Страници
▼
26 декември 2010 г.
Тиквеник
Това е любимата ми баница. Слабо казано. Обожавам тиквеник. С чаша кисело мляко мога да си хапвам както на закуска, така и на обяд; на вечеря. И е хубаво, защото други любители на тази вкусна баница у нас няма. Е, девойчето рядко хапва, но - твърде рядко. Ето го в съвсем простичкия му вид - тиква и канела, захар, кори, мазнина. Не обичам с галета, сироп..... Ако може и с ръчно точени кори да е :)
Продукти: ( тавата е ок. 35/20 см)
1 пакет кори (500 г)
около 800 гр. обелена и почистена тиква
1 пак. масло (125гр)
1 пак канела (10гр)
1 чаша (от 300 мл) захар
2 с.л. мед
2 с.л. вода
Приготвяне:
* Тиквата се настъргва на ситно ренде. Изстисква се леко с ръце.
* Заедно с маслото и захарта се поставя в тенджера и задушават около 10 мин. - да се поизпари водата, отделяща се от тиквата. Охлажда се. Прибавя се канелата.
* Вземат се по две кори (или три, но го предпочитам по-сочен) и разстилат върху хартия за печене.
* Част от плънката (разделена на око на 7-8 части) се разпределя върху кората.
* С помощта на хартията (повдига се, за да се навие по-лесно) се завива нестегнато руло, което се намачква леко и поставя в тава, тънко намазана с олио или масло.
* Така се навиват и другите кори, докато свършат. Отгоре пак се намазва с четка и олио.
* Пече се в загрята фурна на 180* до зачервяване.
* Медът се разтваря във водата и с него напръсква готовата баница.
* Завива се с кърпа за 10-15 мин.
и вариант с орехи
Вкусен
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванемного е хубав! Весели празници за теб и семейството ти и все такива хубави гозби да готвиш :)
Пеп, да "скокнеш" до нас за Нова година :))))
ОтговорИзтриванеПрекрасен е!!!!!
Поздрави!
Дани, благодаря ти. Хубави празници и на теб!
ОтговорИзтриванеДани, да скокна, щом казваш :) Сигурна съм, че ще ми хареса на гости при теб :))
Чудесен е! Честита Коледа! Бъдете здрави и много щастливи! Безброй сбъднати желания! Весели празници! :-)
ОтговорИзтриванеДай малко насам :)), че тази година още не съм яла тиквеник :(
ОтговорИзтриванеИзглежда мнооого вкусно, Пепи!
Хубава седмица :)
Приказен, предполагам, че не е останало и троха от него. Взимам си виртуално парче..., добре де, нека са две!
ОтговорИзтриванеПрегръдки
Иночка, запрятай ръкавите :) лесна работа е!
ОтговорИзтриванеМиленка, благодаря ти! Хубави празнични дни и на теб!
Еви, ама то едно няма вече, ти за второ питаш :))
Прегръдка и хубави, весели зимни дни!
Чудесна рецепта, Пепи, много изчистена, обожавам такива неща. И аз не винаги го клепам моя с много допълнения.:)))
ОтговорИзтриванеЧестита Коледа, бъди здрава, много, много щастлива и обичана!:)))
Страхотно изглежда!!! Вкъщи майка ми е майстора по приготвяне на тиквеник, но като гледам твоя, :) ще ме изкушиш и аз да запрятам ръкави - за Новогодишната трапеза...
ОтговорИзтриванеЧудесен тиквеник,
ОтговорИзтриванеобичам тиква и твоят вариант ми харесва много.
Благодаря, Пепи,
здраве и много кулинарно вдъхновение и през новата година, Диана
EEE, Стоева!
ОтговорИзтриванетози тиквеник сега го виждам за 1ви път, но ми се прииска да посегна и да си взема!
Всъщност търся гевречетата с медена вода и сусам, но къде ли си ги сложила???
Райна, виждам, че си ги намерила :) Да знаеш, че търсачката тук работи.
ОтговорИзтриванеПепив, огромно благодаря. Не знам дали осъзнаваш мащабите на това колко ни е полезен този блог 🥰
ОтговорИзтриване🥰🥰 да, радвам се за което.
Изтриване