Страници

22 август 2010 г.

Пълнени франзели


Тези пълнени франзели са много удобни за обяд на работата. И малко по-добро предложение от сандвич, тостер или хотдог от близкия павилион. Дори от някаква закуска от баничарница, през чийто отвор не виждаш най-прекрасната гледка за деня smile1 Преди години правихме тези студени пълнени сандвичи, но отдавна ги бяхме забравили с девойчето. Тези също не са много трудоемки и имат две предимства - първо може да се приготви от вечерта, а сутринта само да се изпече, второ - фолиото ги държи меки (и почти топли, ако са повече завити); аз поне не обичам да ям студени сандвичи нито за закуска, най-малко пък за обяд. Видимо от продуктите са и доста засищащи smile1, което пък ги прави любими в графата "преносим обяд" на работещия младеж. Да взема да напиша как ги правя, преди да е мръкнало blush2 blush2


Необходими са ни (за 4 порции-франзели):
франзели - 4 малки или 2 големи, без значение, но ние предпочитаме пълнозърнестите, с разни семена
ок. 500 гр. кайма -овкусена с любими подправки за кюфтета - аз слагам черен пипер, кимион, щипка мащерка или майорана, съвсем ситно нарязан лук, 1 малко яйце.
2-3 домата
3-4 скилидки чесън
малко чили сос (защото обичаме леееекичко да люти)
ок. 150-200 гр. кашкавал
3-4 лъж. зехтин + още 3-4 лъж.
сол на вкус и щипка захар за убиване на киселината на доматите

Приготвяне:
* Доматите се настъргват (или белят и пасират) и заедно със зехтина, солта ( тук да се има предвид, че ще изври по-голямото количество от сока) и захарта се слагат да се изваряват.
* Крайчетата на франзелите се режат, ако са от дългите - режат се на по-малки, след което срязват надлъжно, но не до края. Средата се издълбава с ръка - е, не се оставя само кората.
* Каймата се омесва с подправките, лука, яйцето и хлебните трохи - ако са много, не се прибавя цялото количество.
* Оформят се като кебапчета smile1 и внимателно поставят в доматения сос да се задушат, като се обръщат два-три пъти.
* Достатъчни са им 15 мин, след което изваждат (ако доматения сос не се е сгъстил, изварява се до сгъстяване........ като за лютеница. Прибавят се счуканите скилидки чесън, разбърква още 3-4 мин. и отстранява от котлона.
* Алуминиево фолио се нарязва на правоъгълници, долу горе 4 пъти по-големи от парчетата франзела.
* Франзелите се разтварят върху тях, поръсват се с другата част зехтин (пестеливо), поставя се по цялата дължина от настъргания кашкавал, следват няколко лъжици доматен сос и отгоре едно "кебапче".
* Отново се залива с 2-3 лъжици сос, малко кашкавал и затваря франзелата, като се притиска добре с ръце, да стегне.
*Завиват се с фолиото стегнато и поставят в загрята фурна на 200-220* за 10 мин.
* След като се извадят се изчаква малко да се охладят и тогава нарязват на хапки. А може и да не се режат предварително smile1.


***Ако са завити в два-три пласта фолио, изпечени сутринта са топли до обяд.
***Не мога да преценя каймата и това е. Винаги остава. Не, е проблем, оформя на кюфтета и заедно с франзелите поставям на парче фолио - открити да се изпекат заедно с тях.
***Не е обикновен сандвич с кебапче. Сочен заради доматения сос и ароматен, заради подправките. С две думи - вкусен е smile1

9 коментара:

  1. А, иначе аз съм била "подвеждачка" :)))
    Много апетитно изглеждат и не се съмнявам, че са вкусни !
    Поздравления, Пепчо и хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Хе-хе, чудесна идея и изпълнение!
    Грабна ме моментално и ще ги врътна и аз вкъщи.
    Благодаря за рецептата и подробните обяснения, Пепи!
    Поздрави: Ина

    ОтговорИзтриване
  3. Дани, солидарна съм, какво пък :)
    Инче, аз май всеки път съм подробна....защото не забравям първите години, когато се учех да готвя и рецептата се състоеше от "Продукти....." и до там. Следваше "сещаш се.." Е да, ама не всеки се сеща.
    Хубава седмица, Дани, Ина, Ивейн!

    ОтговорИзтриване
  4. Преди,като ходехме по-често на пикници,правех пълнени хлебчета,ама не с кайма ,ами със колбаси, маслинки...бях ги забравила.
    Благодаря ти за подсещането,Пепи!
    Успешна и прохладна седмица! :))

    ОтговорИзтриване
  5. Благодаря, Краси :)
    Има много простички неща, които сме забравили.
    А си заслужават :)

    ОтговорИзтриване
  6. хехе Пепчо, приличат на "суши" с кебапче. Много оригинални. Ще ги направя. :)

    ОтговорИзтриване
  7. Ей сега Пепинке, за кой ли път си четем мисли :)
    Мойте франзелки ще ги качвам в блога, само да намеря малко време за писане на рецептата.
    Ама аз този път си ги изпекох сама, понякога не ги сварвам на хлебарницата, свършват докато успея да отида и им се заканих, че ще ги направя сама.
    А ти си ги напълнила много апетитно и типично за вкусовете на твоите "канибали" с месце :))
    Хубави и весели дни!

    ОтговорИзтриване
  8. Кате, трябва да поддържам името на блога, нали :)
    Лети, печенето на хляб ми идва в повече, не мога да смогвам чак толкова. Би ми се искало, но... Само в събота и неделя :)

    Поздрави и усмивки за вас, момичета :)

    ОтговорИзтриване