Продукти:
1 заек (около 1,5 кг)
марината:
150 мл бяло вино
100 мл соев сос
50-60 мл зехтин/олио
7-8 скилидки чесън
по 1 ч.л. мащерка, риган и черен пипер
по 2 с.л. червен пипер; брашно
по 1 ч.л. сол и лют червен пипер (на вкус)
200 мл бира
60 гр. масло
опция - розмарин пресен. Не е аромат за всеки, много е силен.
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета.
* С остър нож се правят дупчици, в които шпиковат (нарязаните на 2 или 3) скилидки (на парче месо - по 2бр)
* Смесват се всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек вътре.
* Съдът се завива с фолио, прибира на студено и оставя се да престои 24ч.
* Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се овалва в тях. Оставят се за 30 мин. да ги поемат така.
* Нареждат се парчетата месо в тавата за печене, налива се бирата и марината (ако е много-не цялото количество, зависи колко е голяма тавата, но месото трябва да бъде наполовина в течността.
* Завива се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което намалява на 170* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта :)) на заека
* Развива се фолиото - трябва да е останал малко сос.
* Намазват се парчетата месо с маслото и връща да се запече във фурната до зачервяване - 200*, като през това време се месото се облива 2-3 пъти с лъжица от соса. Готово е за около 15-20 мин.
1 заек (около 1,5 кг)
марината:
150 мл бяло вино
100 мл соев сос
50-60 мл зехтин/олио
7-8 скилидки чесън
по 1 ч.л. мащерка, риган и черен пипер
по 2 с.л. червен пипер; брашно
по 1 ч.л. сол и лют червен пипер (на вкус)
200 мл бира
60 гр. масло
опция - розмарин пресен. Не е аромат за всеки, много е силен.
Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета.
* С остър нож се правят дупчици, в които шпиковат (нарязаните на 2 или 3) скилидки (на парче месо - по 2бр)
* Смесват се всички съставки за маринатата и поставят парчетата заек вътре.
* Съдът се завива с фолио, прибира на студено и оставя се да престои 24ч.
* Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се овалва в тях. Оставят се за 30 мин. да ги поемат така.
* Нареждат се парчетата месо в тавата за печене, налива се бирата и марината (ако е много-не цялото количество, зависи колко е голяма тавата, но месото трябва да бъде наполовина в течността.
* Завива се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което намалява на 170* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта :)) на заека
* Развива се фолиото - трябва да е останал малко сос.
* Намазват се парчетата месо с маслото и връща да се запече във фурната до зачервяване - 200*, като през това време се месото се облива 2-3 пъти с лъжица от соса. Готово е за около 15-20 мин.
Ммм ... тази златиста коричка ме накара сериозно да запреглъщам :) Имам един цял заек и мислех да търся рецепта за пълненето му, но май ще опитам тази рецепта. Хубав ден!
ОтговорИзтриванеКрай, вече ти идваме на гости!:) Невероятно вкусна снимка! А аз обожавам заешко!
ОтговорИзтриванеЕй....пък ... че дразнещо това!
ОтговорИзтриванеЕх, не си човек, да знаеш. Протекоха ми лигите. Звучи адски вкусно!
ОтговорИзтриванеЗаповядай, Траяна :)
ОтговорИзтриванеГаби, тук има и пълнен заек, погледни и него. Хубава вечер на теб!
Йоли, ако беше вегетарианец, нямаше да те дразни :)))
Ваня, по една бира? :)
Истинска прелест - златна коричка, свежи аромати и майсторство при приготвянето! Поздрави, Пепи!
ОтговорИзтриванеПеп, ако след серията с охлювите, започнеш заешка,
ОтговорИзтриванеидвам :)
Страхотно изглежда!!!
И с една бира...чак не ми се мисли :)
Благодаря, Евка!
ОтговорИзтриванеДани, този заек беше пропуснат.... през годините да го напиша и тук. Снимката е от май месец, забавила бях, че ще го пускам.
Ако това ще те успокои, няма да има заешка серия :)) Но винаги си добре дошла!
Ти какво направи със салвията?
Благодаря, Пеп :)
ОтговорИзтриванеГотвих със салвия, но още не съм го качила!
Изглежда се превъзходно !
ОтговорИзтриванеПепиииииииии,ах как хубаво е запечено зайчето ,мммммм -други думи нямам .
ОтговорИзтриванеМммм - прекрасно изглежда зайчето, Пепи!! Не бих му простила :)
ОтговорИзтриванеНе мога да разбера къде съм пропуснала този шедьовър, че чак сега го виждам :)
ОтговорИзтриванеМмммм... вкууусно :)
бързо е подскачал, Зори :)
ОтговорИзтриванеМина, упрятай се :) можеш!
Сезам, чудесна коричка хваща отгоре, да !
Благодаря, Нели!
Дани, прочетох за салвията. Явно не е твоята подправка, само дето те юрнах да търсиш :)
И аз съм пропуснала нещо това божествено ястие...О, Пепи, пръглъщайки гладно, мога само да се съглася с Мина :-) И аз не бих му простила :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Почувствах,че съм в горска хижа! Очарователна, златиста коричка!:)
ОтговорИзтриванеМилена, Светлана,
ОтговорИзтриванеблагодаря ви, мили дами (с известно закъснение)
Но с най-сърдечни пожелания за хубави почивни дни!
Ох, страшно апетитно! И с тази коричка... Поздравления!
ОтговорИзтриванеЗаешкото приготвено по тази рецепта става уникално вкусно!!!
ОтговорИзтриванеВече няколко го правя и не пропускам розмарина!
Благодаря за поредната страхотна рецепта!!!
Слънчеви поздрави от мен за теб, Пепи!
Благодаря, Мария! Много се радвам, че добър кулинар като теб е оценил по достойнство тази вкусна мръвка :)
ИзтриванеПоздрави и хубаво лято!