Страници

11 юни 2010 г.

Боб с кисело зеле


Рецепти за боб със зеле толкова, колкото рецепти за боб. Колкото домакинства, толкова начини да го сготвят.
Най-често го правя, когато готвя боб или зеле, следващия ден обратно и само събирам накрая, за да се овкуси. Като на горната снимка - в зелето има и малко ориз. Или към свареното вече зеле се прибави консерва сварен боб. 
Най-вкусно е с джолан обаче, колкото и да е синоним на постно ядене това, джолана, особено с оставена кожичка не него му придава невероятен вкус.
И люта чушка, разбира се. Или чесън. И чаша вино. Или бира.
drinksdrinks


Продукти:
250 г. бял боб 
1 средно голяма кисела зелка
2 равни с.л. червен пипер
100мл олио
Сол на вкус ако трябва, но принципно не трябва, че зелето е солено)
***джолан по желание

Приготовяне:
* Бобът се накисва от вечерта, или поне 5-6 часа по-рано.
* Кипва се два пъти за по 10-15 мин.  и всеки път се изхвърля водата, в която е врял и измива. В първата вода аз слагам 1/2 ч.л. сода за хляб. От нея се появява пяна, докато ври, водата придобива жълтеникав цвят, но после стомах не боли smile1
* Зелето се измива, отцежда, нарязва на ситно и заедно с олиото, една чаена чаша зелев сок и една чаена чаша вода се слага в тенджера да се задушава през това време. Ако ще е с джолан, тук е момента да се сложи.
* След като зелето омекне, към него се прибавя свареният стар боб, заедно с част от водата, в която е врял, отгоре се поръсва червения пипер.
* Оставя се да къкри още 10-15 мин. по желание се изсипва в тава и запича, но се внимава да не остане сухо.

15 коментара:

  1. Ако щеш ми вярвай, но това е може би най- любимото ми ядене!
    Мама го готви много вкусно и редовно я изнудвах едно време. На брат ми толкова му беше писнало, че и до ден днешен не иска да яде такова нещо:)

    ОтговорИзтриване
  2. Любимо ястие си приготвила и показала, Пепи! :)
    Права си, че всяка домакиня по свой начин приготвя гозбите си, но комбинацията на основните продукти и вкус няма как да се променят! :)
    Благодаря ти за споделената рецепта, чудесното поднасяне и представяне! :)
    Сърдечни поздрави и пожелания за хубав уикенд! :)

    ОтговорИзтриване
  3. Права си, Еви, основните продукти няма как да се променят :)
    Благодаря, хубави почивни дни и на теб!
    Лулу, вярвам ти :) Аз го открих твърде късно (при нас това не се готви) и сега си наваксвам отранна есен до .....почти до лято :)
    Приятна почивка и усмивки :-)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,
    прекрасно поднесено
    и коментирано :)
    А тези люти чушлета са задължителни!!
    Поздрави и усмихнат ден!

    ОтговорИзтриване
  5. az neznam dali shese spravq losh gotva4 sam no she opitam

    ОтговорИзтриване
  6. Може ли да се сготви в слоу кукъра и да се сложат заедно и зелето и несвареният боб или и в този случай първо трябва да се свари боба?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, но боба трябва да се кипне предварително. И после му доливате малко вода - към него и нарязаното зеле, защото няма да извира водата. Гответе около 6 ч. на силната степен, или 8 на слабата, ако видите, че водата е поета от боба - добавяйте или вряла вода, или зелев сок, пак горещ.

      Изтриване
  7. Едно не разбрах: пише, че се кипва два пъти и всеки път се изхвърля водата, а отдолу пише, че се добавя част от водата, в която е врял боба?!?
    Аз го кипнах два пъти, и повече не го варих. Да не би грешно да съм разбрала?!?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май да. Кипва се два пъти - и тези два пъти се сменя водата. След това вече се вари до омекване на боба - ето от тази вода се прибавя към зелето, когато се събира с боба.
      Може и веднъж да го кипнете и смените водата, но аз за по-сигурно си сменям два пъти водата.

      Изтриване
  8. Като ядене ми е малко... семпло, ноооо след като изстине, какво мезенце става... малей!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ааа, семпло. Нека да има половин свинско копитце вътре, или половин джолан, да видиш дали е семпло ;) Никога не съм пробвала студено обаче, ще в зема да опитам.

      Изтриване
    2. Ооо, с джолан ще е епично! Ще се пробва другата седмица. Освен това бобът, който намерих също беше прекрасен. Или беше от трика със содата за хляб...
      И друго, гарнирано с препечени филийки... малеей :)

      Изтриване
  9. Здрасти :)! А ако реша да сложа и свинско копитце, кога да го направя - в началото или в края, след като съм го сварил предварително? Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. В началото :) за да може колагена да остане в манджата, а и така копитцето ще се овкуси по-добре.

      Изтриване