Страници

27 януари 2011 г.

Пилешко филе, сос Беарнез и много сняг

Започвайки отзад напред ще уточня, че снега не е в Стара Загора. Тук почти никога не се задържа сняг, още повече тази зима, през която почти не валя. В интерес на истината сутринта, когато тръгвахме валеше  - едри бели парцали, натрупали  3-4 см.
До Чирпан. От там до Чепеларе - гола пръст, гори, скали. Много скали. 
А там, където вече имаше сняг, имаше и гъста мъгла. Такава, че се виждаше на не повече от 15 - 20 метра.   


 На следваща сутрин всичко си беше както трябва на планина - много сняг, малко студ и слънце. Затова пък видях най-пухкавия и блестящ от белота сняг. 


 Напомняйки ми оня на село, дето не съм виждала ..... не знам преди колко години. Може да се смеете. Тук снега е мокър и мръсен. Стъпвайки в него, кракът ти се пързаля; а в този - крака потъва, чувайки се  само скръц-скръц-скръц................... Тук там неритмично, от двата чифта крака.

Няколко останали сухи клечки на земята, сложили и те снежни шапчици :)  Тук вече много се радвах, че наоколо беше безлюдно и можех да забия колене в снега  без да виждам оня жест на ръката, показвайки "В пет часЪТ на въртележките" .......


Едно от осемте Смолянски езера - замръзнало, затрупано от снега и вековната гора над него. Някои от боровете - абсурд с ръце да ги обгърнеш, толкова са големи.  Там  е и лифта от езерата към вр. Снежанка.



Ей така, газейки в пътеката (пътя свърши доста надолу) стигнахме до лифта над езерата - с още неразчистена площадка. И стръмната просека под лифта. На места почти равно и ниско, но на няколко места swoonswoon ми изтръпнаха ботушите. Там - в дъното се вижда едната стръмнина. Почти отвесно е. Возейки се нагоре не се усеща, но когато се връщахме долуblush2blush2 положението изглеждаше различно. Поради което не си и мръднах ръцете да изкарам апарата и да си имам снимка от пропастта отдолу. 


Кулата на Снежанка, чийто връх не се вижда - пак мъгла. 



И лифта за обратната страна под върха, до Пампорово. 



Край. Кой се возил, возил. Всъщност ние се върнахме там, от където и тръгнахме, над езерата. 


Съзерцаването на планината продължи от уютното и топло местенце в ресторанта с бутилка кървавочервена течност. 


Супата с магданоз ще пропусна sick, но си хапнах пилешко, което бях забравила -  със сос Беарнез. Преди няколко години го правех доста по-често и ми беше любимо; както всяко ново ястие. Съвсем разбираемо, като се прибрахме това беше второто нещо, което направих :) 

Ако  ви е писнало да гледате зимни снимки, ето и рецептата за едно топло 

Пилешко филе със сос "Беарнез" 

Месото може да бъде всякакво. В случая е пилешко филе, мариновано в соев сос, лимонов сок, чесън на прах. Без зехтин, в соса има достатъчно масло.  Следващия път обаче непременно ще направя соса за  това Пиле с естрагон - мисля, че добре ще си подхождат.
Ето и рецептата за соса - такъв, какъвто на мен ми хареса преди няколко години. Освен за пиле, една приятелка каза, че е много подходящ за риба nyamnyam и някакви си зеленчуци bad


Продуктите са за 2 порции:

•20 мл оцет
•10 мл сок от лимон
•100 мл. бяло вино
•2 бр. жълтъци
•60 г масло
•1 малка глава лук
•2 стръка естрагон/тарос (или лъжица сух)
•черен (бял) пипер
•сол

• по желание  лъжица фино настъргана лимонова кора

Приготвяне:
* Съвсем ситно нарязания лук се залива с оцета, виното, лимоновия сок  и  вари, докато се изпари половината от течността.  Охлажда се.
* Маслото се разбива на водна баня със солта, пипера и естрагона  и постепенно се прибавят жълтъците. 
* Към тази смес постепенно се прибавя охладената оцетна смес и бърка непрекъснато (с тел за разбиване),  докато сместа се сгъсти. 


26 коментара:

  1. Пеп, прекрасни снимки :))
    Накефила си се!!!
    Е, и ние намазахме :
    хем гледахме сняг
    и усетихме хрупкането му,
    хем ни припомни малко позбравена рецепта!
    Прегръдки и хубав утрешен ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Този сос трябва да се опита! Изглежда чудесно! А сигурно е и вкусен....

    ОтговорИзтриване
  3. Пепи, виж сега какво ти предлагам- аз правя едно голямо плато салата със спанак, вземам една бутилка розе, а от теб тези вкусни пържолки с прекрасния сос.:)
    Чудна рецепта, напълно по мой вкус.:)))

    ОтговорИзтриване
  4. Готово, имаме сделка!
    Скоро писах, че си мечтая тук да продават измит спанак, но за съжаление - няма.
    Траяна, можеш да го оставиш малко по-рядък - преди поне така съм го правила, явно сега повече поизвря. С малко лимонов сок може да се коригира, но и така замина.
    Дани :) Много хубаво и спокойно беше :)
    Хубава вечер на вас!

    ОтговорИзтриване
  5. Приказни гледки си показала, Пепи! Няколко пъти вече се връщам да им се любувам...
    За месото и соса, какво да кажа - не по-малко прелестни са от снежните снимки. :)
    Лека да е нощта и свежа утринта :)

    ОтговорИзтриване
  6. Прекрасна разходка, Пепи!
    Много красиви зимни картини е запечатал фотоапарата. Наистина съм забелязала и аз, че снега в градовете е мръсен и хлъзгав, а планинския хрупка под краката, а студът приятно щипе бузите.
    За пилето и соса не мога друго да кажа освен - много вкусно!
    Хубав утрешен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
  7. Ох,каква разходка ми спретна....
    Обичам зимата и снега...ама да ги гледам през прозореца,сгушена пред камината! :))
    А за пилето и соса,не се и съмнявам, че са фантастични!

    ОтговорИзтриване
  8. Ох, че ми стана едно хубаво с този натрупал снежец и тази топлинка от камината :) Чудесни снимки, Пепи!

    Хубав и усмихнат уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пепи, невероятно вкусен ми звучи тоя сос!!! И с тези изкусителни филенцааа :) мечта!! А снимките ти са заредени с толкова снежно настроение...

    ОтговорИзтриване
  10. Ох...ще взема да направя един десерт и да хващам влака.Тази рецепта е много вкусна.Благодаря ти,че ме подсети за нея/нали у дома сме все на пилешко/.
    Разходката е била чудесна и снимките са много хубави!Топъл и вкусен уикенд ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване
  11. За мен от всичко моля - разходката и вкусното ястие, обаче и аз ще пропусна супата магданозлия :)))
    Хубави почивни дни от мен, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна разходка сте си направили, Пепи! Благодаря, че я споделяш с нас.
    Ние във Варна такъв сняг не можем да видим :) Лети вече е писала по въпроса.
    И сосчето ми харесва. А и с малко гъбки, ммм...

    Сърдечни поздрави с пожелание за хубаво настроение :-)

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи,
    прекрасна зимна приказка!
    Благодаря ти,
    много красиво, уютно и вкусно.
    Поздрави и хубав петък, Диана

    ОтговорИзтриване
  14. Тони, Лети, може би затова много ми хареса - бяло, чисто и тихо е там.
    Нанита, ако ще носиш от десерта, хващай влака :)
    Ивка, чудесно е, че в твое лице намирам съмишленик за "тревичката" :)
    Краси, аз също така си мислех :) но там нещата са различни. Освен това мястото е страхотно и съм си обещала да се върнем там, но лятото, когато може да се разходи повече човек.
    Еви, Мина, Инче, ще ми се да бях по-добър фотограф :) сега като си гледам снимките виждам колко много неща съм пропуснала, или отрязала.
    Благодаря ви, мили дами, хубави почивни дни и на вас!

    ОтговорИзтриване
  15. Благодаря ти, Диди!
    Хубав петък и на теб и още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  16. Направо ти завидях.Страшна красота.Иде ми да се отъркалям в снега от снимките ти.

    ОтговорИзтриване
  17. Пеп-чо, завидях. Неблагородно, да знаеш!
    Чудесни снимки, благодаря за споделената красота.
    И за споделената рецепта де, да си призная такъв сос не съм правила, ще го опитам скоро.
    Снежен и слънчев уикенд ти желая!

    ОтговорИзтриване
  18. Благородна завист няма, казва един приятел :) Но се радвам, че ви харесаха снежните картини.

    Йоли, много е приятно да се потъркаляш в снега :)) признах си.
    Благодаря ви, хубави почивн идни и на вас!

    ОтговорИзтриване
  19. Пепи, каква красота!
    Четох, тцъках и завиждах, но се чувствах все едно и аз съм била там и съм газила този прекрасен сняг.
    Благодаря за снимките, за изпъстрения с емоции разказ и не на последно място за хубавата рецепта.
    Звучи мнооого апетитно и със сигурност много скоро ще го пробваме :)
    Прекрасен уикенд.

    ОтговорИзтриване
  20. Пепи, аз честно да си кажа за снега не ти завиждам....имаме си в изобилие....на Узана. Не този в града....то не е сняг, ами някаква кафява каша...Но ти завиждам за красивата гледка, за невероятното преживяване и емоцията.Често и ние ходим на Пампорово, Боровец, Банско, Узана. Незабравими мигове, дишаш и имаш чувството че не си на Земята, а като че ли си герой от измислена приказка. Радвам се, че сте си прекарали чудесно.
    А за филенцето нямам съмнения колко е вкусно.
    Поздрави от четири твои фенки.
    Нора

    ОтговорИзтриване
  21. Благодаря и на четирите ви, Норче! Прегръдка за всички ви от мен, а следващия път ще си помисля дали за по-близо да не хващам пътя за Габрово.
    Таня, благодаря ти, хубава неделя и на теб! Ти нали скоро гази сняг на едно друго хубаво място :)

    ОтговорИзтриване
  22. Пепи,всичко красиво-зимно,което си снимала ми е толкова познато и близко.Това ми е едно от най-любимите места в България.Прекрасна разходка сте си направили!
    .. с изтръпването на ботушите много ме разсмя :)...
    Рецептата, както винаги - много вкусна!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  23. НАПРАВО СИ СТРАХОТНА НЕ САМО ГОТВАЧКА ,НО И ПИСАТЕЛКА

    ОтговорИзтриване
  24. Най-лаконично изразяващата се, сигурно :))
    Благодаря ти, Евка!

    Диди :))) сега ти виждам коментара....... срам голям.....

    ОтговорИзтриване
  25. Добре си дошла винаги в Смолян, ще се издам и сигурно някой ще се изсмее но никога никой не ме е учил да карам ски. Много е хубаво пилето, а го режа на медальони и в соса слагам сметана!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, сметаната ще го освежи, ще пробвам :) А за ски сигурно не е късно да се научите, Вие поне сте близо до пистите :)
      Поздрави!

      Изтриване