Продукти за 6 чинии:
1 - 1,5 кг добре узрели домати
4 чушки/пиперки - предпочитам зелени, с тях ми е по-вкусно
3 малки патладжана
3 не големи глави лук
150 г бамя ( без нея също е вкусна, когато няма - не слагам)
50-60мл олио
1 ч л червен пипер
1 с л с връх захар или мед (3-4 капки подсладител)
1 с л сол (всъщност - на вкус)
250-300 мл вода (Ако доматите са много сочни - без вода)
няколко стръка магданоз
1 с л брашно
Приготвяне:
* Патладжанът се обелва, нарязва на кубчета и накисва в солена вода, за да излезе горчилката.
* Лукът, обелените домати и чушките се нарязват на едро или ситно - по желание.
* В олиото (или мазнината за готвене) се задушава лукът, чушките и отцедените патладжани за 2-3 мин.
* Прибавя се червения пипер, разбърква и изсипват нарязаните домати.
* Изчаква се да заври, затваря се капака на тендежрата и оставя да къкри на тих огън.
* След 15 мин. се прибавя изчистената бамя (оставя се мъничка част от дръжката), водата,захарта и солта и отново затваря да поври още 15 мин - по-точно до омекване на бамята, ако слагате такава.
* Изваждат се 3-4 лъжици сос, разрежда с още толкова студена вода и размива в него брашното.
* Изсипва се в яденето (всички зеленчуци трябва да са добре омекнали, но не разварени), разбърква добре и поръсва със ситно нарязания магданоз.
* Затваря се тендежрата да се задуши 2-3 мин.
Ей тук е моментът, в който си цопвахме филии в манджата, да се напоят, а като извадим в чиния - поръсвахме със сирене :) Най-вкусната филия, поставям я дори пред циганската баница. Следва хапването
Едни я предпочитаме със сирене и диня
Друг - с таратор
а друг - с пушени ребра, за "обогатяване" на вкуса. Но всички - с чесън. Особено както е сега несъвсем узрял.
*** Зимата се прави от консерва гювеч, само лукът се задушава предварително добре. За тази цел винаги, когато правим консервирани домати, правим някои от бурканите с патладжан (предварително посолен и отцеден от горчивия сок), бамя и чушка.
И както за мен преди много години правеха в буркани, така сега и аз правя буркани - от ония 400 гр.-вите, за едно хапване. Когато е готова, затварям, стерилизирам 15 мин. и........ако нямаш готово ядене, бурканче манджа с парче сирене спасява положението. А това, че е любимо ядене, е само в плюс за мама
Ммм, преглъщам. Перфектна манджичка.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за рецептата, Пепи (включвам я веднага в менюто)
Много приятен неделен ден :)
Пепи,
ОтговорИзтриванетези пушени ребърца са много апетитни :)
Иначе аз бих я хапнала по всички начини ,
които предлагаш, но задължително с чесън!!!
Хубава неделя :)
Ох, лелееее, това само мама ми го е правила, аз не съм посягала досега, срам, срам :))))
ОтговорИзтриванеДани, ти първо към ребрата ли погледна :)))
ОтговорИзтриванеИвка, това е най-лесната и простичка манджа, хващай се :)
Много благодаря Ина :)
С пожелания за хубава и прохладна седмица и на вас, момичета :))
Пепи,тази доматена манджа не е популярна в нашето семейство и не са ми я правили като малка.Ще си запиша рецептата,защото звучи невероятно вкусно:)
ОтговорИзтриване...ребрата може и да ги пропусна, но чесъна - не :)
Поздрави и лека седмица!
Аз я наричам бабината манджа...тя много обичаше да я приготвя през лятото...а ние със сестра ми да си я хапваме! :))
ОтговорИзтриванеАма сега гледам да не я правя често,че много хляб изяжда...
Успешна седмица,Пепи!
Доматената манджа и на баба ми и на майка ми, която като дете така да не харесвах, а сега като че ли точно тя ми липсва като вкус. Хайде да започнем да берем от онези големите градински домати и пак ще надникна тук за справка ;)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пепчо!
Ивейн, като дете явно и на мен не ми е била любима, а си спомням как като дъщеря ми сега отделях лука, парчета домат.... На Ники пък дори я прецеждах, да не падне случайно нещо в чинията, освен сок. Хубаво е, че порастваме, ето и той сега яде всичко от нея. Но с онези големи, сладки домати наистина е най-вкусна.
ОтговорИзтриванеКраси, а ти някъде да видя хляб, мила ;)))
Диди, тя съвсем не е толкова позната на всички, както аз си мислех преди две години. Не очаквах, че ще има хора, които да не са я опитвали. Но се радвах, когато много момичета я пробваха и одобриха.
Благодаря ви, хубава и прохладна седмица и на вас :)
Много обичам бамя и помня, че бях видяла снимка на тази манджа в един форум и те изнудих за рецептата :) Радвам се, че я публикува и тук. Много ми е любима.
ОтговорИзтриванеХубава вечер,
Цвети
Охо, Цвети, ти ли беше :)
ОтговорИзтриванеЗабравила съм. Но много се радвам, че ти е станала любима :)
Хубав и изпълнен с усмивки неделен ден :)
Страхотна манджа! Много благодаря, за веселата рецепта! Аз също съм фен на постните манджички:) С удоволствие бих хапвала всяка седмица!
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!
Вики:)
Благодаря за посещението, Вики :) Хайде, излязоха пресните наши зеленчуци, пробвай я!
ОтговорИзтриванеAko щастието е птица нека никога не спира твоя полет!Ако живота е път нека винаги да вървиш! Ако любовта е море нека никога да не видиш бряг!
ОтговорИзтриванеОчите ти от щастие да греят , сърцето ти от радост да тупти !!!Желая ти здравето на скалите, дълголетието на орлите, младостта на елите и на всички банки парите!!!
Strahotna mandjichka,baba mi redovno mi q praveshe,az ne moga da gotvq no dobre che ima hora kato vas da se ycha :)
ОтговорИзтриванеНяма нищо сложно в готвенето на тази манджа, защо не пробваш ти?
ОтговорИзтриванеЕлисавета, интересно пожелание, благодаря!
pep-4o , много се хареса у дома тази манджичка и сега доста често я приготвям , тъй като и е сезона. Искам да затворя и няколко буркана за зимата. Та въпроса ми е така приготвена по рецептата ли я затваряш или суров доматен сок с нарязани вътре сурови чушки и патладжани ?
ОтговорИзтриваненапълно готова я затварям в бурканите.
ОтговорИзтриванеНо майка е правила така - пълни я вряла в бурканите, запечатва, минава капачката с ножа, обръща ги върху капачка и оставя така да изстине.
Но винаги има 3-4 жертва, а на мен труда ми се свиди :))Пък и като си помисля,че може да измине 300 км. и да не става за ядене, още повече.
рер-4о, да попитам и аз ,тъй като искам да затворя и аз такава манджичка , но в момента имам само печени зелени пиперки мога ли да ги включа тях или трябва да са сурови
ОтговорИзтриванеМожеш, но трябва да ги сложиш към края.
ОтговорИзтриванеАз като магаре на мост обаче си държа, че по-вкусна е с пресни чушки :))
Не можа да стане като на снимката но пък беше много вкусно :)
ОтговорИзтриванекоето е по-важно, Станислав :) Пък и щом я правиш за пръв път... Радвам се, че се е харесала!
ОтговорИзтриванеaz kato vegetarianka ljtoto si raznoobrazjvam menuto s tazi ljtna domatena mandja, no s nej se pohapva dosta hljb, kakto beshe spomenato po-gore.samo da mojash da si pontrolirash apetita.inache na vkus e strahotna.
ОтговорИзтриванеВярно е, върви хляба с нея. Макар че, може и с лъжицата да се хапва :)) и по-голямо парче сирене.
Изтриване..и аз имам въпрос -от посочените продукти ,колко буркачета от 400 мл ще се напълнят и ...
ОтговорИзтриванекак мислиш може ли патладжана да го заменя с тиквички, поради здравословни причини ...
Рецептата ти и тази е прекрасна ,а за зимата много обичам готови манджички с дъх на лято затворени в буркачета..
Геви
Здравей :)
ИзтриванеПосочените продукти са за една тенджера манджа :) - не повече от 4-5 такива бурканчета. Но можеш малко по малко да направиш няколко пъти и ще имаш за зимата.
Патладжана може да се замени с тиквички, но на вкус ще се получи различно вече. Но пък пробвай, иначе няма как да разбереш дали ще ти хареса.
Да запитам аз, кога се слага чесънчето? :)
ОтговорИзтриванеКогато се сервира чинията с манджа; на масата, заедно със сиренето, хляба и т.н. :)
ИзтриванеВ манджата не се слага чесън, когато се готви - обръща коренно вкуса и.
<<>> - обичаме я с чесън, но си го хапваме така, на скилидки. .
Направих тази вкусна манджа, защото вкъщи много обичаме ястия, в които да си топиш залците, пропуснах патладжана и бамята, не ги ядем, но си стана страхотно. Поредната вкусотия от блога ви, която правя. Благодаря!!!
ОтговорИзтриванеМоля :)
ИзтриванеПреди години, когато бях млада и злояда аз също не ядах готвен патладжан и бамя, та я правех без тях :) да не споменавам, че и чушка слагах само за аромат :) Моя син също така я ядеше - обираше чорбицата. СЕга яде всичко в нея :) без бамята.