Страници

25 май 2010 г.

Пълнени питки




Много мързелива закуска. Защото ги купувам готови - преди годинибяха едни мънички, колкото голямо яйце.  Сега от пекарните на големите вериги са малко по-големи, но пак има дребни - не по-големи от шега. По грамажа си личи. 
Издълбавам, намажа с масло, пълня. 
Плънката - въпрос на въображение и на съдържанието на хладилника. Еднакво вкусни както със солена плънка, така и със сладка - задушени плодове или мармалад с ядки. 

Солени пълнени питки 


Продукти: освен питките smile1

шунка/колбас, филе, луканка, пушено или варено месо 
кашкавал/моцарела, топено, крема или каквото и да е сирене - може и от всичко по малко
по щипка чубрица, риган
яйце за спойка и масло или майонеза за намазване на питките 

царевица, кисела краставичка, мариновани гъби - тези са по желание 



Приготвяне:
* Изрязва се малко капаче на питките
* С лъжичка се изкопава вътрешността оставя около 1 см "стена"
* Продуктите за пълнежа се нарязват на ситно и разбъркват добре.
* Смесват се заедно с трохите на извадената среда на питките  и пълнят отворите им. Трохите може да се спестят smile1  за галета, а питките напълнят само с плънката. 

* Пекат се в предварително загрята фурна на горе реотан - 220* за 5-6 мин., или на парти грил, ако са по-малки и ниски и не опират в реотаните. 

От вън са хрупкави, а вътрешността остава  пухкава, но  сочна smile1




Сладки пълнени питки 
Пълнеж:

едро смлени орехи, ябълки нарязани на кубчета, мед, лимонов сок, стафиди, малко масло, канела и ликьор - всичко задушено за 3-4 мин. Отново се запичат на горен реотан.

Но ще сменя архивната снимка от 2007 година  в следващите дни 
smile1

3 коментара:

  1. Хитра идея :) Ще я копна :)
    Хубаво утре от мен, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  2. Наистина чудна идея! Благодаря ти, Пепчо за кой ли път :-))) и все така да ни радваш!

    ОтговорИзтриване
  3. Радвам се, че ви допада идеята :)))

    Хубава вечер на вас!

    ОтговорИзтриване