Страници

2 декември 2010 г.

Мъфини с маслини, шпек и плънка от крема сирене


Общо взето заглавието изчерпва продуктите smile1 В къщи много не обичат солените мъфини, но тази комбинация явно се хареса, щом от първите 18 бр. вчера сутринта бяха останали само двечки, колкото да проверим дали са подходящи и за вино, освен за закуска. И заминават при онези рецепти, които се правят пак и отново smile1 Плънката ме притесняваше да не изпада на дъното (както често се случва на мъфини с плънка), но тази се оказа тежка и остана там, където я сложих.

Продукти:
2 яйца
170гр. заквасена сметана
60 мл вода
60 гр. масло
1 с.л. настъргана кора от лимон
1 каф.л.сол
100 гр. маслини без костилки (черни за цвят, добре подсушени)
100 гр сух шпеков салам*
50 гр. синьо сирене**
200 гр. брашно
10 гр. бакпулвер (1 пакетче)***

мак за поръсване (или друго семе по желание)

За плънката:
125 гр. крема сирене (1 пакетче)
по щипка черен пипер, риган и сол, ако е безсолно
по 1 с.л. зехтин и лимонов сок

Приготвяне:
* Първо се приготвя плънката - всички продукти се смесват в блендер/пасатор до получаването на гладка смес.
* Прибира се за час в хладилник (или 30 мин. в камера/фризер)
* Яйцата се разбъркват (не с миксер, достатъчна е телена или силиконова бъркалка ), с мекото масло, сметаната и щипката сол.
* Последователно се прибавят водата, лимоновата кора; брашното, пресято с бакпулвера, салама - нарязан на дребни кубчета и сиренето - ситно настъргано.
* Обърква се добре.
* Формата за мъфини се намаслява или застила с хартиени капсули (кошници)
* Пълнят се до половината с тестото и формата потупва няколко пъти в плота, за да излезе излишния въздух от кошничките.
* Чаена лъжичка се потапя в гореща вода (при всяко загребване - така сместа се отлепва сама), пълни се със сместа за плънката и поставя в центъра на тестото във формите. Ако формите за мъфини са по-малки, не се пълни лъжицата. Моите от вчера са с основа 5см. и пълна лъжичка им дойде малко множко smile1, на днешните - с дъно 6.5-7 см. беше добре.
* Върху плънката се поставя още по лъжица от тестото така, че тя да се покрие. Поръсва се с маковото семе.

* Пекат се в незагрята фурна на 180* - около 30-35 мин, пробата с клечка няма как да стане, но се зачервиха приятно по краищата, а вътре бяха добре изпечени. Едните бях оставила без плънка - пробвах при тях да излиза суха.
* Оставят се във фурната още 8-10 мин. и тогава се изваждат.

Първата партида бяха наполовина с плънка, наполовина без - опасявах се, че може да не се изпекат отвътре заради крема-сиренето. Достатъчно вкусни са и без плънката. От тази доза излязоха 18 бр. (от средния калибър мъфини - с основа 4.5-5см) От същата доза, но направени всички с плънка и основа 6-7см. пак излязоха 18бр.

* Правила съм солени мъфини с шунка и други колбаси, но със сухия шпек определено е по-добре - този е наистина сух и тестото около него не остава глетаво.
**Същото се отнася за синьото сирене - колкото по-сухо, толкова по-добре.

***Вчерашните правих с бяло брашно с набухвател - бакпулвер не съм слагала. Днешните са с типово брашно и бакпулвер.

10 коментара:

  1. Много обичам солени мъфини, идеални са за закуска, следобедна закуска, вечеря, изобщо по всяко време :-))

    И комбинацията от продукти много ми харесва! :-)

    ОтговорИзтриване
  2. Изглеждат пекрасно, Пепи! Голяма играчка ми се виждат, а и не ги долюбвам тези мъфини и това е. Докато си играя с тях, един солен кекс мога да спретна. :)
    Прегръдки и хубава вечер :)

    ОтговорИзтриване
  3. О, тези и на мен особено ми се връзват с вино :-) Разкошни са, Пепчо!

    Усмивки, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  4. В първия момент като отворих си помислих, че повече не искам да гледам, да ям или да правя нищо сладко, а те тези били солени:) Хич не са за изпускане, още повече че си колекционирам интересни идеи за зукуска:)

    ОтговорИзтриване
  5. Ирка, Еви, Милена, Лулу,
    радвам се, че ви допада предложението за солените мъфини.
    Лулу, ти поне имаш оправдание,че не ти се поглеждат сладки - толкова много си направила!
    Милена, вярно е :) мога да кажа, че ги предпочитам за вечеря с вино :)
    Евка, определено кексовете на са на почит в къщи - виж, същите продукти на мъфини се харесват. Това, което най-много ми харесва при мъфините е, че не искат бъркане до побеляване на яйцата :))
    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепче, любител съм на солените мъфини, кексове и т.н. :)
    Твоите са страхотни и отиват в графата, без да съм ги опитвала!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  7. Охохо, аз докато се натуткам, май няма нищо вече останало... Пред солени кексчета от този тип се разтапям напълно, изглеждат много сочни и едновременно пухкави! Харесват ми и то много!

    ОтговорИзтриване
  8. Нищо, Инче, днес други имаме, зелени :) и пак страхотни.
    Дани, знаех си аз, че си съмишленик :)

    ОтговорИзтриване
  9. Чудесна идея, Пепи!
    Предполагам колко са вкусни и ароматни, а и допълнени с чаша вино ... Много ми харесват!
    Поздрав и хубав уикенд, Диана

    ОтговорИзтриване
  10. благодаря, Дианка! Хубави почивни дни и на теб!

    ОтговорИзтриване