Страници

23 април 2012 г.

Ароматно рибно фрикасе


Или крайно време е да продължа с предначертания Проект 10 - този път 10 Рибни
Затова пък следващите публикации ще бъдат само рибешки :girl_prepare_fish:
Това фрикасе наистина е ароматно. Много леко, сравнително бързо за приготвяне и е подходящо за различни видове риба - важно е само да не бъде някоя  с множество ситни костици и човек да се храни спокойно, вместо да  се чувства като на футболен стадион  с пакетче слънчоглед.  Преди години, когато го пробвах беше с пъстърва, после правих няколко пъти със скумрия, с филе от бяла риба, а точно това е с шаран. 


Продукти за 4 порции: 

~  1,2 кг риба ( в скумрии или пъстърви са 3 бр.; шаран - 1бр.)  
7-8 съвсем малки глави лук (или едър арпаджик) 
1 ч.л. нарязан корен целина или  сухи листа
отделно връзка магданоз и 5-6 стръка целина, вързани с конец
1-2 моркова 
50-80 мл. олио (зависи дали рибата е суха или мазна)
сока на половин лимон 
1 с.л. вегета или 2 кубчета зеленчуков бульон (по желание) 
2 дафинови листа, 1 зърно бахар, щипка мащерка,  сол

2 с.л. оцет

1 яйце
1 малка заквасена сметана / 200гр/
3-4 с.л. брашно (препечено)

5-6 стръка магданоз

Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива и  нарязва порционно (или на котлети) и подсушава.
* Поставя се  в тенджера, залива с  вода, колкото да я покрие и прибавя оцета. .
* Кипва се и оставя  кротко да ври 15-20 мин.  (ако е филе тази процедура се пропуска. Това го правя за да се разложат ситните кости).
* Отцежда се, измива се рибата и поставя в 1,2  л. чиста вода, заедно с бульона, нарязаните на кръгчета моркови, целите глави лук, сока от лимон и вързаните с конец магданоз и целина; прибавят се мащерката, нарязаната глава  (листа суха) целина, солта, дафиновите листа, зърното бахар и олиото. 
* Всичко се кипва и  вари 10-15 мин.  Изважда  се връзката  зелени  подправки.
* Яйцето се разбива със  сметаната и брашното. 
* Изключва се котлона и се прави топла застройка - от врящия бульон се налива към яйчната смес при непрекъснато бъркане, докато се уеднаквят температурите, след което  топлата застройка се налива обратно в тенджерата. :exclaim: ако соса остава рядък, може да се размие още 1-2 лъж. брашно и добавят. Гъстотата му зависи от това, какво количество течност е извряла; колко гъста е сметаната и какви са лъжиците брашно :))
* Разбърква се и отстранява  тенджерата от котлона.
*** Може да се поръси с магданоз преди сервиране. Но само при голямо желание :)))

14 коментара:

  1. Страшен майстор си Пепи и мусаката с лапад и това рибно фрикасе изглеждат фантастично! Както винаги имаш страхотни идеи, поздравления :)
    Усмихната и спокойна нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви, надявам се да е спокойна :)) най-малкото поне съм в отпуска :)
      На теб също хубава и спорна седмица да е!

      Изтриване
  2. Това фрикасе е чудесно. Ще следя с интерес рибената тема.
    И много ми хареса, че има връзка магданоз.
    Изречението "Изважда се връзката зелени подправки" въобще не съм го прочела.
    Давай смело нататък с други рибешки рецепти. Пък аз ще видя как и кога ще ги приложа.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ти не я вади връзката зелении, Ели. Ама кога ще сготвиш риба? Когато В.Др. отиде на П.Б?
      Препоръките ми са за сайрата-та. Така и така ще готвиш риба и вмирисваш къщата :))

      Изтриване
  3. Не съм се сещала да правя и риба фрикасе, но ми стана интересно...мерси за идеята Пеп :)

    ОтговорИзтриване
  4. Чудесна идея, Пепи! Рецептата звучи много вкусно, а порцията която ни показваш е неустоима! Очаквам с нетърпение следващите ти рибни рецепти.

    Поздрави и една прекрасна нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хех, много очаквания, като нищо да не ги оправдая :)
      Благодаря, Вени! Хубава нова седмица и на теб!

      Изтриване
  5. Мър-мър..... Истинска наслада, Пепи! Като гладно коте се облизвам пред статията. Прегръдки! :)

    ОтговорИзтриване
  6. Пепи, интересна рецепта ни представяш отново.
    В кулата рибата и млечните сосове са на почин, но никога не съм ги комбинирала в едно.
    Успех на новия проект.
    Ти си опитен кулинар и съветите ти са много полезни за мен. Надникни в кулата. Запитала съм нещо и ще се радвам, ако ми помогнеш.
    До скоро.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Стаси, видях ти питането и във форума на Гответе. Но не мога да помогна :) освен да препоръчам да си купиш махлеп и сумак. Пиши на Мария от "Време за губене" или сладка_хапка, те са ходили доста пъти там и със сигурност ще те ориентират.
      Дори и да не си купиш подправки, хубаво да си изкараш екскурзията там ти пожелавам!
      ПП: Копирам се и ще пиша и при теб, за всеки случай :)

      Изтриване
  7. Пепи, много вкусно!Голям майстор си!

    ОтговорИзтриване
  8. Аууу, ама това е супер. Голям майстор си няма спор. Определено си записвам рецептата и ще изненадам домашните някой ден. Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване