Страници

24 март 2011 г.

Заешки филета със сос от манатарки

Заешките филета установихме, че са нещо вкусно.
Затова и последни бройки такива бяха разфасовани  в три вида пакети: филета, бутчета за печене и всичко останало - за супа.
Това бяло месо на гърба е много нежно. Трябва му и съвсем малко топлинна обработка, за да е сочно, вместо да се пече или вари по час и стане или сухо от първото, или на конци от второто. 
Така приготвено е нито едно от двете, разбрахме се, че някои ще се възползват от родителските услуги за набавяне на филета, а други може да се  заредят от магазина smile1. Тъй като е доста малко, следващия път да се готвят бутчетата :)



Продукти за 4 порции: 
8 броя филета 

2 с.л. магданозено песто или връзка магданоз с 2 скилидки чесън и лъжица зехтин
50 мл. коняк или ром
20 мл лимонов сок (1-2 с.л.)
2-3 с.л. зехтин
сол - на вкус 

шепа сухи манатарки 
шепа сушени домати 
300 мл месен бульон (пилешки си имам аз, домашен, замразен)
1 малък морков (за него изобщо се чудя защо го сложих...., така че изобщо не го забелязвайте)
1 ч.л. царевично нишесте или брашно 

Приготвяне: 
* Всички продукти от първата част се смесват в купа; поставят се филетата и завиват с полиетиленов плик или свежо фолио. Прибират се в хладилник) за 2-3 часа. 
* Изваждат се от маринатата и без да се отцеждат се поставят в сух, загрят тиган; покрива се  с капак и задушават така  по 4-5 мин. от всяка страна - котлона на 2/3 от мощността, да не изгорят. При проба с дървено шишче в месото - трябва да излиза бистра течност. 
* През това време гъбите се начупват, сушените домати нарязват и двете заедно заливат  с 50-60 мл топла вода. 
* Изваждат се готовите филета в чиния и покриват отново, за да се запазят топли. 
* Останалата марината се изсипва в тигана, заедно със сушените домати, гъбите, водата от тях  и бульона. 
* Когато заври се намалява котлона и оставя да къкри около  6-7 мин. 
* Нишестето (брашното) се размива с 1-2 лъжици вода и прибавя към соса; оставя се да поври още 1-2 минути, след което се заливат филетата и поднасят.

8 коментара:

  1. Абе, то и ние сме установили, че е вкусно заешкото, ама все по-трудно се намира по магазините....а ти тука разфасовки правиш, хи-хи!
    Слънчев уикенд, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи,
    виждам, че напоследък си на заешка вълна. Хубаво е, ако месото ти е домашно, поне знаеш как е гледано животното. Баща ми преди време гледаше зайци, но аз така и не ми допадна да ги ям. Не заради вкуса, а заради това че знаех че е заек. Иначе месото е много вкусно, а твоята рецепта изглежда невероятно.
    Хубав петък!

    ОтговорИзтриване
  3. Охо,доста съблазнително!Особено с аромата на манатарките!
    Приятни и усмихнати почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, голяма изкусителка си, що ли ми трябваше преди обед на надничам тук?! Невероятно изглеждат филетата, за вкуса съм сигурна, че е на ниво!
    Прегръдки с пожелания за хубав уикенд!

    ОтговорИзтриване
  5. Ауууууууу ......... искам! Ама много искам пък!

    ОтговорИзтриване
  6. Страшно добър вид,усещам аромата им :)

    ОтговорИзтриване
  7. Е, Пепи, ама и ти с тези твои изкушения....
    Много вкусно изглежда!

    ОтговорИзтриване
  8. Мари, ако кажеш, че имаш път от тук, ще те уредя с домашно заешко, колкото кажеш :) но с поръчка става.
    Дани, преди много години моите родители гледаха зайци... Тогава не хапвах по твоите причини :) Но нещата се променят, а сега девойчето ми не яде заешко.
    Веси, радвам се да те видя тук :)
    Евка, ама знаеш ли как добре ще си ходи едно филе от тези, поставено в една питка от твоите :)
    Йоли, а какво те спира?
    Нели, имаш много добре развито обоняние, значи :)
    Поздрави сърдечни, мили дами и хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване