите продукти се нареждат на следващ ред, отново нарежда ред риба. Ако са останали зеленчуци се поставят отгоре.
* Залива се доматения сок. Посолява на вкус, прибавя дафиновия лист, олиото, меда и още няколко зърна черен пипер и запечатва гювеча с тесто (брашно, вода) .
* Пече се във фурната първо 20-25 мин. (до завиране) на 250*, след това намалява градусите на 180*.
*Ако е в тава - пече се около час, завита с фолиото.

***Тези продукти ги слагам тогава, когато ги имам. Ако нямам, не си правя труда да ходя на магазина за тях, те са по желание.


***Със същите продукти, но умножени по 3 или по 4, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите.

***Когато купувам риба, за да направя в буркани е винаги скумрия, но когато "попадне" у нас от рибарското хоби на близък човек е правя и с друга риба - шаран, каракуда, пастърва.


45 коментара:

  1. Ха добре завърнала се! :)
    Щом е рибка,не отказвам...особено със зеленчуци!
    Успешна седмица,Пепи!! :)

    ОтговорИзтриване
  2. Досега не съм слагала мед в Ропотамо. Сигурно ще е много по вкусно. Също така не съм готвила риба в гювеч, защото все си мисля, че ще мирише после на риба. Любопитна съм за вкуса и тази седмица ще я направя :):) Спорна и усмихната седмица :)

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи,
    добре си се завърнала.
    Благодаря за чудесната рецепта във варианти - харесва ми, и то много...
    Хубава и усмихната нова седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  4. Благодаря, Диди!
    Благодаря, Кате!
    Благодаря, Краси!

    Кате, меда много не се усеща тук, слагам колкото да убие киселината на доматения сок. Пробвай и кажи. А гювеча не мирише на риба, за всеки случай накисни за един ден преди да миеш, но не съм усетила дъх до сега.

    ОтговорИзтриване
  5. Мърррррррр... Пепи, като коте ме накара да се облизвам с тази рецепта! Отдавна не съм вкусвала "Ропотамо", но със сигурност ще опитам твоята, засега само виртуално!
    Успешна нова седмица ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Почерпи се :)

    И хубава седмица и на теб, Ева!

    ОтговорИзтриване
  7. Правил съм си и друг път такова нещо. Само че всеки път ме е страх да не пропусна нещо и предпочитам когато манджата не е тривиална, да го правя по рецепта. Днес го "забърках" по точно тази рецепта. Убеден съм че ще стане добре :)

    ОтговорИзтриване
  8. Ще стане :) Т.е. сигурно е станала вече.
    Но е тривиална де, не знам защо те притеснява импровизирането :) Окомера е най-добрия помощник в кухнята. И вкуса.
    Да кажеш, дали ти е харесала така после

    ОтговорИзтриване
  9. Здравейте. Харесват ми вашите рецепти и благодаря, че сте си направили труда да ги публикувате. Искам да ви попитам за тази рецепта - Скумрия "Ропотамо" - когато я консервирате, слагате ли дафинов лист в бурканите или само когато рибата се сварява. Надявам се да ми отговорите.
    С най-добри пожелания,
    Милена

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще отговоря, разбира се :)

      В бурканите не слагам дафинов лист. За мен достатъчно се ароматизира при варенето. Но това е по мой вкус, а аз много не си падам по дафиновия лист, с изключение на няколко единици ястия. Затова, ако вие го харесвате, може да сложите по един лист и в буркана.
      Поздрави, Пепа :)

      Изтриване
  10. Благодаря за бързия отговор. Честно казано - не очаквах.
    Желая ви радост и успех в добрите начинания.
    А за рецептата - дай Боже живот и здраве, следващата седмица ще се опитам да я приготвя.
    Милена

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо, не знам защо чак сега откривам тази рецепта, но децата обожават риба "Ропотамо", колкото и да не ми се иска да я купувам. Само не разбрах дали бурканите ги стерилизираш.

    Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Краси, най-долу пише:
      ""Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите."
      няма как иначе да издържат.
      За една партида от 12 буркана (0.4л) купувам 12 по-малки скумрии. Точно ми се събират в една тенджера.

      Изтриване
  12. Аз нещо не разбрах, рибата в бурканите минаваш ли я през фурната или само вариш рибата и я слагаш директно в бурканите

    ОтговорИзтриване
  13. До снимката с зелената чиния е рецептата за приготвянето в тава/гювеч. .

    Отдолу е написано как я приготвям в буркани, със същите продукти. Много ясно е написано:

    Със същите продукти, но умножени по 3 или по 4, приготвям бурканите, като сварявам шайбите риба във вода-оцет - 8:1 части, сол на вкус и 5-6 глави лук, едро нарязан, който после не слагам в буркана, 5-6 листа дафинов лист за общо 20-30 мин. Изцеждам и вадя само рибата. Другите продукти - направо в буркана, като слагам ред риба, ред от тях . Доливам с доматения сок, по 1л. олио и запечатвам. Варя 1ч. бурканите.

    ОтговорИзтриване
  14. а скумрията прясна ли е или може със замразена от магазина

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Никога не правя с прясна (охладена) Тук се продава само в Метро охладена скумрия и на цената от 10 лв. за кг не бих правила консерви с нея :)
      Замразена купувам. Почиствам и режа, преди да е напълно размразена, да не се е отпуснала.
      И принципно не 400/600, а 300/500 - гледам в килограм да се събират 3 риби. Иначе са големи и не могат са се събират парченцата в буркана.

      Изтриване
  15. А костите на рибката успяват ли да се стопят при варенето и?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. аз май Ви отговорих вече във ФБ, но :) не, не се усещат, освен гръбнака. Ако рибата е от ония дребните, речни, или язовирни, с много кости - времето за варене на бурканите се увеличава.

      Изтриване
  16. Много ваши неща съм готвила и все вкусни.Адмирации!
    Сега ще сготвя и това любимо от миналото ястие.
    Нямам скумрия,ще сложа кефал.Дано се получи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще се получи, няма начин :) Ще чакам да споделите после как е :)

      Изтриване
    2. Отговора ми е:Ммммммммм много вкусно!Добавям към любими.Благодаря за идеята!

      Изтриване
    3. ММММного се радвам, браво на Вас!

      Изтриване
  17. здравей :)
    прочето рецептата още през 2010.
    запомних, че "...имаше една такава рецепта... " и така и не я опитах досега.
    какъв пропуск, о, какъв пропуск! :))
    днес сутринта много се съсредоточих къде бе тя, къде... и се сетих за "моите канибали". и я намерих! намерих рецептата и я приготвих.
    супер е, много вкуснооо!
    ау, как ще се спукам от яд, че чак сега се наканих! толкова изпуснати мигове мням-мням са това :D
    но нали казват - по-добре късно, отколкото никога.
    благодаря за рецептата, моля, приеми поздравите ми :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Приемам ги :) и ти благодаря :) Нищо де, сега пък ще правиш по-често и ще си наваксаш :) Ние у нас сме така - като харесаме нещо, го правя и ядем до втръсване.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  18. Здрасти колко време се пече във фурната?Задължително ли е запечатването с тесто и точно как става?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. час-час и половина на ниска Т* - до 150* Запечатването с тесто не е задължително -прави се, за да се задушава вътре добре и да не излиза влагата от гърнеца. Тестото се прави на гъста каша от вода и брашно и нанася по ръба на затворения капак, лошото е, че после трудно се чисти :) след изпичането. Откакто обаче навсякъде има алуминиево фолио (не като преди години дефицит) про сто слагам под капака 2 ката фолио.

      Изтриване
  19. А дали може да се приготви в слоу кукър, както рецептата за скумрия по созополски?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, да. Дано не съм закъсняла с отговора мнооого :) извинявам се, сега виждам въпроса Ви.

      Изтриване
  20. Здравейте.
    Точно днес ще си правя Ропотамо в буркани.Много пъти вече си правя но,с балтийски шпроти чистени и без глави.Със скумрия не ми харесва толкова.И още нещо, вместо доматен сок или пюре взимам читава лютеница/разреждам я малко с вода/.Пробвайте,става уникална рибена салата /за мезе :)/
    Поздрави от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвала съм :)Ч преди да започна да правя с доматения сок. Ако е за салата Ропотамо - слагам лютеница, но в рибата не ми харесва с лютеницата. Лютеницата за мен е засалата, не за манджа. Но вкусове разни.
      За шпротите завиждам лекинко :) Нямаме си тук такива ние.
      Поздрави и от мен :)

      Изтриване
    2. Днес пак ще правя.Забравих да спомена като заври маринадата чак тогава слагам шпротите да заврят 1-2 минути, иначе се разваряват :)

      Изтриване
  21. Пробвах с паламуд, става много добре. По рано правих със скумрия, също се получава много добре. Когато остане печена или пържена по-едра риба я правя с нея, салатата отново се получава.Трябва само да се изчистят костите добре.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Със сигурност става, но тук рядко има в магазина. Тази година син ми беше командировка доста време в Бургас, но пък не се сетих да поръчам за консерви :) Донесе 2бройки днес, но ще го правя солен. Има време до зимата, ще поръчам да донесе, благодаря, че подсети за него.

      Изтриване
  22. Привет :) За първи път ще правя такова нещо (аз риба не обичам, но мъжа обожава, особено ропотамо) и имам някои може би тъпички въпроси :) Първо - буркани с винт стават ли? Второ - може ли доматено пюре, а не доматен сок? Трето - колко дебели трябва да са шайбите риба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здрасти :)
      Трето - шайбите са дебели по ок 2,5- до 3см. Да не са тънки, да не се разпадат.
      Второ - може доматено пюре, не сок (моят е гъст, почти пюре си е), но го разредете с мъничко вода, за да се получи сос в буркана, иначе само с пюре няма да стане - няма друга течност
      И може да ги напълните във всякакви буркани - просто аз имам страх от винтовите буркани и не ползвам за месо.
      Стискам палци, ако имате други въпроси - пишете :)

      Изтриване
    2. Привет отново. Вчера успешно дойде ред на рибата :) Мъжът ми одобри вкуса (само следващия път ще слагам повече риба и по-малко зеленчуци), но по повърността се образува бял фин слой. Това нормално ли е? Май разредих малко повечко доматеното пюре, дали е от това? И забравих да сложа оцет във водата на рибата...

      Изтриване
    3. Привет :) оцета е за костите - така омекват, че не се усещат, като се яде рибата, за да се отделят. Бялото най-вероятно е от белтъка на рибата, или от мазнината и, ако е била по-тлъста. Няма общо с доматеното пюре. Ако на вкус е добро (в което не се и съмнявам) - значи си е годна за ядене .

      Изтриване
  23. Благодаря :) Значи затова в купешката почти няма кости, а в моята си останаха въпреки многото варене... Е, аз за проба направих 5 бурканчета от 400 грамовите, на другата доза със сигурност няма да забравям! Поредната Ви успешна рецепта, която ще се готви и удома :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да така е. Може и да не се вари рибата, но да престои дълго време в оцетна марината в хладилника.
      Благодаря за доверието :) Пак ще направите.

      Изтриване
  24. Здравей,Пепчо! Много харесвам твоите рецепти,някои от тях ни станаха любими. Рецептата за кетчуп е уникална и вече няколко години я правя.Та на въпроса- имам Дунавска риба искам да направя консерва Ропотамо всичко по рецептата е ясно, но как да премахна костите от рибата?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Дари :) За съжаление няма как да се премахнат дребните кости от дребните риби :) Затова я кипвам с вода и оцета, за да може тези костици да омекват - така при хапване се дъвчат спокойно, не засядат, или боцкат по небцето. Щом е само дребна риба (правила съм с каракуда) времето за варене във вода и оцет увеличавам на час. Малко се разпада, но пък със сигурност не се усещат костите.

      Изтриване
  25. Един рамалиец в Канада29 август 2023 г. в 20:34

    Здравейте, Пепа! Е, тая рецепта в гювеч изби рибата! Буквално! Снахата, която е тукашна, дори се отказа от кебапчетата ми заради рибата, а това досега не се е случвало. В Северна Америка на сьомгата и викат "кралицата на рибите", но скумрията я детронира от раз. Благодаря за великолепната рецепта!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ехааа, много се радвам! Щом е отказала на кебапчета :) Скумрията всъщност не е лоша риба, особено, ако е прясна. Знаеш, като си живял тук, че тя беше масово продаваната риба по магазините до преди 20 години.
      А тази "ропотамо" съм правила и с други риби - такива дребни, речни, язовирни и пак става :) но иска по-дълго готвене, да се размекнат костите.
      Поздрав най-сърдечен!
      ПП: Лютеница ще правиш ли :)

      Изтриване
  26. Един рамалиец в Канада1 септември 2023 г. в 18:21

    Днеска отиваме на ферма да берем чушки и домати за лютеницата. Това е най-близкият вариант до отглеждане на собстени. А на двора има място само за салатни количества... А варенето на домати го заменям вече от няколко години с мое изобретение - филтруване през 50-микроново найлоново платно (във формата на торба). Става за около 5 минути вместо 3 чàса варене. Е, ако я бях правил на село (Рамалий), щях да я варя, все пак традициите са си традиции, и вървят заедно с удоволствието.
    С най-добри поздрави!
    Митко

    ОтговорИзтриване