"Тоз картоф какъв е жилав" каза г-ца Стоева, която започна да обядва без да ни дочака, примряла от глад. А мен ме би някой през устата да признавам, че това не е картоф, а ананас . Така тези парченца, които се виждат в чинията бяха изцедени до капка, но щастливо изхвърлени в малката купичка до тях.... Признавам, и аз не останах очарована от ананаса, но то е, защото не обичам този плод. Но пък сока му придаде невероятен аромат на месото. И най-неочакваното е, че половинЪт ги хареса. А може би защото той обича този плод :))
След кратко проучване рецептите на Юлка и Нина-Леля Ог, съобразих с домашните предпочитания и се получи ето това вкусно пиле и както казвам на един приятел - у нас нещата се ядат до втръсване, когато ни хареса нещо. Пък и да продължа съчетанието на месо и плодове от тези дни :)) следващия път - дюля :) с месо.
Продукти:
650-700гр. пилешко филе
4 с.л. соев сос, 4 с.л. зехтин/олио
сока на половин лимон
1 с.л. къри на прах (пише, че е индийско, но дали е...)
1 ч.л. чесън на прах
1 ч.л. сол
и още:
100 мл. готварска сметана
1 консерва компот от ананас ( ~500гр)
1 ч.л. нишесте
черен/шарен пипер, кората на горната половина лимон
Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на хапки (за Н.: 3/1/1см)
* В купа се смесват сока на лимона, соевия сос, зехтина и подправките; пилешките хапки и разбърква добре.
* Оставят се за 30-40 мин. в хладилник.
* В купа се смесват сока на лимона, соевия сос, зехтина и подправките; пилешките хапки и разбърква добре.
* Оставят се за 30-40 мин. в хладилник.
* Загрява се тиган (по възможност по-широк), изваждат парчетата пиле и поставят в него.
* Останалата марината се смесва със сока от компота.
* Хапките се запържват за 2-3 мин., след което започва да се прибавя по малко от течността и половината от парченцата ананас (другата половина през това време пасирате и правите на кремче, или просто изяждате, ако го обичате) . По малко, за да не стане варено пилешко месо
* След наливане на последната част от течността (отнема около 10 мин. на силен котлон) се прибавя сметаната и оставя да покъкри 3-4 мин.
* Сосът се сгъстява с нишестето, размито в 2 с.л. вода и отстранява от котлона.
* Поръсва се с пипера и предварително настърганата кора на лимона.
* Поръсва се с пипера и предварително настърганата кора на лимона.
Аз го поднесох с лимоновия ориз на Дани, (трябваше да е ризото), който много добре си пасна с пилешките хапки, а успях да приготвя и успоредно с тях :))
Докато писах всичко това, не спрях да си тананикам (в никакъв случай на глас, че съм музикално бедствие) една стара песничка от детско филмче, което в продължение на години беше единствения шанс на един вече млад мъж да се събуди и тръгне за детската градина.
Пепи, а купичка с твърдия картоф какво направихте?
ОтговорИзтриванеА за лимоновия ориз се радвам!
Поздрави и усмихната седмица!
Чудесно ястие, Пепи, но и дума ще трябва да се послъже за "жилавия картоф":)
ОтговорИзтриванеЕха, Пепчо, пак си приготвила невероятна вкусотия. Не съм правила подобно пиле, но много харесвам това, което предлагат в китайските ресторанти като пиле с ананас, така че трябва да се направи и домашен вариант :) Прегръдки и хубава нова седмица!
ОтговорИзтриванеАз пък бих омела всичко в чинията и нищо нямаше да е побутнато встрани!!! Обичам комбинацията от пилешко, ананас и сметана - даже много я обичам :)
ОтговорИзтриванеПък и това, което виждам на снимките, определено ми отваря апетита. Да му мисля сега :))
Всичко изглежда невероятно ароматно, Пепи! Ананасът е на почит вкъщи, така че предчувствам успех с тази рецепта :-)
ОтговорИзтриванеСпорна и усмихната нова седмица!
Поздрави, Милена :-)
Какво да ти кажа, Пепи, то моите мъже не ги обичат тия смесени вкусове, направо ми се реве :( но пък точа ...така де, припадам си по вкуснотиите ти :)))
ОтговорИзтриванеНе бих подбутвала жилавото от тази гозба:-)
ОтговорИзтриванеОбичам комбинацията на месо с ананас.
Чудно е ,Пепчо!
Пиле с ананас харесвам :)
ОтговорИзтриванеС нетърпение очаквам дюлите с месце :)
Поздрави от мен, Пеп и хубава нова седмица!
Ооо идеята за пиле с ананас е много добра, аз обожавам такива съчетания, а и обичам ананас ... ще опитам!
ОтговорИзтриванеПоздрави Пепчо и хубави есенни дни :)
Хе-хе,много интересно предложение! Признавам си,че до сега не съм се пристрашила нито да опитам,нито да приготвя месо с ананас. Но много ми допада идеята за тази комбинация!
ОтговорИзтриванеСтрахотно е предложението ти,Пепи!
Пепи,
ОтговорИзтриванеаз пък обичам такива странни сладко-солени комбинации. Изглежда невероятно всичко, което си направила. Поздрави!
Пепи,много скорострелно се завръщаш,не съм доволна!Не можа ли да откраднеш малко повече време за почивка,душа?!
ОтговорИзтриванеНо пък имаш настроение,чувствам прилив на енергия у теб,радваш ме!
Ястието е много по мой вкус,пък и тача ананаса,обаче все в китайския го хапвам,у дома още не съм го представяла.
Да докладвам за свинското с яблоки-божествено,облизахме пръсти и чинии,но....ще покажа в следващата петилетка надявам се!:)))
Спорен ден,миличка!
Роси, да, прибрахме се без време. Писах ти.
ОтговорИзтриванеМомичета, радвам се, че ви харесва това предложение. Струва си да се пробва, дори без плода ананас.
Седмицата започна зле, да се надявам, че ще свърши добре :)
Поздрави и хубава на вас!
Пеп, изглежда страхотно! Обичам сладко-солени комбинации, така че купичка с парченца у нас няма да има :)
ОтговорИзтриванеПожелавам ти седмицата да завърши много по-добре, отколкото е започнала :)
Благодаря ти, Мира! Надявам се таз ивече да е добра :)
ОтговорИзтриванеХубава нова седмица на теб!