Страници

13 юли 2011 г.

Печен заек


Продукти:

1 заек (около 1,5 кг)

марината:
150 мл бяло вино
100 мл соев сос
50-60 мл зехтин/олио
7-8 скилидки чесън

по 1 ч.л. мащерка, риган и черен пипер
по 2 с.л. червен пипер; брашно
по 1 ч.л. сол и лют червен пипер (на вкус)

200 мл бира
60 гр. масло

опция -   розмарин пресен. Не е аромат за всеки, много е силен.

Приготвяне:
* Заекът се нарязва на порционни парчета.
* С остър нож се правят дупчици, в които шпиковат  (нарязаните на 2 или 3) скилидки (на парче месо - по 2бр)
* Смесват се всички съставки за маринатата  и поставят парчетата заек вътре.
* Съдът се завива с фолио, прибира на студено и оставя се да престои 24ч.
* Всички подправки и брашното се смесват и всяко парче месо се овалва в тях. Оставят се за 30 мин. да ги поемат така.
* Нареждат се парчетата месо в тавата за печене, налива се бирата и марината (ако е много-не цялото количество,  зависи колко е голяма тавата, но месото трябва да бъде наполовина в течността.

* Завива се тавата с фолио и поставя да се пече - първо на 200*, докато заври, след което намалява на 170* и пече около 1,5-2ч. - зависи от възрастта :))  на заека
* Развива се фолиото - трябва да е останал малко  сос.
* Намазват се парчетата месо с маслото и връща да се запече във фурната до зачервяване - 200*, като през това време се месото се облива  2-3 пъти с лъжица   от соса. Готово е за около 15-20 мин.

20 коментара:

  1. Ммм ... тази златиста коричка ме накара сериозно да запреглъщам :) Имам един цял заек и мислех да търся рецепта за пълненето му, но май ще опитам тази рецепта. Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  2. Край, вече ти идваме на гости!:) Невероятно вкусна снимка! А аз обожавам заешко!

    ОтговорИзтриване
  3. Ех, не си човек, да знаеш. Протекоха ми лигите. Звучи адски вкусно!

    ОтговорИзтриване
  4. Заповядай, Траяна :)
    Габи, тук има и пълнен заек, погледни и него. Хубава вечер на теб!
    Йоли, ако беше вегетарианец, нямаше да те дразни :)))
    Ваня, по една бира? :)

    ОтговорИзтриване
  5. Истинска прелест - златна коричка, свежи аромати и майсторство при приготвянето! Поздрави, Пепи!

    ОтговорИзтриване
  6. Пеп, ако след серията с охлювите, започнеш заешка,
    идвам :)
    Страхотно изглежда!!!
    И с една бира...чак не ми се мисли :)

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Евка!
    Дани, този заек беше пропуснат.... през годините да го напиша и тук. Снимката е от май месец, забавила бях, че ще го пускам.
    Ако това ще те успокои, няма да има заешка серия :)) Но винаги си добре дошла!
    Ти какво направи със салвията?

    ОтговорИзтриване
  8. Благодаря, Пеп :)
    Готвих със салвия, но още не съм го качила!

    ОтговорИзтриване
  9. Изглежда се превъзходно !

    ОтговорИзтриване
  10. Пепиииииииии,ах как хубаво е запечено зайчето ,мммммм -други думи нямам .

    ОтговорИзтриване
  11. Мммм - прекрасно изглежда зайчето, Пепи!! Не бих му простила :)

    ОтговорИзтриване
  12. Не мога да разбера къде съм пропуснала този шедьовър, че чак сега го виждам :)
    Ммммм... вкууусно :)

    ОтговорИзтриване
  13. бързо е подскачал, Зори :)
    Мина, упрятай се :) можеш!
    Сезам, чудесна коричка хваща отгоре, да !
    Благодаря, Нели!
    Дани, прочетох за салвията. Явно не е твоята подправка, само дето те юрнах да търсиш :)

    ОтговорИзтриване
  14. И аз съм пропуснала нещо това божествено ястие...О, Пепи, пръглъщайки гладно, мога само да се съглася с Мина :-) И аз не бих му простила :-)

    Поздрави, Милена :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Почувствах,че съм в горска хижа! Очарователна, златиста коричка!:)

    ОтговорИзтриване
  16. Милена, Светлана,

    благодаря ви, мили дами (с известно закъснение)

    Но с най-сърдечни пожелания за хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  17. Ох, страшно апетитно! И с тази коричка... Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  18. Заешкото приготвено по тази рецепта става уникално вкусно!!!
    Вече няколко го правя и не пропускам розмарина!
    Благодаря за поредната страхотна рецепта!!!
    Слънчеви поздрави от мен за теб, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Мария! Много се радвам, че добър кулинар като теб е оценил по достойнство тази вкусна мръвка :)
      Поздрави и хубаво лято!

      Изтриване