Страници

22 юли 2011 г.

Медальони от патладжани с телешко месо

известни у нас под името "Канибалски медальони с патладжани"  
С други думи - пълнени патладжани. Почти. И с телешко месо. От всички видове меса, които съм правила с патладжани (агнешко, свинско и пиле) телешкото е това, което най-ми харесва  - сякаш се допълват. 


Не, че в пълнежа телешкото месо не може да бъде заменено със свинско, но точно за тези медальони предпочитам да ги правя и хапваме с него. И не дядото на телето, а хубаво, истинско и крехко. Тъй като и количеството на месото в рецептата не е много, съвсем спокойно си купвам половин килограм хубаво крехко парче от рибицата му. 

Същите медальони си имат и не-канибалски вариант, който приготвям от време на време. В редки случаи. И преди да съм написала продуктите за оригинала, с няколко думи - какво слагам във постния вариант: задушени пресни чушки/пиперки са някъде :)) , изрязаната част от патладжана, обелени домати, морков. Когато тази смес се задуши прибавям  сирене, яйце и ситно нарязани 2-3 скилидки чесън. Пълнене и печене - по същия начин като долните. 


Продукти за 4-5 порции: (съвсем ориентировъчно, може повече или по-малко продукти, ако останат - изсипва се между патладжаните при печене; ако не стига - не се пълнят "с шапка" )

2 или 3 дебели патладжана, зависи от големината им 

за тези медальони ползвам от тези кръглите патладжани (в случая - мамино производство smile1


500-600гр. телешко месо без кост
2 домата
30-40 мл олио
50 мл вода; 50 мл червено вино
сол на вкус, черен пипер, щипка риган (или любима подправка за телешко месо)

За соса:
5-6 домата (или консерва домати от 600гр.) 
5-6 скилидки чесън
1 пълна ч.л. мед или захар
сол на вкус (малко) 
20-30 мл. олио
(още риган или ) босилек

100 гр. кашкавал 
40 гр. пармезан - опция

Приготвяне: 
* Патладжаните се почистват и режат на кръгове с дебелина 2-3 см.  Когато омекнат малко с чаша от тънко стъкло се изрязват кръг от вътрешността така, че да остане кръг с ширина 1,5-2см.
* Посоляват се и оставят да се отцедят (или поставят в тенджера с пресолена вода, пак им излиза соланина, ако го имат. Тези светлите обаче не горчат, дори да не се изкисват, не е фатално) 
* През това време се приготвя пълнежа им: Месото се нарязва на неголеми  кубчета - пр. 1 х 1 см., посолява и задушава в олиото, виното и водата, които се прибавят малко по малко, докато остане отново на  мазнина.  
* Прибавят се ситно нарязаните домати и отделените кръгове-вътрешност на патладжаните, черен пипер и  отново задушава, докато течността се изпари. Това упражнение общо отнема около 30-40 мин., през което месото, ако е хубаво се задушава  добре и омеква. Поръсва се с ригана.
* Доматите за соса се белят, пасират или настъргват. Смесват се със захарта, счуканите скилидки чесън, посоляват се.
* Кръговете  патладжан  се измиват и нареждат в тава, в която ще се пекат. Заливат се с половината от доматения сос; пълнят се с плънката; сипва се и втората половина доматен сос, олиото и тавата завива с фолио. 
* Пече се в загрята фурна на 200* около 1ч. 
* Развива се, поръсва се със зелената подправка; настърган кашкавал върху медальоните и половината пармезан.  Връща се във фурната за 5 мин. 
* Изважда се и още горещо поръсва с останалия пармезан.
* Към всеки медальон "куверта" включва и лъжица сос.  



Тук сеньора Лидия :))) винаги казва, че е щедра на пармезана и го ръси с отворена шепа, но това е, когато сте свикнали с неговия вкус. За някои от нас идва малко остър, цената му също не е за пренебрегване.  Преди години, когато не знаех за съществуването на толкова видове сирена си го хапвахме и без пармезан и не мога да кажа, че вкусът му е бил по-лош. 

13 коментара:

  1. Пепи,де ги тез куверти,бе?Дай да взема и аз няколко,че много вкусно това нещо!:))

    Блазе ти за богатата реколта от домашни зеленчуци!И за крехката телешка рибица,която тук при нас не можеш да се доредиш да клъвнеш от ресторантьори!Особено в сезона.

    Ще попреглъщам още малко,а на теб-усмихнат и вкусен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  2. Пепи, харесва ми и с месо, и без него :)
    Страхотна идея, а и телешкото си е баш месо :))))
    Хубави "шапки" си им направила!
    Поздрави и прохладен уикенд!

    ОтговорИзтриване
  3. Еликсирче, някои се изхитряват без соса, затова (както казва една мила дама) и аз казвам, че влиза в куверта.
    Ти ще ядеш телешко зимата, се е видяло :)
    Благодаря, хубави почивни дни и на теб!

    Дани, колкото по-големи шапките, толкова по-вкусно, нали :)
    Поздрави и хубав, прохладен уикенд на теб!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,честичко правя телешко,но дори не съм попадала на такава рецепта!Много вкусно звучи!При мен имаш награди!Поздрави:)

    ОтговорИзтриване
  5. Патладжан, телешко... няма как да не ми стане любимо :)
    Хубав уикенд от мен, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пеп-чо, много обичам и патладжан, и телешко, а да ме пита някой защо още не съм ги комбинирала...твоите медальони изглеждат толкова апетитно, че сигурно ще ги сънувам.
    За пармезана - абсолютно съм съгласна, аз бих настъргала най-обикновен, нашенски кашкавааааал:))
    Хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Катерина, ще мина след малко.

    Така е, Зори, любимо става. А ти знаеш и къде има хубаво телешко :)

    Мариета, ами ха де, да те пита човек как не си пробвала :) И с кашкаваааааал :)))) но без масло :)))
    Лека нощ!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи ,а аз ще опитам с пилешко,същото няма да е ,но какво да правя ,заради щерките много рядко мога да взема телешко,много им миришело като се готви .

    ОтговорИзтриване
  9. Невероятна си както винаги Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  10. Фантастични са, Пепи! Ще ги направя и аз с патладжани собствено производство и ще докладвам. Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
  11. Сезам, ще стане и с пилешко. А ти защо не сготвиш, докато ги няма :)

    Кафенце, привет!

    Благодаря, Евка! Надявам се да ти харесат :)
    Поздрави и хубава седмица на теб!

    ОтговорИзтриване
  12. Така по канибалски патладжаните и у нас ще се харесат :)!! Страхотно изглеждат, Пепи - вече тотално огладнях :))

    ОтговорИзтриване
  13. Преглъщам! Наистина изглежда убийствено вкусно, Пепи!
    Адмирации :)

    ОтговорИзтриване