Страници

17 ноември 2010 г.

Задушен джолан с гъби и зеленчуци

smile1smile1smile1smile1 В ноемврийския брой на списание БГ ЛовецЪ - в кулинарната рубрика.
Съпруга на ловец.
Според мен горните се делят на два вида - такива, които ще сготвят дивеча и такива, които няма да го сготвят. Излишно е да казвам към коя група съм.

Преди години джолана, който ни даваха мамини щателно обезкостявахме и мелехме на кайма. Ужас, как сме могли swoonswoon. Преди почти три години Илианка показа своята рецепта за Джолан под фолио и от тогава до днес, джоланите у нас ги готвя под всякакви разновидности (задушени, или под фолио), но никога вече на кайма. 


Задушен джолан с гъби и зеленчуци

Продукти за 6 порции:
около 1,5 кг. обезкостен джолан (от глиган или сърна)
100 гр. несолена сланина
200гр. моркови
200 гр. лук
300-400гр. гъби
500 мл бяло сухо вино
60-60 мл олио/зехтин за готвене
парче пащърнак колкото тебешир пр.
2-3 зърна бахар
2-3 листа дафинов лист
10-15 зърна черен пипер
сол на вкус
1 люта чушка по желание
по 1 с.л. червен пипер и брашно

Приготвяне:
* Месото се нарязва на хапки - пр. 2х2 см.
* Поставят се в тенджера със студена вода и прибират в хладилник за 24ч., като през това време 3-4 пъти им се сменя водата с чиста.
* Преди готвене водата се изсипва, а месото се измива и оставя в гевгир или цедка да се отцеди за 10-15 мин.
* Поставя се в тенджерата за готвене, заедно със ситно нарязаните парченца сланина и мазнината, посолява се.
* На слаб огън се задушава, разбърквайки го от време на време, докато течността се изпари съвсем.
* Прибавя се червения пипер, разбърква, след това - виното и лука, нарязан на полумесеци, морковите, пащърнака, 300-400 мл топла вода и почистените, едро нарязани гъби, черния пипер и бахара.
* Щом заври се намалява котлона така, че ястието да къкри тихо.
* Когато месото омекне, прибавя се дафиновия лист, изчаква се още 10-15 мин. и сгъстява с брашното.

***Изкисването на месото във вода е само за замразено месо. Тъй като при замразяването се нарушават мускулната структура, достатъчно е изкисването само във водата.
Ако е прясно месо - задължително се изкисва в подобна марината

12 коментара:

  1. Поздравления, Пепи!
    Чудесна изява,
    убедена съм и с чудесен вкус рецепта.
    Очаквам следващите броеве,
    хубава и усмихната вечер, Диана

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, поздравления :)
    и аз правя свински :) джолан и го обожаваме!
    Прекрасна рецепта!
    Хубава вечер и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, честита публикация, още много подобни ти пожелавам!:)))
    Ах, това месце.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, поздравления не само за теб, но и за ЛОВЕЦА!
    Аз продължавам да гледам, гладам......и да преглъщам, но май....с гледане ще си остана.С фолио, под фолио, без фолио....няма значение Пепи! Очите ми останаха в джоланчето!!!
    Златни ръце имаш!А, как се радвам на всяка твоя нова вкусотийка...
    Поздрави цялата фамилия от нас.Да ви е сладко!
    Успешен ден!
    Нора

    ОтговорИзтриване
  5. Поздравления, Пепи! Ястието изглежда превъзходно, не се и съмнявам, че вкусът му е изключителен! :)
    Прегръдки и хубав ден ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Честито отново :)
    Има защо да те публикуват, страшно е!
    Дет' се вика "щастлива е всяка сърна или глиган да попадне в твоите ръце" :)))

    Много усмивки и още много публикации!

    ОтговорИзтриване
  7. Мале, Инче, ти ме разби :)
    Благодаря ви, мили дами, а Норче, специално за теб ще запазя едно джоланче (от новата партида)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  8. Честита публикация! Мисля, че трябва от списанието да ти направят постоянна рубрика. Определено има какво да им покажеш като рецепти.

    ОтговорИзтриване
  9. Пепчо, честито! Много обичам джолан. Задължително ще пробвам тази вдъхновяваща рецепта!

    ОтговорИзтриване
  10. Лулу :) каквото и да го направиш съмсигурна ,че ще е страхотен.
    Цвети, благодаря ти :)

    ОтговорИзтриване
  11. Рубриката ти за дивечовото месо е жестока! Голям почитател съм, за жалост дивеч не намираме лесно.

    ОтговорИзтриване