18 декември 2010 г.

Тартар от сьомга с каперси


Обичам да гледам Жак Пепен. Има много кратичък изказ, не му губя мисълта, когато започне да обяснява. Следвайки неговите обяснения с повечето му рецепти може да се справи дори начинаещ в кухнята човек (за справка - една приятелка се впечатли от него, а тя е много на "вие" с кухнята). Преди няколко дни в едно от предаванията направи Тартар от сьомга.......... swoonswoonи поставяйки го върху пюре от карфиол отклони от телевизора хипнотизирания ми поглед. В крайна сметка повече не ми трябваше, пък и имах отлежаваща партида Маринована сьомга в херметичната кутия в хладилника. С прясна риба нямаше да рискувам да го направя, защото имам дълбоки съмнения, че продаваната тук охладена риба съвсем не е само охладена. Ето и как направих аз Тартар от сьомга с каперси, докато не съм отказала още някого от рибата.

Продукти за 3 порции:

около 120 гр. маринована сьомга (или поне само солена за 2-3 дни)
3 с.л. каперси
1 глава червен салатен лук -имам предвид оня лилавия
зелената част на 2-3 стръка пресен лук
1/2 лимон
1 с.л зехтин

за декорация: зелени пера от лук, морков

Приготвяне:
* Рибата се нарязва на дребни кубчета; поставят се в студена вода за 30 мин.; отцеждат се на кухненска хартия.
* Лимона, зелената част на пресния и главата лук се нарязват съвсем ситно (отделя се 1 пласт от червения, нарязан на тънки ивици за украса - по желание)
* Смесват се всички продукти в купа, разбъркват се.
* На средата на чиния се поставя ринг, който се пълни със сместа.
* Притиска се добре, за да стегне. Може да се съхраняват така в хладилник, докато стане време за сервирането им
* Моркова се настъргна на едро ренде, зелената част на лука се нарязва ситно и смесват.
* Поръсват се по края на чинията.
* Ринга се изважда внимателно и smile1 това е.

Естествено - рибата може да се поднесе в подходяща коктейлна чаша, върху листо салата, или украси с други зеленчуци. В предаването Жак Пепен добави горчица и сос Табаско при сьомгата, но аз не съм любител на риба и горчица. За девойчето пък да не говоря - за нея ако може и без луците :) И рибата може да бъде друга маринована или прясна. Следващия път ще прибавя ситно нарязана кисела ябълка.
Това е само една идея за вкусно предястие с риба. Рецептата е от тези, които търпят импровизации.


***Сложих нарязаната риба да се изкисне в студена вода, защото е предварително осолена и с подправки. Ако е сурова - осолява се, след като се нареже на кубчета и овкусява с черен пипер, след което почива 30-40 мин. в хладилник.
***Ако нямате ринг - не е фатално - може да се използва малка консервна кутия с изрязано дъно. Или :) бутилка от минерална вода - някакъв по-среден размер. Или :) :)кофичка от кисело мляко. И не на последно място - права малка купа, застлана със свежо фолио на дъното - пълни се, притиска хубаво и след това обръща върху чинията, в която ще се поднася. Изобщо - възможности да се замести ринга много. Лошото е, че аз сега имам такъв и ги знам, а преди години, когато нямах - не ги знаех
Cry

13 коментара:

  1. Пепи,
    Вярно, че пак сме на една вълна :)) не знам как става този номер :)
    Маринованата ти сьомга е страхотна, а тартара изглежда невероятно. След дивечовата капама, ново изкушение...
    С нетърпение чакам следващото предложение.
    Хубава, топла и уютна неделя!
    Прегръдка!

    ОтговорИзтриване
  2. олеееее, как го обичам това нещо! и със маринована, и с пушена, че и със сурова го хапвам! Само морковите бих пропуснала, а другият кусур на рецептата е количеството, хахах! Рядко ми се случва така да ми се дояде нещо като чета, но днес се подпалих - отивам за сьомга :-)
    Снимките са.... аууууу!

    ОтговорИзтриване
  3. Упс, отивам да си подскачам от радост, щом теб те впечали моя снимка :)) Благодаря!
    А моркова е декор. Бих предпочела нещо в друг цвят, което да не се слива с рибата, но не открих от наличните.
    Лети, ще чакам следващото ти предложение и започвам да гадая за телепатията помежду ни :)
    Прегръдка и много усмивки днес!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, много се подвеждам и аз, когато идвам при теб :) отивам за риба :)

    ОтговорИзтриване
  5. Неделя е, вие не спите ли до обяд :))) Зори, имам да ти връщам за телешкото, знаеш :)

    ОтговорИзтриване
  6. Аааа, Пепчо, рано сутринта ме изкуши с такива неустоими вкусотии! Обичам сьомга, без значение по какъв начин е приготвена! И снимките са страшно изкушаващи! :-)

    Усмивки от мен :-)

    ОтговорИзтриване
  7. По едно време бях превъртяла от сьомга вкъщи(любимата риба на мъжа ми), но отдавна не съм приготвяла и днешната ти рецепта ме изкуши. Страхотна е, Пепи, убедена съм, че е много вкусно.
    Весели празници!:)))

    ОтговорИзтриване
  8. Ееее Пепчо, ти си моят идол! Онзи ден правих лимоновия ти крем и изпаднах в нирвана! Сега с това нещо, просто изби рибата!

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, сладките, който още сънувам ги преглътнах, но тази риба е направо непрежалима! Страхотна рецепта, поднасяне и снимки си показала!
    Прегръдки

    ОтговорИзтриване
  10. Пепи,
    заедно с Лети предлагате страхотно изкушение със сьомга. И при теб удесна вкусова комбинация, ефектен вид, и... много ми допада.
    Специални поздрави и на прекрсаната Жул, макар и не главно действащо лице в тази рецепта.
    Благодаря и хубава предколедна седмица, Диана

    ОтговорИзтриване
  11. Динка, Жул е действащо лице :) в унищожаването :-)Поздравите са предадени, поздрави и за теб от нея!
    Еви, много мило - казано от стилист като теб ще ме накара да се замислям, когато щракам вечер на лампа.
    Лулу, заменям риба за кутия сладки (нали имаш скрити, аз не успявам)
    Рони, виждала съм доста сьомга при теб, ще се радвам, ако тази ти хареса :)
    Миленка, ти си назад във времето, иначе не бих посмяла сутрин да я пусна :))

    Благодаря ви, момичета, радвам се, че харесвате това предложение - рецептата е нищо особено, но пък много бърза и вкусна!
    Хубава нова празнична седмица на вас!

    ОтговорИзтриване
  12. Пепчо, нямаш си друга работа, а ни караш да "палим мотора" и да отиваме за рибка :)
    Прекрасно изпълнена рецепта и поднесена, естествено!
    Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  13. Чудесна рецепта за празниците.
    Весела Коледа и от мен

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...