2 декември 2010 г.
Мъфини с маслини, шпек и плънка от крема сирене
Общо взето заглавието изчерпва продуктите В къщи много не обичат солените мъфини, но тази комбинация явно се хареса, щом от първите 18 бр. вчера сутринта бяха останали само двечки, колкото да проверим дали са подходящи и за вино, освен за закуска. И заминават при онези рецепти, които се правят пак и отново Плънката ме притесняваше да не изпада на дъното (както често се случва на мъфини с плънка), но тази се оказа тежка и остана там, където я сложих.
Продукти:
2 яйца
170гр. заквасена сметана
60 мл вода
60 гр. масло
1 с.л. настъргана кора от лимон
1 каф.л.сол
100 гр. маслини без костилки (черни за цвят, добре подсушени)
100 гр сух шпеков салам*
50 гр. синьо сирене**
200 гр. брашно
10 гр. бакпулвер (1 пакетче)***
мак за поръсване (или друго семе по желание)
За плънката:
125 гр. крема сирене (1 пакетче)
по щипка черен пипер, риган и сол, ако е безсолно
по 1 с.л. зехтин и лимонов сок
Приготвяне:
* Първо се приготвя плънката - всички продукти се смесват в блендер/пасатор до получаването на гладка смес.
* Прибира се за час в хладилник (или 30 мин. в камера/фризер)
* Яйцата се разбъркват (не с миксер, достатъчна е телена или силиконова бъркалка ), с мекото масло, сметаната и щипката сол.
* Последователно се прибавят водата, лимоновата кора; брашното, пресято с бакпулвера, салама - нарязан на дребни кубчета и сиренето - ситно настъргано.
* Обърква се добре.
* Формата за мъфини се намаслява или застила с хартиени капсули (кошници)
* Пълнят се до половината с тестото и формата потупва няколко пъти в плота, за да излезе излишния въздух от кошничките.
* Чаена лъжичка се потапя в гореща вода (при всяко загребване - така сместа се отлепва сама), пълни се със сместа за плънката и поставя в центъра на тестото във формите. Ако формите за мъфини са по-малки, не се пълни лъжицата. Моите от вчера са с основа 5см. и пълна лъжичка им дойде малко множко , на днешните - с дъно 6.5-7 см. беше добре.
* Върху плънката се поставя още по лъжица от тестото така, че тя да се покрие. Поръсва се с маковото семе.
* Пекат се в незагрята фурна на 180* - около 30-35 мин, пробата с клечка няма как да стане, но се зачервиха приятно по краищата, а вътре бяха добре изпечени. Едните бях оставила без плънка - пробвах при тях да излиза суха.
* Оставят се във фурната още 8-10 мин. и тогава се изваждат.
Първата партида бяха наполовина с плънка, наполовина без - опасявах се, че може да не се изпекат отвътре заради крема-сиренето. Достатъчно вкусни са и без плънката. От тази доза излязоха 18 бр. (от средния калибър мъфини - с основа 4.5-5см) От същата доза, но направени всички с плънка и основа 6-7см. пак излязоха 18бр.
* Правила съм солени мъфини с шунка и други колбаси, но със сухия шпек определено е по-добре - този е наистина сух и тестото около него не остава глетаво.
**Същото се отнася за синьото сирене - колкото по-сухо, толкова по-добре.
***Вчерашните правих с бяло брашно с набухвател - бакпулвер не съм слагала. Днешните са с типово брашно и бакпулвер.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Много обичам солени мъфини, идеални са за закуска, следобедна закуска, вечеря, изобщо по всяко време :-))
ОтговорИзтриванеИ комбинацията от продукти много ми харесва! :-)
Изглеждат пекрасно, Пепи! Голяма играчка ми се виждат, а и не ги долюбвам тези мъфини и това е. Докато си играя с тях, един солен кекс мога да спретна. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и хубава вечер :)
О, тези и на мен особено ми се връзват с вино :-) Разкошни са, Пепчо!
ОтговорИзтриванеУсмивки, Милена :-)
В първия момент като отворих си помислих, че повече не искам да гледам, да ям или да правя нищо сладко, а те тези били солени:) Хич не са за изпускане, още повече че си колекционирам интересни идеи за зукуска:)
ОтговорИзтриванеИрка, Еви, Милена, Лулу,
ОтговорИзтриванерадвам се, че ви допада предложението за солените мъфини.
Лулу, ти поне имаш оправдание,че не ти се поглеждат сладки - толкова много си направила!
Милена, вярно е :) мога да кажа, че ги предпочитам за вечеря с вино :)
Евка, определено кексовете на са на почит в къщи - виж, същите продукти на мъфини се харесват. Това, което най-много ми харесва при мъфините е, че не искат бъркане до побеляване на яйцата :))
Хубава вечер, дами!
Пепче, любител съм на солените мъфини, кексове и т.н. :)
ОтговорИзтриванеТвоите са страхотни и отиват в графата, без да съм ги опитвала!
Хубава вечер!
Охохо, аз докато се натуткам, май няма нищо вече останало... Пред солени кексчета от този тип се разтапям напълно, изглеждат много сочни и едновременно пухкави! Харесват ми и то много!
ОтговорИзтриванеНищо, Инче, днес други имаме, зелени :) и пак страхотни.
ОтговорИзтриванеДани, знаех си аз, че си съмишленик :)
Чудесна идея, Пепи!
ОтговорИзтриванеПредполагам колко са вкусни и ароматни, а и допълнени с чаша вино ... Много ми харесват!
Поздрав и хубав уикенд, Диана
благодаря, Дианка! Хубави почивни дни и на теб!
ОтговорИзтриване