Зори ме побутва от известно време с интересни предложения с телешко месо.
Приключих с мисленето и чуденето по въпроса и тази седмица, минавайки през едно магазинче за месо по съвсем друг повод, се снабдих и с телешко. Случих на хубаво не на възрастен роднина на телето. А какво да сготвя - не съм се и чудила - телешкото варено ми е любимо. Много простичко и вкусно!
Продукти:
1кг телешко месо (ползвам без кост, но ако има е по-добре за бульона)
3 моркова
4 средни картофа
200г грах
1-2 чушки
1 глава лук
2-3 стръка целина и 1 резен от главата
зърна черен пипер
70-80мл олио
сол на вкус
Приготвяне:
* Месото се нарязва на дребни късчета.
* Накисва се в студена вода и 2-3 лъжици оцет за 2 часа.
* Измива се, отцежда и поставя в тенджерата със студена вода - на това количество месо водата е около 1,5 - 2л.
* Докато завира се започва отпенването - внимателно и много добре, докато се обере всичката пяна на коагулиралия белтък отгоре.
* След като спре да пуска пяната се прибавят останалите продукти, нарязани на дребно; посолява се.
* Ври около 1-1,5часа, зависи от месото - докато омекне. Накрая се поръсва със зелената част на целината.
Ами това е :) лесно и бързо, страхотно ястие за студените дни.
ПП 13 години по-късно :) месото за телешко варено отдавна го купувам и готвя с кост. ами различен е бульона. Както и новата снимка горе
Изглежда много апетитно!
ОтговорИзтриванеИ на мен ми е любим вариант за телешко и ако не минаваше полунощ :) направо бих се захванала да го готвя...
Този коментар бе премахнат от автора.
ОтговорИзтриванеКласическа рецепта, приготвена от майсторски ръце и поднесена изискано, като в реномиран ресторант! :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти за чудесната рецепта, Пепи! :)
Слънчева, успешна и изпълнена с усмивки нова седмица ти желая! :)
Пепче, вареното ти изглежда ммммм.:)))))
ОтговорИзтриванеТова май е единствения начин, по който мога да ям телешко месо.:)) Страхотен майстор си, браво!:)))
Пепчо, любимото ми варено :)
ОтговорИзтриванеИ аз взех тези дни телешко за варено, но го предпочитам с кост :)
Поздрави и хубава, спорна ,
усмихната седмица!
Дани, ти защо по два пъти :)
ОтговорИзтриванеЗачудих се, след коментара ти - абе аз защо не купвам с кост?? Или може би така ми е останало от времето, когато ни гледаха теле и не съм смятала за добре да пълня фризера и с кокали. Най-вероятно заради това по инерция купих без кост.
Благодаря, Джинджър, Евка, Мина, Дани, хубава седмица и на вас и много усмивки!
И аз съм за варено с кости, много силен става бульона.
ОтговорИзтриванеОбожавам телешко варено, не съм правила скоро :) и ти ме подсети, Пепи :)
Хубава седмица от мен!
Телешко ям под всякаква форма! Стига да уцеля телешко де:))) Тази супа ми е страшно любима и мога да живея на нея:)
ОтговорИзтриванеИ аз съм от тези дето предпочитат месото с кост:)
Добре де, печелите, с кост да е :) Хубав петък и още по-хубави почивни дни, Лулу и Зори!
ОтговорИзтриванеПепи, щастлива Нова година за теб и за твойте канибали.
ОтговорИзтриванеНе разбирам защо киснеш месото в киселина.
Иначе задължително с кокал. Едно време продаваха "кокали за супа". Става си бульон, а не вода.
"Класическото" телешко варено се прави от джолан с кокал. Но ако имаш познат месар, си изпроси една опашка. Така го правят англичаните. Няма да съжаляваш.
вареното е супер от опашка и малко печен лук мммммм
ОтговорИзтриване