Страници

6 октомври 2011 г.

Свинско филе със сос от нар

Може ли парче свинско филе да бъде кулинарен елексир? Според мен може. Всяко парче филе. Освен да изглежда божествено вкусно, ако успееш да го уловиш в целия му блясък, ако се приготви с подходяща марината, ароматни подправки  и щипка любов   може и да бъде истински елексир за стомахчето :)) 
Или поне да бъде гост на КУЛИНАРЕН ЕЛЕКСИР.  



Рецептата за това вкусно парче филе, допълвано с невероятно вкусния сос на печено месо и сос от нар ще намерите в блога на  сладкодумната  ми домакиня Роси - Елексирчето, където тя както винаги  ни посреща със сладки приказки, представяйки нещо съвсем прозаично като ..... свинското месо. 

Благодаря ти за поканата, Роси!Kiss Благодаря за приятелствотоKiss Благодаря за разбирането, съчувствието и съпричастността, когато ти оплаквам "големи си ядове"Kiss



А ето и самата рецепта 

СВИНСКО ФИЛЕ СЪС СОС ОТ НАР




За 4 порции са ни необходими:

2 парчета  свинско филе  по около 700-800 гр.
около 150 гр. дребни моркови и 1 глава чесън

За мариноване:

50 мл. соев сос
70-80 мл сос от нар ( в БГ има много гръцки или турски магазини, в които може да се намери, освен някои вериги големи хипермаркети)
1 ч.л. мед
50-60мл. червено вино
сол на вкус

десетина листа салвия

още 50-60 мл. вода, черен/шарен пипер и 1 с.л. царевично нишесте.

Приготвяне:

* Всички продукти за мариноването  се  поставят в бурканче с винт,  затваря добре и разклаща хубаво, да се смесят.
* Парчетата  филе се почистват от много тлъстото по тях  и шпиковат с  морковите и почистените скилидки чесън.
* Поставят се в плик за печене (аз ползвам два един в друг,  двойно подсигуряване :)) , сипва се смесената в буркан марината и прибавят листата салвия.
* Връзва се и прибира в хладилник за поне 2-3 часа.
* След това плика се прехвърля в тава за печене и поставя в студена фурна, като бавно се увеличават градусите; през 10 мин. по 20-30* увеличава, докато стигне на 180* . Пече се около час.
* Изважда се тавата от фурната и оставя 10 мин. да почине месото. 
* Срязва се плика, филетата  се прехвърлят в чиния/и за сервиране, а соса се отцежда в малка тенджерка или тиган.
* Прибавя се водата и кипва сместа за около 1-2 мин. Нишестето се размива с 1-2 лъжици вода и налива в соса при непрекъснато бъркане, докато се сгъсти леко.  Поръсва се с пиперите и заливат парчетата месо при сервиране. 



17 коментара:

  1. Пепи, насладих се на рецептата при Роси. Поздравявам те за гостуването и за прекрасното ястие, което ще направя скоро!

    ОтговорИзтриване
  2. Чудно! Както ти можеш да приготвяш меса не съм виждала още друг! Пълна царица!

    ОтговорИзтриване
  3. Пепчо, впечатлена съм от идеята и ястието ... фантазия! Поздравления и за гостуването!

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи,честта частица от твоите умения да присъства в моето местенце е изцяло моя и ме прави много щастлива,както и факта,че съм успяла да те спечеля дотолкова,че да си споделяме и за "ядовете" и всичко лично,което ни вълнува!
    Винаги можеш да разчиташ на това!Благодаря,че прие поканата и откликна с желание и позитивна нагласа!
    Поздрави на цялата дружина у дома и прегръдки за теб!:))
    Чакам те догодина за моренце,ще те заведа на див плаж с кристална вода!

    ОтговорИзтриване
  5. Може, може... Лично аз нямам нужда от повече доказателства:)))) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Благодаря ви, Гуинет, Ива, Йолито, Марианка!

    Следващия път мисля да направя парче врат - цяло, така и така ми се намира. И задължително със соса от нар; много ми допадна киселичкия му вкус.

    Роси, благодаря ти отново, ще предам поздравите! И ако искаш да знаеш на море ми е горещо да ходя, но щом обещаваш див плаж - сигурно бързо ще размисля :)

    Хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  7. Прекрасна рецепта, Пепи! Наистина си царица на приготвянето на всякакъв вид месо...
    Прегръдки и за двете!

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, поздравления за неустоимия кулинарен еликсир, който си ни поднесла при Еликсирчето!! Това ми е любима сред рецептите ти и само чакам сгоден повод да я пробвам, но като гледам това изкусително месце :) може и без повод да минем!!
    Поздравления и за Еликсирчето за фантастичния избор на гост!

    Прекрасна вечер от мен :)

    ОтговорИзтриване
  9. Пеп, божествено е месото, а този сос от нар е чудесно допълнение!
    Няма начин в твоите ръце месото да не е кулинарен еликсир!!!!!
    Поздравления за Еликсирчето за красивите чинии и за избора на гост!!!!!
    Прегръдки и за двечките!!!!!

    ОтговорИзтриване
  10. Може и още как :-) Това си е най- добрият еликсир ако питаш половинката :-) Страхотно гостуване си отбелязала Пепи с тази рецепта!

    Поздрави :-)

    ОтговорИзтриване
  11. Царица си , Пепи !!!
    Ех ... де да можеше да си взема едно парченце през монитора ...преглът ..:)))
    И аз слагам сос от нар на месцата :)

    ОтговорИзтриване
  12. Благодаря, Еви, Дани, прегръдка и за вас!

    Мина, вярвай ми, единственото, което ти трябва е хубаво парче филе. Без повод :)))

    Благодаря ти, Миленка, то явно е заразно, защото и аз от половинката се "заразих" с тази любов към месото :)

    И сочно, Зори :)

    Сабина, това е лошото на споделянето във форумите и блоговете..... ако можеше от всичко, което ни хареса по мъъъъъъъъъничко само да си вземем :))) А сос от нар и на други месца ще сложа аз.

    Хубав ден, дами! И още по-хубави почивни дни!

    ОтговорИзтриване
  13. Не се учудвам,че тук отново се е развихрила кулинарната стихия Пепи!
    Такова печено месце ми е било винаги фаворит. Само че не съм виждала по магазините сос от нар. Пепи,откъде го купи или ти е подарък?
    Винаги е много топло и уютно при вас,мили дами! С удоволствие надниквам всяка вечер при всички вас и следя какво ново сте измайсторили. Страхотно е,че едно общо хоби сближава хората като начало виртуално,а след време и в реалния живот!

    ОтговорИзтриване
  14. Нинка, не се беше появявала отдавна :)

    Соса от нар го купих тук от един гръцки магазин. Казаха ми, че и в Пикадили има, но аз не съм проверявала. А в почти всички големи градове има арабски магазини, в които трябва да има такъв сос.

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,тук съм най-редовно. Нямам пропуск при теб,само не съм писала винаги.
    Тук в Бургас мисля,че няма арабски магазин или поне аз не съм чула да има. Но ще проверя в Пикадили. Много интересен сос,не съм го срещала досега из блоговете.
    Винаги съм се чудела откъде черпите тези толкова страхотни идеи?
    Страхотен слънчев и усмихнат ден ти пожелавам!

    ОтговорИзтриване