или Охлюви по френски. И двете имена са еднакво разпространени, както се оказва - едни и същи пълнени охлюви.
Това са си едни вкусни охлюви с чесън и масло, в малко по-различен вид :) след като са извадени и почистени от черупката, пак са върнати вътре :) Е, магданоз също. Така си имаме охлюви по бургундски . Най-важното е да има по 2 "ядки" от охлювите във всяка черупка, че за една не си струва облизването
Пълнят се и поставят в чинията, върху едра сол, за да стоят стабилно с отвора нагоре.
И поднесени в платото със солта :)) особено ако намерите кой да го държи, докато е топло. Така на студено, както ги държи девойчето - всеки може :)))
Продуктите - малко и качествени :)
почистени ядки от охлюви
125 г меко масло
3-4 скилидки пресован чесън
връзка ситно нарязани магданоз
сол (ситна и едра)
Приготвянето също е бързо, когато са готови, почистени охлювите. Но тъй като тази процедура се прави 1-2-3 пъти годишно, когато има "лов за охлюви", продължението по приготвянето им е лесно - вадиш по кутийка охлюви и черупки от фризера.....
Месото на охлювите се овкусява със сол.
Скилидките чесън се пасират и смесват с маслото, малко сол и магданоза.
Във всяка празна черупка от охлюв се поставят по две ядки от месото.
Отворът се запечатва с ароматното масло
Нареждат се в чиния, която е застлана с едра морска сол с отворите нагоре, както ще се пекат. Така застават стабилно на солта.
Пекат се за 10 мин. в загрята фурна под горен реотан.
Могат да се замразят и така напълнени, готови за печени, в кутия. И когато се сетим да ужасим някой гост :) вадим от готовите, запичаме и :) се усмихваме мило.
почистени ядки от охлюви
125 г меко масло
3-4 скилидки пресован чесън
връзка ситно нарязани магданоз
сол (ситна и едра)
Приготвянето също е бързо, когато са готови, почистени охлювите. Но тъй като тази процедура се прави 1-2-3 пъти годишно, когато има "лов за охлюви", продължението по приготвянето им е лесно - вадиш по кутийка охлюви и черупки от фризера.....
Месото на охлювите се овкусява със сол.
Скилидките чесън се пасират и смесват с маслото, малко сол и магданоза.
Във всяка празна черупка от охлюв се поставят по две ядки от месото.
Отворът се запечатва с ароматното масло
Нареждат се в чиния, която е застлана с едра морска сол с отворите нагоре, както ще се пекат. Така застават стабилно на солта.
Пекат се за 10 мин. в загрята фурна под горен реотан.
Могат да се замразят и така напълнени, готови за печени, в кутия. И когато се сетим да ужасим някой гост :) вадим от готовите, запичаме и :) се усмихваме мило.
По-долу вече Охлювите по френски се превръщат в охлюви по български. Българинът, в частност българката, не се славят като търпеливи хора, а охлювите бяха голямо количество, за да ги напълня всички обратно.
изглеждат чуднично Пепи!
ОтговорИзтриванеКласика в жанра!! - доколкото съм чувала за тази рецепта :) - браво Пеп! И аз иначе съм лют фен на всичко френско :)), но на този ти шедьовър ще се порадвам само виртуално - през монитора... И само едно дилетантско питане - как се яде това чудо из от черупките "blushing" ???
ОтговорИзтриванеЧудесна е новата ти серия с рецепти, Пепи!
ОтговорИзтриванеИзглеждат страхотно,
поздрави и слънчево настроение, Диана
Благодаря, Дани,
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Мина :)
Благодаря, Дианка!
Мина, тези от черупките си ги вадим или с коктейлни клечки, или с малка двурога виличка. Имам такива за десерт. А хващам охлява с палец/показалец :))
Може да се използват и коктейлни вилички (те са като клечките - пак такива цветни, в пакети са, PVC)
Но на гости съм ги хапвала със специални такива вилички - пак са двуроги, които вървят в комплект с шипката за охлюви.
Имайки предвид, колко често ги ядем обаче, няма да инвестирам в такива прибори :)))
Класика в жанра, Пепи! Изискано поднесена, като във френски ресторант, аромат, красота и вкус...
ОтговорИзтриванеСтрахотно!!!!!!!
ОтговорИзтриванеИ като гледам кой ги държи топли :)))))
Прегръдки, Пеп и изчезвам,че е много съблазнително!
Много елегантно поднесено, Пепи! Ех, че ме изкушиш накрая да пробвам охлюви :-)
ОтговорИзтриванеПоздрави, Милена :-)
Ами благодаря ви! Ама защо никой не посегна да си вземе охлювче? Значи като беше бисквитки - дори гризната изчезна :))) пък сега - хубави били, елегантни били.... А чинията си стои пълна :))
ОтговорИзтриванеАз бих омела цялата чиния, ама като си купих от един дядо,нещо много оплесках нещата с готвенето им и заминаха в кофата. Срам, срам голям!!! Преглът и примлясссссс!Умираща от завист:darkslayer:)))
ОтговорИзтриванеПепи, поздравления за търпението да приготвяш охлюви :)
ОтговорИзтриванеМного добре изглеждат :)
darkslayer, радвам се, че поне ти ги оцени :))
ОтговорИзтриванеВярно е, трябва да се внимава с тях. Ако ги превариш - стават жилави.
Зори, търпение, нали :) то ако ми беше силна страна нямаше да има там ония в купичките :))
Хубава вечер, дами!
Важното е да номерираш черупките и после да сложиш всеки охлюв в неговата си черупка.Надписвам ги аз. С маркер.Ха ха ...
ОтговорИзтриванесамо ако са номерирани предварително и дегустаторите :Р
ОтговорИзтриванеОт доста време вече си взимам рецепти от тук и нещата винаги се получават страхотно!БЛАГОДАРЯ за което,благодаря ,че споделяш опита си!Та вчера реших да пробвам и охлювите-резултатът разбира се феноменален!Още един път БЛАГОДАРЯ!!!
ОтговорИзтриванеМоля, моля :) Трябва да се получават, нали съм ги правила, правила :) Вярно, че вкусове различни и няма как всичко да се харесва, но се радвам, когато научавам, че съм доверен източник :) Поздрави!
ИзтриванеБаба, а и другите навремето ги ядяха с все пълнеж..след съответното престояване за изчистване в брашно или водичка...
ОтговорИзтриванеОхх, знам, а виждам във фб групите все още така ги готвят хора, ама не мога да се прежаля 😊 колкото и трудоемко да в чистенето и остава нюню след това.
Изтриване