Страници

12 юни 2010 г.

Пълнени чушки с кайма и ориз

Тук важи същото условие, като при готвенето на боб с кисело зеле. Пропорции, начини, предпочитания - най-различни.
Правя ги  така:

 Обикновено тавата ми събира 12 чушки.
Трябват още:
500-600г кайма
колкото броя чушки, толкова супени лъжици ориз /Ники: за теб са по 1,5 пълни, супени  лъжици, /.
2 добре узрели домата (или 200г смлени домати)
по 1 каф.л. черен пипер, червен пипер, чубрица и кимион
1 ч.л. сол
60-80мл зехтин или олио
магданоз
малка глава лук, 1-2 моркова

Приготвяне:
* Доматите се настъргват на ренде, поставят в малка тенджера заедно с каймата, ситно нарязания лук, моркови, мазнината и солта.
* Задушават се до оставане на мазнина, като през това време каймата се разбърква добре на трохи в доматената смес.
* Прибавя се почистеният и измит ориз, подправките /със ситно нарязания магданоз/ и готовата смес охлажда за 10-15 мин.
* Чушките се почистват от семената.
* Пълнят се, притискайки сместа към върха на чушката почти до горе - да останат 1-2см ненапълнени
* Поставят се в тава, заливат с вода до ниво  1/2   на чушките и прибавя в нея 1 ч.л. сол още.
* Завиват се с фолио и пекат около час във фурната.
* Развива се фолиото, обръщат се чушките и запичат до зачервяване /още 10-15 мин./

*** Ако няма да правя сос - включвам на долен реотан до изпаряването на течността при чушките; Ако правя - тази течност използвам за соса.





Приготвяне на соса:
* Отцежда се течността от чушките.
І вариант на соса:
* Прибавят се 50-60 мл олио, 200мл прясно мляко и включва да заври.
* През това време се размиват 2 с.л. брашно, щипка сол и прибавят с бъркане във врящия сос до сгъстяването му.
* След като леко се охлади се прибавя сока на половин лимон.
ІІ вариант на соса:
* Прибавят се 50-60мл. олио и 100 мл топла вода.
* Оставя се да заври. Отделно се разбива 1 кофичка /400гр/ кисело мляко с 1 яйце и 2-3 с. л. брашно, сол на вкус.
* Взема се от врящата смес и с бъркане налива към млечната, докато се разреди наполовина.
* След това се връща пак с енергично разбъркване към сместа на котлона, изчаква да клокне и отмества.

***Чушките могат да се наредят в тенджера и приготвят там. Така обаче вкусът им е по-скоро на сварени чушки.
***Каймата се замества много добре от месо - съвсем ситно нарязано, задушено в доматите до омекване на месото.



30 коментара:

  1. Пепи,
    обичам тези чушки
    като предпочитам втория сос :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  2. :):) Имаме еднакви вкусове. На мен ми е по-плътен и атова го харесвам повече.

    Хубава вечер и на теб, Дани!

    ОтговорИзтриване
  3. Хм,Драгомирава щеше да каже,че ти е малко ориза ... Чудни са чушчиците,страшно апетитно изглеждат!!!

    ОтговорИзтриване
  4. Ние сме се договорили с нея, аз не и се меся колко кайма слага, пък тя не ми гледа ориза :)

    ОтговорИзтриване
  5. Ама ти верно си изчерпала всички варианти:) Аз пък ги обичам варени с втория сос:)

    ОтговорИзтриване
  6. Но пък сме всички се единни в това, че обичаме пълнените чушки :)

    ОтговорИзтриване
  7. Много обичам пълнени зелени пресни чушки, а и с доматче вътре... ммм, разкошотия.

    Свекито ги прави като на килограм кайма слага една к.ч. ориз, малко сол, олио и черен пипер, нищо друго. Но моите са по-вкусни :)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ехей, ама тя наистина набляга на каймата :)
    Но и на нас ни харесва с доматче вътре, не толкова изчистени :)))

    ОтговорИзтриване
  9. DOBRA EEEEEEEEEEEEE SPOR NQMA :)))))

    ОтговорИзтриване
  10. Аз пък им слагам ситно нарязани картофи и патладжан,повечко магданоз и каквито подправки обичаме. А колкото плънка остане сипвам около чушките и пека с повеко водичка за да остане след като се изпекат сос.

    ОтговорИзтриване
  11. Вкусно! Аз прибавям към сместа за пълнежа 1-2 яйца.Целта е да не се пръска.А след като ги напълня отупвам с брашно за да не излиза от чушките.

    ОтговорИзтриване
  12. С яйце в каймата може и да пробвам. Макар че, нямам проблеми с пръскането или излизането на плънката, хванах цаката на чушката до къде да е. Благодаря ти!

    Но - към предния коментар :) Патладжан и картофи отказвам да сложа. Веднъж сложих картофи и се зачудиха това мусака в чушки ли е, или ги пробвам кога ще откажат чушките :))

    ОтговорИзтриване
  13. Майка ми ги прави без моркови.Доматите (2-3) -отрязва калпаче,издълбава ги за сместа.После ги пълни и тях и ги пече с чушките .Ама тя си ги яде,защото ние предпочитаме чушките.

    ОтговорИзтриване
  14. Добре :))

    И ние печени домати не обичаме :)

    ОтговорИзтриване
  15. Моята баба слагаше и малко счукани орехчета, също ставаха хубави.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Може, щом така ги е харесвала. А аз не бих ги пробвала, най-малкото, защото аз не обичам орехи. А домашните ще ми ги захлупят на главата, ако им ги предложа така :)

      Изтриване
  16. Рецептата е убиец! Абсолютно по класически :)

    ОтговорИзтриване
  17. mmm tazi recepta e syperi e mnogo vkystno.

    ОтговорИзтриване
  18. Благодаря много за рецептата! Днес ги направих (задушени в тиган, с кисело-млечния сос) и станаха чудни! Сега си облизвам пръстите пред послушно опразнената чинийка :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. :) радвам се ,че ти е било сладко :)
      Благодаря, че реши да опиташ моя начин :)

      Изтриване
  19. О, ако трябва да кажа кои са ми любимите ястия, това със сигурност са мусаката и пълнените чушки. Но не кои са е пълнени чушки, а тези, които прави баба ми. Като гледам тези снимки, се надъхах още тази вечер и аз да си приготвя една тавичка. Благодаря за рецептата, дано изляза и аз що годе добър готвач :д

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Пробвай :) Надявам се да ги докараш като тези на баба си :) дори да не е от първия път. На баба манджите са най-вкусни :)

      Изтриване
  20. Опитах рецептата! Чушките станаха невероятни! Благодаря!

    ОтговорИзтриване
  21. Сега ще ги приготвям по тази рецепта

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Надявам се да сте доволни от крайния резултат :)

      Изтриване
  22. Браво! Страхотни рецепти! Много благодаря за тях и описанията към тях! ��

    ОтговорИзтриване
  23. Минавам само да кажа, че през 2010 за пръв път приготвях чушки по тази рецепта като ученичка, а сега ги приготвям за сина си пак по същата рецепта.
    Огромно благодаря за споделените рецепти и като цяло за блога! Сигурна съм, че са помогнали на много други момичета, които са нямали кой да ги научи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много благодаря за доверието! Със сигурност рецептите ми помагат и за начинаещи в кухнята, за което много се радвам!

      Изтриване