Всичко започна от Спаначените кошнички на Гуинет, премина разбира се през Ели Драгомирова и кошничките с праз и сирене и приключи с хладилника, където от седмица се мъдреха два стръка праз, а в камерата - замразена кутия със задушени гъби, които падаха при всяко отваряне на вратата.
Въпросните подстрекателки с кошничките можете да ги видите горе, в линковете.
В мое изпълнение звучат така:
Кошнички с праз и сирене
Продукти за 12бр. (формата за мъфини. Може и в малки огнеупорни чашки или купички)
8 бр. фини кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. сирене
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. сирене
30-на гр. синьо сирене
2 стръка праз (средни)
3 яйца
20мл прясно мляко + 100 гр. заквасена сметана (1/2 малка кофичка)
2 стръка праз (средни)
3 яйца
20мл прясно мляко + 100 гр. заквасена сметана (1/2 малка кофичка)
1-2 щипки черен пипер
няколко чери доматчета или маслинки за цвят :))
Приготвяне:
* Празът се нарязва на съвсем ситно.
* Смесва се с настърганото на едро сирене, едното яйце, единия белтък.
* Маслото се разтопява.
* Корите се разделят на 2 части по 4бр. , а всяка част се нарязва на квадрати или правоъгълници с големина ок 10/10 см. - така, че поставени в гнездото на формата за мъфини краищата да остават да стърчат навън и нагоре.
* Намазват се гнездата с масло и поставят намазаните 2 х 2 квадрата кори, като ъглите им се разминават.
* Пълнят се с 2 с.л. от плънката с праз. Поставят се отгоре по половин или едно доматче, маслинка.
* Разбъркват се останалото яйце, жълтъка, млякото, сметаната и черния пипер и сипва от тази смес върху празената по 1 с.л. Отгоре се начупва и синьото сирене и пекат в загрята фурна на 180* до зачервяването им.
Кошнички с гъби и сиренА
Продукти пак за една мъфин-форма с 12 гнезда:
8 бр. фини кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. гъби - по 100 печурка и кралска печурка ....разлика във вкуса им не намерих, но то аз не съм и критерий за гъби.
1/2 пак. масло за задушаване на гъбите, 100 мл.бяло вино, черен пипер, щипка риган и сол на вкус
50 гр. кашкавал, 50 гр. топено сирене; 50 гр. меко сирене тип Фета; 100 мл готварска сметана.
Приготвяне:
* Корите се приготвят както за горните.
* Гъбите се нарязват на ситно и задушават в маслото, заедно с виното и подправките, докато останат на мазнина.
* Смесват се с настърганите кашкавал, сирене и сметана и пълнят кошничките с тази смес. Отново може доматче отгоре и пекат в загрята фурна на 180 до зачервяването им.
Може да пробвате и с дебелите кори, както на Гуинет.
Ама как си ги накиприла, Пепи! Чудни са! И аз съм ги запланувала, ама ха да видим, кога ще да са точно.Иначе днес запазвах маса пак в Джаз - клуба за едно друго дамско сдружение, на което съм член. Не можах тогава да ти кажа, но ето сега - Поздравления за избора на заведение, беше прекрасно! А днес и едни дръвца пукаха в една огромна камина- направо блаженство!
ОтговорИзтриванеХубава седмица!
Ооо, откога им съм се наканила, просто е срамота, че си оставам само с голи мераци :(
ОтговорИзтриванеИскаш ли да ти кажа нещо?????
ОтговорИзтриванеЩе идваш на гости ли :)) Целувки!
ОтговорИзтриванеХайде, Иве, бързо стават. За импровизации в пълнежа - да не казвам :)
Траяна, благодаря ти!
Заведението е наистина много приятно, но с Танче имахме леки забележки към отоплението - пуснаха климатиците едва като видяха, че всички намятахме палтата :) Явно са се надявали на горещи танци, но Нора подло се отказа :)
Ммм, много вкусно!
ОтговорИзтриванеПепи, много красиви кошнички. Напомни ми за тях. Преди 12-13 години като млааада булка, правих такива по указания на списание "Уверени в кухнята" - квадратите от кори за баница се поставят върху дъното на лютеничаво бурканче и се пече във фурна, тогава нямаше широко разпространени форми за мъфини. След като изстинат се пълнят по желание. Доста гости съм впечатлила с тази идея.
ОтговорИзтриванеПоздрав от кулата!
Безобразно вкусни и много елегантни! Спорна нова седмица, Пепи! :)
ОтговорИзтриванеТаня, време е за праз :)
ОтговорИзтриванеСтанислава, такива бих напълнила със сладко :) Йоли вече показа едни шоколадови...... но като казваш на дъното на бурканче - на него определено ще ми е по-лесно да ги пека, отколкото да тъпча в малките гнезда на формата :)Благодаря ти, поздрави и на теб!
Благодаря, Еви, не са това, което очаквах, но :) харесаха се. Аз лично ще сложа по-малко плънка следващ път - предпочитам да са по-хрупкави. Хубава и дано по-топла седмица и на теб!
Mного хитра и ефектна идея, Пеп :) и вкусна :)
ОтговорИзтриванеПепи, бурканчетата се редят в тава с отвора надолу, а дъното нагоре. Корите при печенето се драпират около бурканчето.
ОтговорИзтриванеНали съм от опиталите ги лично
ОтговорИзтриванеще кажа, че са чудесни!!!!
А Норчето като не изкара "Танц със саби", трябваше да се пооблечем!!!!
НО това изобщо не помрачи удоволствието
от сбирката!
Поздрави, Пепче и топла вечер!
Какви хубавини си натворила пак. Хубаво нещо е кулинарното подстрекателство. Аз пък сега ще пробвам твоите:)))
ОтговорИзтриванеПоздрави, Пеп, и успешна седмица!
Пепи, кошничките са трепач!
ОтговорИзтриванеСъжалявам че нямам /като Алф/ поне 168 стомаха, тогава щеше да видиш....колко щях да погълна.....:)))
А за танца със саби, не се тревожете, ще го видите в близко време. Миналата вечер си бях забравила част от артистичния костюм и като професионалист не исках да ви лиша от удоволствието да ми се насладите както подобава.....
Желая ти тиха и спокойна нощ
Нора
Идея стара колкото света, Зори :)
ОтговорИзтриванеСтанислава, разбрах, за миг не съм си представяла, че ще се опитвам да пълня бурканче с корите. По същия начин на едни чашки правя кошнички от тесто....с пълнеж от крем.
Вярно е, Дани, хубаво беше! Благодаря, че ми се вързахте на акъла :)
Благодаря ти, Гуинет, такова да е подстрекателството винаги :) успешна седмица и на теб!
Тутулинке, хич не ме плаши вече! Още дояждаме :) Но другия път ще се погрижим за костюма ти ние, да не търсиш оправдания пак.
Лека нощ, дами!
Пепи, изглеждат страхотно! Особено в комбинацията със сирене :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубава нова седмица!
Много кокетни кошнички, Пепи! И на мен ми хареса вкусовата комбинация! Идеално предястие!
ОтговорИзтриванеУсмихнат ден :-)
Чудесни кошнички,Пепи!
ОтговорИзтриванеМного кипри стоят пред обектива,фотогенични са при все вкусотията им!
Сърдечен поздрав!
Роси
А с глиган? Искам пък!
ОтговорИзтриванеС глиган йок.
ОтговорИзтриванеРоси, благодаря!
Миленка, Мира, благодаря ви!
Поздрави и хубава вечер, дами!
Днес цял ден в работата отварям и затварям твоят блог и се прехласвам:-) Чудесна идея и съм готова за реализацията и веднага- остава време да намеря и да се похваля:-) Благодаря, Пепчо!
ОтговорИзтриванеХайде, Мъх, три дни минаха, сигурно ги изядохте? Направи ли ги?
ОтговорИзтриванеще ги направя, много съм впечатлена! :) после ще ги снимам и ще ти се похваля
ОтговорИзтриванеМного ще се радвам, ако ти харесат :)
ИзтриванеПредполагам си Биляна?