Още една рецепта от сп. Good food, която много ни хареса в къщи
Аромата на салвия от това лято се добре много прие, карамелизираните ябълки - отдавна обичаме, а факта, че в соса има сметана и такива сосове не са на почит, бе преглътнат от потъмняването на соса от бульона, карамелизирането и горчицата. Е, това, че в някои чинии на част от домочадието липсваха ябълките е друг въпрос.
С две думи - много вкусно! И с още няколко - бързо за приготвяне, стига да сте се сдобили с хубаво парче филе. От мен - бонфиле
Продукти за 4 порции:
50 г масло и 30-40 мл. зехтин/олио
4-5 малки кисели ябълки (или 2-3 нормални)
щипка захар
600 г. свинско бон филе
250 мл. пилешки бульон
2 с.л. горчица
150 мл. готварска сметана
шепа листа от салвия (тази подправка може да се замени с любима, макар тогава да се измени вкуса на соса)
сол (ако бульона е безсолен) и щедра щипка черен пипер
Приготвяне:
* Филето се нарязва на медальони (недебели, по 1см.) и се поръсва със сол и черен пипер.
* Ябълките се нарязват на четвъртинки и почистват от семките.
* Сотират се в маслото и захарта за по 2-3 мин. от всяка страна, докато започнат да се карамелизират.
* Изваждат се в чиния.
* В тигана (колкото по-широк, толкова по-добре) се налива зехтина и запържват филетата за по 2-3 мин. от двете страни (до леко зачервяване).
* Горчицата се разбърква с малко от бульона и заедно с него прибавя към филетата.
* Оставя се да къкри, докато се изпари наполовина.
* Прибавят се листата салвия, връщат се ябълките и налива сметаната.
* Обръщат се филетата, изчакват се още 3-4 мин. всичко да покъкри и отстранява от котлона.
* Поръсва се с черния пипер, внимателно разбърква соса и сервира :))) с чаша бира. А докато аз публикувам рецептата, станало време за вино
Чудно! В крайна сметка може с две гарнитурки- и с ябълките, и с картофките, та мир да има:)))За пореден път възхитена:darkslayer
ОтговорИзтриванеЧудесно съчетание на продуктите!И страхотно изпълнение и презентиране!Браво Пеп4о!Аз съм готвила по този начин диви гълъби и много се харесаха у дома.А това лято и ние сме влюбени в салвията.
ОтговорИзтриванеПепи,
ОтговорИзтриванезнаеш че обожавам тези комбинации!
Прекрасно предложение!
Поздрави и хубава вечер!
С ябълки и горчица няма как да не ми хареса :)
ОтговорИзтриванеСтрахотен избор, Пеп :)
Поздрави от мен!
Ох, Пепчо за първи път съжалих, че толкова рано съм успяла да сготвя вечерята :)Спечели ме и със снимките и с апетитното описание на рецептата! Непременно ще опитам! Поздрави и хубава вечер!
ОтговорИзтриванеПепи, както винаги си неустоима откъм предложения :)!! Не знам как съм я пропуснала тази рецепта в списанието, но при теб - никакъв шанс да не и се възхитя! С удоволствие ще пробваме това ястие у дома, само салвия бог знае защо никога не си намирам :)
ОтговорИзтриванеЛека нощ, или добро утро от мен - според зависи :))
Привет, darkslayer, не си минавала скоро :) Радвам се, че ти допада и на теб това предложение!
ОтговорИзтриванеБети, ще ме подстрекаваш ли ти сега? ЗНаеш ли, че имам гълъби във фризера :)
Дани, трябваше да ти дам от моята салвия да пробваш, може този вид да ти допадне :) А иначе соса е страхотен, да!
Ще ти хареса, Зори :) няма начин.
Габи .... и утре е ден :)
Лека нощ, мили дами и хубаво утре!
Мина, лека нощ :)
ОтговорИзтриванеВ Кауфланд има салвия. Ако ли не - търси суха. Също е много ароматна.
Нямам никакви съмнения, че това ястие е адски вкусно! То при такива снимки, как и да има човек, де :))
ОтговорИзтриванеБраво, майсторице :)
Пепи,картофки и впечатлена просто не се връзват :))!
ОтговорИзтриванеПепи,ама голяма си месоядка и поклонничка,чак за жена подобен порив ме изненадва :)).
Затова пък тук е като енциклопедия на месните ястия и деликатеси,а това филенце ме разчувства и мен още в отчетната!Имам медальончета във фризера и ще ги реализирам още утре!Само за салвията ще трябва да намина към Кауфланд/не го либя тоз магазин,ама ще се наложи/,щото и Йоли ми загатна за хубав шоколадов кювертюр от там.
Спорен,усмихнат и слънчев ден,мила!
И на мен не ми е любим магазин :) и ходя веднъж в тримесечие :) Вярно е, че обичам да готвя месо :) И да хапвам :) по веднъж на ден.
ОтговорИзтриванеБлагодаря, хубав ден и на теб!
Инче, завърна ли се? Очаквам с нетърпение какво ще покажеш сега :)
Чудно е!Много добра комбинация!Бравост!
ОтговорИзтриванеПепи, това изглежда много вкусно. С ябълки, без ябълки всякак ще го унищожа щом е месо :Р
ОтговорИзтриванеА горчица много обичам, макар да съм единствената на която и допада в нас :)
И сега какво, за ябълки да ходя? Вкусно, много вкусно, Пепи! Прегръдки! :)
ОтговорИзтриванеО-о-о, страхотно е ! Страшно вкусно,то се вижда!
ОтговорИзтриванеПеп, и аз правя едно такова само че с дюли - много му ходят на свинското плодови добавки. Вкусно изглежда и ме зове:)) Поздрави и хубав ден утре!
ОтговорИзтриванеОоо, добре, че идва обяд, че направо ми се дояде това твоето предложение. И аз направих нещо подобно пак от рецепта на списанието. Беше само че свинско филе със сос айоли - много вкусно. Но ще пробвам и това, изкушена съм.
ОтговорИзтриванеПак ще се изкушаваме:-)
ОтговорИзтриванеИзглежда много вкусно;-)
Благодаря, Пепчо!
Ммммм, страхотна комбинация, Пепи! При теб винаги има чудно вкусни нещица :)
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубав уикенд!
Вече е сезона и на български ябълки, Еви, ще има цяла зима. Предпочитам пред, пред големите, кухи вносни.
ОтговорИзтриванеПоздрави и хубави почивни дни на теб!
Нели и Нели, с дюли съм правила само заешко месо - пак ни харесва; но скоро ядох на едно гости свинско - пак ми хареса. Явно ще правя и в къщи месо с дюли.
Дани, ще пробвам и със сос Айоли :) харесвам го и съм убедена, че ще ми допадне на месото.
Моля, Мъх, радвам се, че ти допада :)
Лека нощ и хубави почивни дни, дами!
Друго си е със сладките карамелизирани ябълки.... :-))
ОтговорИзтриванеСпокоен уикенд,Пепи!
Значи приготвям я тази мръвка, давам я на мойте канибали , а аз изяждам ябълките.И те доволни, и аз доволна.
ОтговорИзтриванеНеуморима си , Пепчо!
Хеххехе Вили, така у вас наистина всички ще са доволни :) Благодаря ти и поздрави!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Краси, уикенда свърши, хубава нова седмица на теб!
Страхотно ястие, и как апетитно изглежда, браво!!! Имаш наградки от мен, заповядай - http://magi-bg.blogspot.com/2011/10/blog-post_25.html
ОтговорИзтриванеБлагодаря ти, Маги!
ОтговорИзтриванеСега ще ида да погледна при теб :)
pozdravleniq
ОтговорИзтриване