Страници

26 ноември 2011 г.

Мъфини с тиква и мед


Пухкави, дунапренени, ароматни и медени........Това е определението им. 
 
Отдавна не бях пробвала нещо ново, нещо сладичко.... 

 Но в сезона на тиквите няма как да ги подмина :) Първата печена тиква се хапна с мерак за ден, но втората вече.... само аз си я хапвам. Но пък като Душко Добродушков все печена тиква ми е в главата, като знам, че има.
Затова реших да я вложа в нещо, вместо цяла седмица да закусвам печена тиква.
Мъфините бяха най-подходящи за целта. А и съчетани с канела  и мед... в  студения като в люта зима  ден, аромата, който се разнася, докато се пекат е неустоим!

 

Продукти: (24 бр. мъфини)
2 яйца
220 мл. прясно мляко
100мл олио
300гр. задушена тиква (във фурната или микровълнова такава, със съвсем малко вода, в съд с капак)
300гр. мед
20гр. канела
10 гр. бакпулвер (1 пак.)
5гр. сода за хляб
щипка сол
380 гр. брашно

1/2 ч.едро смлени орехи по желание

Приготвяне:
* Фурната се загряна на 180* (без вентилатор)
* Тиквата се пасира (с прибора за намачкване на картофи).
* Прибавя се малко по малко прясното мляко, докато го поеме.
* Отделно в голяма купа (поне 2л. вместимост) се разбиват яйцата и към тях прибавя  втечнения (ако е кристализирал) мед, след него и олиото.
* Към медено-яйчната смес се прибавя тиквената каша.
* Брашното се смесва с бакпулвера, содата, канелата и щипката сол.
* На 3-4 пъти се прибавя към тиквената смес и след всяко прибавяне - разбърква хубаво.  Всички манипулации се извършват с телената бъркалка за яйца.
* Намасляват се гнездата на форма за мъфини (или поставят хартиени в тях) и пълнят до 3/4 от нивото им със сместа.   
* Поръсват се отгоре с малко смлени орехови ядки и пекат в загрятата фурна... около 20 мин. До онази проба с клечка, която излиза суха. Изваждат се и охлаждат, ако са с хартиени капсули извън формата. 

Част от мъфините направих без орехите, заради девойчето Ж., но за компенсация  бутвах по средата на мъфините по 2 копчета (от големите) шоколад  и тя  отчете, че и шоколада си е паснал  добре с медените кексчета. Но на нея шоколад дори и с хляб и се връзва :))


23 коментара:

  1. Пеп-чо, страшни мъфини - направо усещам аромата на мед и канела, а и толкова пухкави, ммм...
    Хубава неделя ти желая!

    ОтговорИзтриване
  2. Mммм... Пеп, типично зимни мъфини, страхотни са :)
    Хубава неделя от мен!

    ОтговорИзтриване
  3. пеп-4о и тук да ти кажа-страхотни са тези мъфинчета-имат всичко, което обичам,оф аз какво ли не обичам, но -тиква,канела и мед- ми е много вкусно през зимата.

    А последната снимка-ммм мм много вкусна!

    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  4. Наистина са неустоими, Пепи! Много пухкави, ароматни и медени! Взимам си един за утрешната закуска. Прегръдки и хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Пепи, и у нас замириса :)
    А хляб и шоколад е чудесна комбинация!
    Хубава вечер от мен!

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, много сладко е при теб :)
    Неустоими мъфинки и на вид, и на аромат, а сигурна съм и на вкус :)
    Прегръдка и хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
  7. Благодаря, Мариета, Зори! Хубава неделя и на вас!

    Бети, щом няма месо, предложението ти влиза във фаворити, нали :) Поздрави и на теб!

    Да ти е сладко, Еви, ЛЕти! Прегръдка и хубав неделен ден!

    Дани, на мен други неща са ми чудесни комбинации, но щом сте рекли :))
    Хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  8. Тиквени мъфини не съм яла. Аз поначало ако ям тиква, все печена я ям.:) Обаче с шоколада сигурно и аз ще ги хапна.:)
    Иначе и аз на хляб пробвах и ми хареса:)

    ОтговорИзтриване
  9. какви хубави калпачета са направили:)
    наистина в студеното време е удоволствие да си ги изпече човек!

    ОтговорИзтриване
  10. Чудни мъфини! И красиви снимки :) Аз също не съм опитвала мъфини с тиква, но идеята ми допада :
    Поздрави и усмихната седмица Пепи :)

    ОтговорИзтриване
  11. Даре, ще ме убедите и аз да пробвам хляб с шоколад :))

    Диди, ами то в студа и за разходки много не става, какво друго да прави човек, освен да си погали вкусовите сетива :))

    Иве, благодаря ти. Пробвай, аз доста се чудех на сладкишите с тиква, но :) харесва ми резултата.
    Поздрави и спорна седмица и натеб!

    ОтговорИзтриване
  12. Мммммммм, прекрасни мъфини и в сезона на тиквите това е страхотна идея за тиквен десерт. Ще ги пробвам задължително.
    Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  13. Пепчо и аз съм от хората, за които всичко може да бъде съчетано с шоколад :) Но определено не бих отказала и от тези ароматни мъфини! Записвам си рецептата за проба, защото и у нас тиквата си я хапвам почти сама :) Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  14. Наскоро се канех да направя нещо подобно, но то се превъплъти в пай;-)
    Обаче след тези снимки, ще се правят и мъфини;)
    Благодаря, Пепчо и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,можеше да пратиш и на мен от тиквата,щото и аз си я ям самотно,но и на мъфинки много я харча!
    И аз така я бях преустроила веднъж,и в шоко крем я маскирах и се изяде и от неядящите.Та в този ред на мисли със сигурност от мъфините не са отказали твоите,нали?
    Наистина са ти станали много пръхкави и ароматни,харесват ми много,а с меда-още повече!

    Лека нощ и усмихнато утре!

    ОтговорИзтриване
  16. Пепи, страхотни мъфини! Няма начин съчетанието на тиквата с канела и мед да на даде добър резултата :). Вкъщи тиквата се хапва най-често на супа, но и на твоите мъфини не бих отказала. Запазвам си идеята :)
    Сърдечни поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  17. И аз скоро правих същите мъфини и ми се струва, че си ползвала същата рецепта! Страшно вкусни и елементарни за приготвяне са! Точно като за новаци в кухнята! :)

    ОтговорИзтриване
  18. Пробвай, Маги, пък и сега зимата поне тиква има винаги.
    Габи, щом няма други желаещи за тиква, ще търсим начини за уползотворяване :) Както и за кремчето на Елексир, сетих се сега за него и на следващото рязане на тиква ще се пробва. Роси, мерси, че ме подсети.
    Мъх, правя на мъфини, за да може девойчето да си носи на училище, сигурна съм, че и пай с тиква си заслужава да се пробва.
    Мира, отдавна се каня на тиквена супа... ще трябва да надниква при теб.
    Гисчо, няма как да съм ти ползвала рецептата. Искрено се извинявам, но за пръв път сега ти виждам блога. А ти ако погледнеш, ще видиш, че на същите 300 гр. тиква останалите количества при мен са в повечко, както мед, така и брашно, набухватели и видимо вътрешността е суха и пухкава. Но пък и никой от нас не е открил топлата вода, голяма част от сладкишите съдържат яйца, олио, брашно и набухвател. Другото е само разновидност.

    ОтговорИзтриване
  19. Пепчо, извинявай но не съм казала, че е аболютно същата рецепта. Това лесно може да се види и по съставките и по снимките...Даже бих се радвала много ако някой пробва рецептите - в крайна сметка за това се публикуват! Зарадвах се, че още някой е направил разновидност, както каза, на тази рецепта! Всички хапваме тиква в сезона на тиквите явно, което е нормално! :)

    ОтговорИзтриване
  20. мъфините по тази рецепта в мое изпълнение

    Пепи, да докладвам. Направих мъфините с мед и тиква. Много, много ми харесаха. И не само на мен, а на цялата фамилия. Станаха мекички, изобщо вкусотия.

    ОтговорИзтриване
  21. и много хубава оранжева компания са !
    Видимо са станали чудни, Ели - пухкави и мекички! Да ви е сладко! И пак да направиш!

    ОтговорИзтриване
  22. Пепи, пробвай течен върху филийка хляб - аз с изненада установих, че не е никак лошо:) Преди и кроасани не ядях, защото за мен си бяха именно хляб с шоколад:)

    ОтговорИзтриване