Страници

22 април 2012 г.

Мусака с лапад и варени яйца


Или как приключих с Великденските  яйца, които дори не стигнаха за тази мусака и сварих още, но трябваше да направя нещо различно и  с лапада, който собственоръчно набрах, а труда ми много ми се свиди Laughing . Обаче тази "мусака" много я харесахме  и със сигурност пак ще се прави, докато е сезона на зеленото. Малко продукти; леко ястие; бързо и лесно за приготвяне.
И....... май трябваше да започна следващия проект с 10 безмесни, а newsm78 къде пък ги измислих тези рибни?  Но нищо,  утре и на тях им идва реда.


Продукти за 6 порции: 
~ 1кг лапад (или друга зеления)
10 стръка пресен лук
4-5 стръка джоджен
50-60 мл олио
щипка сол

6 сварени яйца
200 гр. сирене

За заливката:
2 яйца
200мл кисело мляко
2-3 стръка копър
2 скилидки. чесън
1 с.л. брашно
щипка сол

Приготвяне: 
* Фурната се загрява на 150*
* Почистените и измити  лапад  и лук се нарязва и задушават за 6-7 мин. в мазнината. Не се прибавя вода, измитите зеленчуци имат достатъчно влага. Но ако са подсушени, може да се прибавят 2-3 лъжици вода.
* Прибавя се ситно нарязания джоджен, разбърква още 2-3 пъти и тенджерата се отмества от котлона.
* Отделя се 1/3 от сместа, а останалата част се разпределя  в тава.
* Върху нея се натрошава на дребно сиренето; нареждат се нарязаните на кръгчета яйца.
* Разпределя се останалата част от сместа с лапада. 
* Тавата се поставя в загрятата фурна и пече 10 мин. на увеличените вече  200* на фурната.
* Пасират (или счукват) се скилидките чесън, прибавя се ситно нарязания копър,  разбиват се яйцата с млякото, брашното и посолява.
* Заливката се разпределя върху сместа, връща във фурната и запича още 7-10 мин. до бледо зачервяване на мусаката.
* Еднакво вкусно е и топла и студена;  сервирана с млечно чеснов сос или салата.


25 коментара:

  1. Пепи, тези зелении са ми на сърцето!
    Но най-вече, лапад!
    Не ми останаха яйца :), но колко му е да сваря!
    Държа едно многолистно от Лидл, за да си направя
    с лапад и яйчица!
    Миналата година по Великден много ни хареса!
    Сега отивам да мятам кофтенцата ти по чирпански!
    Хубава неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Е, Дани, тъкмо ще вариш яйца, давай сега и с бутертестото (и аз го харесвам това) и безмесната мусака.
      Да кажеш как са били кюфтенцата, дано ти е хубава каймата :)
      Поздрави и хубав неделен ден и на теб!

      Изтриване
  2. На една вълна сме, Пепи :) Аз имам един казан супа с лапад и почти същото количество постни сърми с лапада :)), обаче за мусака с лапад не се бях сещала, че и с яйца... Изглежда великолепно!!!
    Чакам предложенията от десетката, топ десетката :))
    С пожелание за хубава неделя :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано не си останеш с чакането само, Инче :)) че нещо планирането напоследък не ми се отдава :))
      Но виж, супичка с лапад и аз ще направя тези дни, с риск да ме изгонят.... ама се надявам за 2 дни да огладнеят и пак да ме приберат :)))
      Хубава и слънчева неделя да е и на теб!

      Изтриване
  3. Помислих, че съм сбъркала блога, Пепи. :)
    Харесва ми, много идейно, лесно и вкусно.
    Прегръдки с пожелания за хубава неделя! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не си Еви, не си. Обичаме и такива неща в къщи. Много е важно обаче да има сирене в менюто в такива случаи.
      Прегръдка и хубав ден на теб!

      Изтриване
  4. Много хубава мусака. Даже е чудесна.

    ОтговорИзтриване
  5. Прекрасно предложение, Пепи! Щом е с лапад си е направо ястие мечта, а приготвено от теб е вкусна приказка. Ох размечтах се, но нашият лапад тук се изгуби и сега бленувам по него :).

    Прегръдки и пожелание за една прекрасна неделя!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мдааа, ВЕни, за теб - мечта, за мен си беше опит. Слава богу - вкусен.
      Прегръдка и лека нощ :)

      Изтриване
  6. Пепчо,
    като ми мине втръсъка от яйцата, със сигурност ще прибегна до тази идея, защото иначе пък много харесвам този вид пролетни ястия!
    Чудесна идея!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мъхче, а аз днес наново сварих за онази салата :))
      Пробвай, когато ти отмине яйченото :)

      Изтриване
  7. Звучи и изглежда много вкусно :)!
    Хубава неделя Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, интересна неделя беше :-)
      Хубава нова седмица на теб!

      Изтриване
  8. Както винаги, с прекрасни идеи!

    ОтговорИзтриване
  9. Страхотна идея, Пеп. Много обичам такива комбинации :) ще се пробва, сега му е времето :)
    Хубава нова седмица от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. благодаря, Зори,
      Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  10. Пепи, как ни забавляваш само! Тук не само публикацията чета, ами и коментарите:):):)и твоите коментари:) Дано цялата седмица да ни е весело, ще чакам проекта с нетърпение, усещам много емоции. Топло е, може и навън да се готви:). Пепи, страхотна си, радвам се, че те следя, защото ми е много забавно тук! Прекрасна нова седмица и на теб!

    ОтговорИзтриване
  11. Направо започни и двата проекта едновременно,Пепи,единия ще върви за гарнитура на другия :) !
    Видя ли,че все пак и постното има почва у вас,а това предложение си е много вкусно.Страшно обичам лапад и аз понабрах,докато се разхождаме по пътеките извън село,че и рахат си избирах само нежните,крехки листа.Още едно предимство да съм отскорошна селянка :)).
    И коприва има бол,ама май не ми е чак толкова любима.
    С пожелание за много спорна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
  12. Страхотна рецепта! Точно се чудехме с яйцата какво да правим... Само че нямахме лапад и заместих със спанак. И добавих малко домашен пресен чесън към сместа. Ако спанакът се чистеше мааалко по-бързичко. :) И малко повечко брашно за моя вкус трябваше. Да стане по-дебеличка заливката. Иначе се получи страхотно. Благодаря много за идеята!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. С пресен чесън съм сигурна, че ще стане добре и го помислих, но :) имах 4-5 стръка и ми се "досвидя" да го сложа.
      Заливката да - според вкуса трябва да е. Но и киселото мляко е важно колко гъсто е.
      А за спанака и лапада.... все се надявам някой ден да продават тук, в БГ измити такива :))
      Радвам се, че се е харесала идеята! Хубава седмица!

      Изтриване
    2. Пепи, страхотна идея!Жалко, че свършиха яйцата, но пък като набера лапад, ще сваря специално за тази мусака.
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
    3. Ще се радвам да хареса точно на теб, Бети!
      Хубава нова седмица!

      Изтриване
  13. Ех, завид, завид :) Много обичам лапад, ама той мене хич не ме обича... само от време на време в супа и то по малко :/
    Може пък в мусака да ме заобича :)

    ОтговорИзтриване