Страници
▼
3 декември 2010 г.
Зелени мъфини
След като два поредни дни правих Мъфините с шпек и плънка, реших, че най-после сме си отяли на тях. Да ама не, домашните попитаха няма ли да направя за утре, но се оказа, обезкостените маслини свършили. А сутрин закуска си трябва, какво по-добро от солени мъфини Обичам всичко тестяно, кото не иска бъркане с миксер до побеляване на яйцата.
Това първо. А второ - предния ден видях извънземните мъфини на Соня-Бухгалтер
Зеления цвят просто ме примамваше и макар да не съм фен на магданоза, правя магданозено песто и ползвам. И пак да се върна на мъфините с шпек - тъй като много ни хареса вкуса им - не търсех друг, а направо от тяхната основа направих тези - извънземните - зелени човечета, пардон мъфинчета. Пък и най-важните съставки ги имах - сирена, шпек, яйца и брашно, както казва един приятел.
Продукти:
2 яйца
170 г. заквасена сметана
150 г. песто от магданоз***
50 мл вода
щипка сол
100 г. твърдо сирене
50 г. синьо сирене
30 г. меко масло
100 г. шпеков салам
200 г. брашно с набухвател (или нормално с 1 пълна ч.л. бакпулвер)
бадеми, лешници или други семки за поръсване
Приготвяне:
* Яйцата, сметаната и размекнатото масло се разбъркват (с тел, не миксер )
* Прибавя се пестото и водата, разбърква се.
* Сирената се настъргват (на ситно) и заедно с нарязания на дребни кубчета шпеков салам се смесват с брашното и солта.
* Формата за мъфини се намаслява или застила с хартиени капсули (кошници)
* Пълнят се почти до ръбчето на капсулите и потупва 2-3 пъти в масата, за да излезе въздуха. Поръсват се с едро смлените ядки или други семки.
* Поставят се в студена фурна, включва се фурната на 180* и пекат около 30 мин. - до пробата с клечка, която трябва да излезе суха.
* Оставят се във фурната още 10-на мин. преди да се извадят.
*** Пестото от магданоз тук е 100 мл олио с 2 връзки магданоз и сол.
Прекрасни са! Ех, ще ме накараш най-накрая и аз едни мъфини да спретна...
ОтговорИзтриванеМоже и бартер да направим - мъфин срещу парче пица, а? :)
Прегръдки и хубав уикенд, Пепи! :)
Пепче, Соня има прекрасни рецепти :)
ОтговорИзтриванеА мъфините ти са много апетитни!
Поздрави и хубав уикенд!
Еви, ако знаеш аз колко време се дърпах да правя мъфини ....точно защото си мислех, че са връткава работа. Но на бартер съм съгласна. Само дето си далеч. Сега ще правя пицата, тестото е готово дори.
ОтговорИзтриванеТака е, Дани, особено в каталога има еднин сочен котлет :))) Ще пробвам и на Соня рецептата - за мен беше важно да пробвам с пестото и да се хареса.
Хубави събота и неделя на вас, дами!
Как ме изкушават само... обичам всичко "зелено". Много хубави мъфин предложения имаш напоследък. Поздрави и хубав уикенд!
ОтговорИзтриванеБравос, Пепи :)
ОтговорИзтриванеДоядоха ми се, а съм се натъпкала яко :)))
Пепи, солените мъфини, дето ги спретваш напоследък, са много изкусителни! А тези зелените, направо ме омагьосаха.
ОтговорИзтриванеПоздрав най-сърдечен и вкусна неделя :)
Mmmm...divno!
ОтговорИзтриванеХвала, Danijela!
ОтговорИзтриване