Не Тирамису, въпреки някои общи продукти. Класическото Тирамису-то не беше одобрено в къщи, поради което няма да го повтарям. Може би заради силния вкус на кафе. А не беше много шоколадов.
Както и да е, тази версия си е чиста проба сладкиш. Много сочен и много бърз.
Продукти (правоъгълна форма с р-ри 14/28см)
1 пакет бишкоти Савоярди от 200 гр (24 бишкоти са)
250 гр. маскарпоне
200гр. течна (готварска) сметана
150 гр. квасена сметана
150 гр. пудра захар
120 гр черен шоколад
100 гр. черно какао
150 мл прясно мляко
50мл ром и 1 есенция ром
Приготвяне:
* Половината от какаото се разтваря в топло прясно мляко; прибавя се рома и есенцията.
* Дъното на тавата/формата се поръсва обилно с какао.
* Течната сметана се разбива на крем с половината от пудрата захар.
* Маскарпонето и квасената сметана се разбиват на гладък крем с останалата захар.
* Шоколада се разтопява на водна баня ( в микровълновата де) и трите части смесват, внимателно разбърквайки ги, докато се обединят.
* Всяка бишкота се потапя за бързо в млечната смес ( 1, 2, вадиш ) и нарежда една до друга във формата.
* Заливат се обилно с крема, формата се чука два-три на масата (плота), за да излезе въздуха, ако има такъв останал при заливането.
* Поръсва се обилно с какао.
* Нарежда се втори пласт бишкоти и залива с останалия крем.
* Отново формата се почуква два-три пъти в плота .
* Поръсва се обилно с какао, завива се със свежо фолио и прибира в хладилник да отлежи 10-12 ч.
Не стоят идеално прави парчета за рязане, въпреки, че шоколада малко стегна крема.
Но какво пък, кой е идеален
Хубава и успешна седмица да ви е!
Чудесен сладкиш,успешна седмица :)
ОтговорИзтриванеПеп, много хубаво предложение :)
ОтговорИзтриванеНали е шоколадово!!!!!
Хубава и спорна нова седмица!!!
Да, Дани, шоколадово е :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря ви, Силвия, Дани :) хубав и усмихнат ден и на вас!
Неустоим е сладкишът, а и много вкусен ще е с богатството от продукти, Пепи!
ОтговорИзтриванеСладка, успешна и изпълнена с усмивки нова седмица ти желая!
В шоколадов вариант и на мен би ми харесал повече :-) Изглежда вълшебно, Пепи!
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната седмица :-)
Страхотен сладкиш, Пепи!!! И абсолютно любима комбинация от вкусове :)
ОтговорИзтриванеПрекрасна седмица!!
Великолепен е Пепи!
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава седмица от мен!
Пепи,
ОтговорИзтриванеизкушаващо сочен, вкусен и ароматен изглежда.
А доколкото зная и оригиналното тирамису също не е в идеално прави форми...
Поздрав и хубава нова седмица, Диана
С теб свързвам винаги "сериозните" манджи, соленичките :))
ОтговорИзтриванеОбаче когато направиш и нещо сладко, винаги уцелваш "десетката"!
Чудна си!
Аз обаче ще ти пиша на мейла за няколко сладки (вкусотии!!), които направих тези дни и мисля, че може и у вас да се харесат и ако е така, ще ги споделиш по най-добрия начин :)
Олелеее, Пепи, какво нещо си сътворила само, тоя моя браунис ми избледня, тц, тц.
ОтговорИзтриванеСочна тортичка, леле,леле.:)
Страхотна, страхотна!
Миленка, благодаря ти, ще чакам на мейла да изпратиш рецептите.
ОтговорИзтриванеРони, как бледнее, толкова шоколад ... :)
Да, Диди, така е, но аз очаквах да стои доста по-стегнато от шоколада. Ама нищо де :)
Поздрави и на вас, момичета!
Ивка, Мина, Миленка, Еви, благодаря ви :) Сладка седмица да ви е :)
Пеп-чо, да ти кажа и тук - сън не съм спала с тази твоя невероятна вкусотия, милост нямаш с тези изкушаващи снимки!
ОтговорИзтриванеПри първа възможност ще се възползвам от рецептата!
Успешна седмица ти желая!
Ммм... точно сега преди лягане ли пък го прочетох!!! :(
ОтговорИзтриванеАко не изровя по това време нищо достатъчно сладко ще те държа отговорна, да знаеш!!!
Наздраве, Драго :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мариета, така се чувствам аз пред поредните ти питки :)
Хубав снежен ден на вас!
Охоо, тук си е направо да се размажеш от кеф :))
ОтговорИзтриванеКато го гледам това парченце и съвсем огладнях.
Изглежда много апетитно - сочничко, сочничко - точно като за мен :))
Пепчо, страхотна вкусотия за шокоманиаци като мен! :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и усмивки!
Да, Инче, това е правилния израз :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мира, поздрави и на теб!
С подобна вкусотия няма как да не е успешна и най-вече много усмихната седмица,Пепи! :)
ОтговорИзтриванеУспешна и на теб!
Само като чета рецептата и знам, че този сладкиш ще ми стане любим:).
ОтговорИзтриванеПепчо, чуден е!
Чудесна идея!
ОтговорИзтриванеПоздравления и за рецептата, и за прекрасното кулинарно виртуално кътче.
И у дома не беше одобрено класическото Тирамису заради силния аромат на кафе. Затова приготвям сметаново-ягодов сладкиш с бишкоти.
Благодаря, Краси!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Стеле!
Благодаря, Вещи :) май се познаваме от другаде?
Хубав завършек на тази снежна седмица на вас!
И в нашето семейство традиционното Тирамису не се понрави. Но с удоволствие бих пробвала и този бишкотен вариант.
ОтговорИзтриванеЩе се радвам, ако ти допадне.
ОтговорИзтриванеБлагодаря за посещението :)
Сладкиша е страхотен, невероятен, божествен!
ОтговорИзтриванеА кремът... нежен, ефирен и мнооого шоколаодов :)))
Благодаря за прекрасната рецепта! :)
Моля, радвам се, че ти е харесал :)
ИзтриванеНаистина крема е много лек така. Бях го забравила този сладкиш :))
Когато реших да правя сладкиша, в Кауфланд нямаше малка кутийка маскарпоне и взех голяма. Остана ми доза за още един сладкиш. И реших да експериментирам. Вместо шоколад, пасирах ягоди добавих ги към крема и се получи нещо ужасно вкусно. Бишкотите нямат нужда от сиропиране, тъй като поемат от крема, това го установих в последствие, след като ги сиропирах според оригиналната рецепта, защото ми беше доста трудно да отрежа хубаво "стегнато" парче Сладкиша го ядохме с лъжица, но изчезна за нула време. Използвах и гренадин и стана страхотно!
ОтговорИзтриванеП. С. пепчо, аз съм ти фенка от мнооого време от един позабравен форум ;)
знам те, любопитко :) и не съм те забравила. Много се зарадвах, като видях, че си коментирала първия път тук. Вярвам ти, че маскарпоне с ягоди е страхотен крем и ако остане на мен, бих го пробвала още тези дни. Сам ода си намеря доброволец за нешоколадов десерт :)
ИзтриванеПоздрав и хубава съботна вечер!
Страхотна рецепта, благодаря! :)
ОтговорИзтриванеИма нещо неправилно в грамажите.Не може за толкова малко бишкоти,толкова много крем.А пък за какаото да не говорим-100гр.е ужасно много!
ОтговорИзтриванеМоже, може. Кремът е около 700 г и изобщо не е много на тази тава. И какаото е точно- половината отива в млякото за натопяване на бишкотите, другата половина се поръсва на два пъти - да покрие обилно цялата повърхност. Вие,ако решите да го правите винаги може да намалите какаото по вкус. Ваш. Тук е по наш :)
Изтриване