Дъъъълго мариновани. Дано не греша, но мисля, че това е единствения принос, който баща ми дава към готвенето . И то по време на прибиране месото от отглежданите от него прасенца. Затова пък са едни много вкусни пържоли, които могат да се съхранят до 3 седмици в хладилника, добре затворени и не е като от фризера, по-сочно е месото. Лошото е, че се правят рядко - само по време, когато се прибира свинското; в магазините няма гаранция, че е прясно месото, затова и не си правя експерименти с такова. Всъщност отдавна трябваше да напиша този пост, ама все нещо..... не смогвах с него. Нищо, който реши - може да пробва и с такова от магазин, стига да е сигурен, че е прясно. Рецепта е силно казано, по-скоро е начин за подготовка преди печене на пържолата, поне седмица по-рано.
Месото се оформя на не много големи пържоли, готови за печене; посолява и поръсва с подправки на вкус.
У нас това ще рече - кимион и черен пипер за свинска пържола.
У нас това ще рече - кимион и черен пипер за свинска пържола.
Следва поръсване на цялата пържола със ситно нарязан праз и притискане с ръка, за да може той да полепне по нея. Щипка червен пипер е по желание - понякога слагам.
Пържолата се поставя в сух стъклен буркан така, че да не остава въздух на дъното. След това следващата, като след всяка пържола с пръсти се притиска месото към долната, за да прилепне добре.
Пълни се малко под ръбчето на буркана. Залива се с олио (аз - със зехтин сега заливам ).
Острието на нож или шишче за печене се промушва в буркана - между месото и стените му и се прави кръгово движение, за да може, където е останал въздух да влезе мазнината. Ако трябва - долива се още мазнина.
Най-отгоре трябва да остане поне 1,5-2 см. олио/зехтин.
Острието на нож или шишче за печене се промушва в буркана - между месото и стените му и се прави кръгово движение, за да може, където е останал въздух да влезе мазнината. Ако трябва - долива се още мазнина.
Най-отгоре трябва да остане поне 1,5-2 см. олио/зехтин.
Съхранява се в хладилник; готови са за приготвяне след седмица.
Преди печене (готвене, задушаване) се отцеждат от мазнината.
Тези са печени, така ги предпочитаме. Лошото е, че правя само 3-4 пъти годишно от тези. Много ги харесвам.
Пепи, мога само да си представя колко са вкусни :)
ОтговорИзтриванеХубава вечер и усмихната неделя!
Пепи, това ще се опита на 100%.
ОтговорИзтриванеМного съм капризна на тема месо, аз ям само свинско, пиле и риба и то не всичко от тях и не всякак приготвено, но това, което виждам в тази рецепта е напълно по мой вкус.
Напомня ми на едни пържолки, които правеше баба ми, когато бях дете.
Благодаря ти, че ми върна спомена, благодаря за прекрасната рецепта!:)
Поздрави!:))
Щом е за мръвка, Рони, аз съм човека :) Надявам се да ти хареса.
ОтговорИзтриванеДани, признавам, че от всяко ядене мога да оставя колкото поискат. От тези пържоли обаче :) по една порция само.
Хубав неделен ден и много усмихнат е, а надявам се в Бургас вятъра ви да не е толкова силен!
Пеп-чо, и моите родители съхраняват така /само с олио, без подправки/свински пържолки като заколят грухчовзите и това е най-сочното месце, което може да хапне човек.
ОтговорИзтриванеЗа догодина непременно ще им предложа да овкусят месото по твоята рецепта.
Хубава неделя ти желая!
Страхотни, облизвам се направо!:)
ОтговорИзтриванеМмм..., много ми харесва тази марината, Пепи. Разпали интересът ми и ще трябва и аз да опитам :)
ОтговорИзтриванеБлагодаря за споделянето!
Усмихната неделя :)
И аз съм чувала за съхранение на месото, но не и така мариновано. Пепчо, идеята ти много ми хареса! А ако знаеш как преглъщах на оная порция с пържолките.... :–)
ОтговорИзтриванеВесел празник утре и спорна седмциа!
Много е добро това!Много!
ОтговорИзтриванеДа дам поръчка за едни буркан... пълен обаче:)))
ОтговорИзтриванеМного добре изглеждат пължолите!!!
Онемях, искам да си отрежа малко парче от крайчето, че то е най-вкусно...
ОтговорИзтриванеПоздравления,страхотна си:)))
ОтговорИзтриванеБени, Евка, отдавна няма :) ни крайче, ни бурканче.
ОтговорИзтриванеМариета, Милена, за готвене мамини си го правят без подравките, това само е за печено и задушено. И наистина е най-сочно така запазено.
Йоли, така е :)
Тони, Траяна, ще се радвам, да ви хареса.
Хубава и успешна нова седмица, дами!
Благодаря, Силвия!
ОтговорИзтриванеХубава неделна вечер и спорна нова седмица на теб!
Пепи, страхотни са пържолките!!! И баба ми по подобен начин си мариноваше месца - и ми ги печеще директно на скарата в печката с дърва :) не се сещам за по-вкусни пържолки!! Благодаря, че ме подсети!!
ОтговорИзтриванеВпечатляващо наистина! Много ми допадна, определено ще ги мисля докато не ги направя и опитам по този начин пържолките. Всичко най-добро и поздрави за чудесния блог и идейните предложения!
ОтговорИзтриванеМина, това със скарата в печката и на мен ми е много добре познато :) и вкусно.
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Ильо, ще се радвам ако пробваш и споделиш.
Пепи, изглеждат фантастично вкусни. Интересна технология! Сега оставя само да се снабдя с прясно месо:(
ОтговорИзтриванеZdravei. Iskam da pitam s drugo meso stava li?
ОтговорИзтриванеНе знам, не съм пробвала. Няма причина да не стане, но месото ти трябва да е прясно. Тук мариноването е по-дълго - не ден, два, а различното е от запечатването на месото с олио. Пробвай с 1 буркан.
ИзтриванеНашите ги заливаха с разтопена мас.
ОтговорИзтриванеда, и аз така ги помня :) Ама нали се отрече маста.. Пък колко по-добра е от ония маргарини.
ИзтриванеТук е обърнато внимание на мариноването и на това месото да може да узрее в буркана и да стане по-вкусно. Но аз си спомням, че като бях дете, майка нареждаше месо в буркани и го заливаше със стопена свинска мас, която замръзваше. В хладно мазе издържаше през зимните месеци. Помня, че тя съхраняваше така шарено прясно месо предимно за кълцани сърми, пък и за други неща. Сега фризерите ни облекчиха, но този начин за съхраняване на пържолките от прясно месо, прави вкусът им ненадминат. Ана
ОтговорИзтриванеВсички така ги помним явно :) Така съхраняваха и месото за готвене. Не само фризери нямаше, ами и хладилниците бяха едни мънички за голяма къща. Нашия беше Саратов - сещаш се колко е голям, какво по-напред да побере. Та месото - или в саламура със сланината, или така в буркани, или сварено в буркани (по-късно вече). Ама пък вкусно беше, нищо, че едни кокали от качето със саламура за боба се изкисваха два дни :)
Изтриване