Страници

17 октомври 2011 г.

Кошнички от кори за баница

 
Всичко започна от Спаначените кошнички на Гуинет, премина разбира се през Ели Драгомирова и кошничките с праз и сирене  и приключи с хладилника, където от седмица се мъдреха два стръка праз, а в камерата - замразена кутия със задушени гъби, които падаха при всяко отваряне на вратата. 
Въпросните подстрекателки с кошничките можете да ги видите горе, в линковете. 

В мое изпълнение звучат така: 

Кошнички с праз и сирене 


Продукти за 12бр. (формата за мъфини. Може и в малки огнеупорни чашки или купички) 

8 бр. фини  кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. сирене
30-на гр. синьо сирене
2 стръка праз (средни)
3 яйца
20мл прясно мляко + 100 гр. заквасена сметана (1/2 малка кофичка)
1-2  щипки черен пипер
няколко чери доматчета или маслинки за  цвят :)) 

Приготвяне: 
* Празът се нарязва на съвсем ситно. 
* Смесва се с настърганото на едро сирене, едното яйце, единия белтък. 
* Маслото се разтопява. 
* Корите се разделят на 2 части по 4бр. , а всяка част се нарязва на квадрати или правоъгълници с големина ок 10/10 см. - така, че поставени в гнездото на формата за мъфини краищата да остават да стърчат навън и нагоре. 
* Намазват се гнездата с масло и поставят намазаните 2 х 2 квадрата кори, като ъглите им се разминават.  
* Пълнят се с 2 с.л. от плънката с праз.  Поставят се отгоре по половин или едно доматче, маслинка.
* Разбъркват се останалото  яйце, жълтъка, млякото, сметаната и черния пипер и сипва от тази смес върху празената по 1 с.л. Отгоре се начупва и синьото сирене и пекат в загрята фурна на 180* до зачервяването им. 

Кошнички с гъби и сиренА 


Продукти пак за една мъфин-форма с 12 гнезда: 
8 бр. фини  кори за баница
1/2 пак.масло за намазване на корите
200 гр. гъби - по 100 печурка и кралска печурка ....разлика във вкуса им не намерих, но то аз не съм и критерий за гъби.
1/2 пак. масло за задушаване на гъбите, 100 мл.бяло вино, черен пипер, щипка риган и сол на вкус
50 гр. кашкавал, 50 гр. топено сирене; 50 гр. меко сирене тип Фета; 100 мл готварска сметана. 

Приготвяне: 
* Корите се приготвят както за горните. 
* Гъбите се нарязват на ситно и задушават в маслото, заедно с виното и подправките, докато останат на мазнина. 
* Смесват се с настърганите кашкавал, сирене и сметана и пълнят кошничките с тази смес.  Отново може доматче отгоре и пекат в загрята фурна на 180 до зачервяването им.

Много приятни за закуска, за предястие или просто за хапване, когато ги мернете в чиния :)))  Но следващия път предпочитам да направя и хапваме спаначените :) със сирене.
Може да пробвате и с дебелите кори, както на Гуинет.


23 коментара:

  1. Ама как си ги накиприла, Пепи! Чудни са! И аз съм ги запланувала, ама ха да видим, кога ще да са точно.Иначе днес запазвах маса пак в Джаз - клуба за едно друго дамско сдружение, на което съм член. Не можах тогава да ти кажа, но ето сега - Поздравления за избора на заведение, беше прекрасно! А днес и едни дръвца пукаха в една огромна камина- направо блаженство!
    Хубава седмица!

    ОтговорИзтриване
  2. Ооо, откога им съм се наканила, просто е срамота, че си оставам само с голи мераци :(

    ОтговорИзтриване
  3. Ще идваш на гости ли :)) Целувки!
    Хайде, Иве, бързо стават. За импровизации в пълнежа - да не казвам :)
    Траяна, благодаря ти!
    Заведението е наистина много приятно, но с Танче имахме леки забележки към отоплението - пуснаха климатиците едва като видяха, че всички намятахме палтата :) Явно са се надявали на горещи танци, но Нора подло се отказа :)

    ОтговорИзтриване
  4. Пепи, много красиви кошнички. Напомни ми за тях. Преди 12-13 години като млааада булка, правих такива по указания на списание "Уверени в кухнята" - квадратите от кори за баница се поставят върху дъното на лютеничаво бурканче и се пече във фурна, тогава нямаше широко разпространени форми за мъфини. След като изстинат се пълнят по желание. Доста гости съм впечатлила с тази идея.
    Поздрав от кулата!

    ОтговорИзтриване
  5. Безобразно вкусни и много елегантни! Спорна нова седмица, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Таня, време е за праз :)

    Станислава, такива бих напълнила със сладко :) Йоли вече показа едни шоколадови...... но като казваш на дъното на бурканче - на него определено ще ми е по-лесно да ги пека, отколкото да тъпча в малките гнезда на формата :)Благодаря ти, поздрави и на теб!

    Благодаря, Еви, не са това, което очаквах, но :) харесаха се. Аз лично ще сложа по-малко плънка следващ път - предпочитам да са по-хрупкави. Хубава и дано по-топла седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  7. Mного хитра и ефектна идея, Пеп :) и вкусна :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепи, бурканчетата се редят в тава с отвора надолу, а дъното нагоре. Корите при печенето се драпират около бурканчето.

    ОтговорИзтриване
  9. Нали съм от опиталите ги лично
    ще кажа, че са чудесни!!!!
    А Норчето като не изкара "Танц със саби", трябваше да се пооблечем!!!!
    НО това изобщо не помрачи удоволствието
    от сбирката!
    Поздрави, Пепче и топла вечер!

    ОтговорИзтриване
  10. Какви хубавини си натворила пак. Хубаво нещо е кулинарното подстрекателство. Аз пък сега ще пробвам твоите:)))
    Поздрави, Пеп, и успешна седмица!

    ОтговорИзтриване
  11. Пепи, кошничките са трепач!
    Съжалявам че нямам /като Алф/ поне 168 стомаха, тогава щеше да видиш....колко щях да погълна.....:)))
    А за танца със саби, не се тревожете, ще го видите в близко време. Миналата вечер си бях забравила част от артистичния костюм и като професионалист не исках да ви лиша от удоволствието да ми се насладите както подобава.....
    Желая ти тиха и спокойна нощ
    Нора

    ОтговорИзтриване
  12. Идея стара колкото света, Зори :)

    Станислава, разбрах, за миг не съм си представяла, че ще се опитвам да пълня бурканче с корите. По същия начин на едни чашки правя кошнички от тесто....с пълнеж от крем.

    Вярно е, Дани, хубаво беше! Благодаря, че ми се вързахте на акъла :)

    Благодаря ти, Гуинет, такова да е подстрекателството винаги :) успешна седмица и на теб!

    Тутулинке, хич не ме плаши вече! Още дояждаме :) Но другия път ще се погрижим за костюма ти ние, да не търсиш оправдания пак.

    Лека нощ, дами!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепи, изглеждат страхотно! Особено в комбинацията със сирене :)
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  14. Много кокетни кошнички, Пепи! И на мен ми хареса вкусовата комбинация! Идеално предястие!

    Усмихнат ден :-)

    ОтговорИзтриване
  15. Чудесни кошнички,Пепи!
    Много кипри стоят пред обектива,фотогенични са при все вкусотията им!

    Сърдечен поздрав!
    Роси

    ОтговорИзтриване
  16. С глиган йок.

    Роси, благодаря!
    Миленка, Мира, благодаря ви!

    Поздрави и хубава вечер, дами!

    ОтговорИзтриване
  17. Днес цял ден в работата отварям и затварям твоят блог и се прехласвам:-) Чудесна идея и съм готова за реализацията и веднага- остава време да намеря и да се похваля:-) Благодаря, Пепчо!

    ОтговорИзтриване
  18. Хайде, Мъх, три дни минаха, сигурно ги изядохте? Направи ли ги?

    ОтговорИзтриване
  19. ще ги направя, много съм впечатлена! :) после ще ги снимам и ще ти се похваля

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Много ще се радвам, ако ти харесат :)
      Предполагам си Биляна?

      Изтриване