Страници

18 май 2010 г.

Хапки с кюфтенца и зеленчуци в чили сос



Продукти за 6-7 порции:

1 кг  филе, нарязано на хапки и мариновано в 100мл соев сос, 100мл водка и сол на вкус за около 2 часа
500гр кайма, овкусена с подправки - черен пипер, кимион, сол и риган
300гр грах (замразен)
3-4 моркова
2-3 чушки
500гр печурки
2 люти чушки ( лютивината зависи от вида чушка, с тези стана приятно, не отровно люто, така че може да се увеличат или махнат)
50 гр сушени домати
50 мл олио
200 мл доматен сок с 1 с л оцет и 1 с л захар
1 зърно карамфил, фино счукано (придава много интересен аромат)
няколко стръка магданоз
*** картофи - по желание. 

Време за приготвяне: 25-30 мин.

Приготвяне:
* Месото се изважда от марината и запържва за 5-6 мин. в тиган с олиото
* През това време се правят кюфтенцата - малки, колкото орех, излизат около 28 бр.
* Изважда се месото в тенджера или голяма купа, в която да стои топло и в тигана се поставят кюфтенцата и нарязаните гъби.
* Запържват се за 5-6 мин., разбърквайки 2-3 пъти. Изваждат се при пилето и отново затваря съда.
* Поставят се в тигана нарязаните моркови заедно с граха и доматения сок с оцета, захарта и щипка сол..
* Задушават се 10-на мин. - морковите да не омекнат съвсем, леко хрупкави са по-вкусни, като на 4-5 мин. се прибавят и нарязаните люти чушки, карамфила и сушени домати.
* Всичко се изсипва в тенджерата при извадените вече продукти и обърква добре.
* Разпределя се в чинии и поръсва със ситно нарязания магданоз (по желание, естествено smile1)

 

ПП: Еднакво вкусно става с всякакво месо - на първата снимка е с глиган, на втората - с пилешко. Разликата в различните меса е повечето време на задушаване на месото, а при дивеча - предварително изкисване за 24ч. в студена вода (ако месото е от фризер), или в марината с вино и подправки, ако е прясно. 

6 коментара:

  1. Пепи, много добра комбинация, а и като е малко лютичко е много по- хубаво :)
    Усмихната вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. Имам колежка, която казва, че съпругът й ако няма месо на масата не може да се нахрани. Сигурна съм, че за любителите на месото тази комбинация ще им допадне много - щом има пилешко, кайма, дори и водка ...върха!
    Пепи, хубава сряда :)

    ОтговорИзтриване
  3. Много вкусна комбинация,Пепи!Досега не съм опитвала пилещко с кюфтенца в едно ястие,а пък и с добавката на сушени домати и люто - направо започвам да преглъщам!:)
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Ооо, страхотно вкусно изглежда! Ще се опита :-)

    ОтговорИзтриване
  5. Дани-2, тук оправданието ми с двата вида месо е, че пилешкото е леко ;)) Шегувам се, тогава нямах достатъчно пилешко месо, та добавих и кюфтенца, но ни хареса и ги правя често, особено да изпратя на младежа.
    А като гледам момичета, доста от вас обичат лютичко, не съм само аз :)
    Дани и Дани, Диди, Ирка,
    Благодаря ви, хубав ден и на вас!

    ОтговорИзтриване
  6. Хи хи :) Снощи преди да си легна, погледнах рецептата. Видях, че има месо и кюфтета, а сутринта в блогрола имаше сладкиш с боровинки :) Помислих си че съм сънувала....чак сега разбрах, че не е сън. Страшна комбинация, много ми харесва! Поздрави!

    ОтговорИзтриване