11 септември 2010 г.

Пиле с естрагон и сметанов сос


Пак е ред на пиле smile1 Едно много вкусно и ароматно пилешко печено месо. Естрагона е много ароматна подправка, подходяща не само за меса, но така се случва, че това лято само за печени меса ползвам.


Продукти за 5-6 порции:
1 пиле от около 1,5-2 кг.
10-15 стръка естрагон (или 1 с.л. сухи листа)
1 пълна с.л. универсална зеленчукова подправка - или пресни зеленчуци от същите
100 гр. маслини без костилки
150 мл бяло вино
60-80 мл олио
150 мл течна готварска сметана
50 мл прясно мляко
50 гр. синьо сирене
1 с.л. брашно или царевично нишесте, ако е необходимо за сгъстяване на соса

Приготвяне:
* Пилето се нарязва на парчета, поставят се в купа, прибавя се лъжицата подправка и разбърква добре.
* Оставя се да престои 1 час на хладно.
* Прехвърлят се в широк тиган, изсипва се останалата подправка върху пилето, прибавят се нарязаните маслини и запържва до зачервяване от двете страни.


* Изважда се месото и прехвърля в тава за печене, изцежда се почти цялото количество мазнина (и изхвърля) , а в тигана налива виното, оставя се да клокне за 2-3 мин., за да го деглазира.
* Сипва се соса при пилето, стръковете естрагон се поставят между парчетата месо, завива с фолио и пече 1 ч. във фурната - първо 10 мин. на 220*, след това - на 180*.
***Не прибирайте тигана, пак ще потрябва smile1
* Развива се фолиото, отцежда се соса обратно в тигана и запича още 10 мин. на силна фурна.
* През това време към соса в тигана се прибавя сметаната, прясното мляко и натрошеното сирене.
* Бърка се, докато се получи прилично гладък сос и оставя да поври тихо за 5-6 мин. Ако соса е рядък (това зависи колко сос е останал при печенето на пилето), размива се нишестето или брашното с малко вода и сгъстява.
* Поставят се 2-3 лъжици от соса, а върху него нареждат няколко парчета месо.
* Ако не обичате бял сос, като някои хора в къщи, просто не го правете.


Опитайте, ще ви хареса. smile1

10 коментара:

  1. Ох, изглежда прекрасно, Пепи!
    Естрагонът не е позната подправка в нашата кухня, но ще пробвам, стига да я открия на пазара.

    Вкусен уикенд :)

    ОтговорИзтриване
  2. И тук не е позната, Ина, но сух поне винаги има.
    А от миналото лято "открих" едни човек, който продава доста видове пресни подправки на пазара, дори за разсад, а освен това е извадил и различни статии коя подправка за какво се използва не само в кухнята, но и като природолечение.
    Вкусна неделя и на теб!

    ОтговорИзтриване
  3. Не съм виждала пресен естрагон,но сушен винаги имам. :))
    Ама как си ги запекла тия месенцааа...
    Може ли трампа:тарта за бутче?
    Усмихнат уикенд,Пепи!

    ОтговорИзтриване
  4. Може, Краси, може и за торта даже :)
    Хубава неделя и на теб, много усмивки!

    ОтговорИзтриване
  5. Пепчо, толкова отдавна не беше правила пиленеце, че ми беше домъчняло :)
    Е, не закъсня много, но пък толкова апетитно изглежда, че си струваше чакането.
    А за естрагона и аз като Ина не съм на "ти", но ще се запознаем:)
    Спокойна вечер и усмихната неделя :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, много апетитни бутчета! Такива едни зачервенки, веднага си щипвам едно!
    Поздрави и приятна неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  7. Твоите пилешки рецепти са на почит у дома :) И тази ще я направя. Усмихната и спокойна неделя!

    ОтговорИзтриване
  8. Аууу, как ми се прияде! Много апетитно си го "зачервила";-) Естрагонът е особен на вкус, но с някои меса много си отива. Преди 2-3 години търсих пресен из пазарите, никой не знаеше дори какво е (другото му име е тарос), напоследък виждам тук-таме. Ще я пробвам рецептата, да знаеш :-)

    ОтговорИзтриване
  9. Да, Мария, наистина е малко известен тук.
    Ще се радвам да ти хареса и тази пилешка рецепта, Кате :)
    Благодаря, Мира, хубава седмица и на теб :)

    ОтговорИзтриване
  10. Дани, време беше за зимнини, а пилето го бях забравила от преди две седмици :) Или пък време ми липсваше...
    Пробвай сух естрагон, зелен вече няма, мисля, че ще ти хареса :)
    Хубава нова седмица на теб!

    ОтговорИзтриване

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...