Страници

24 април 2012 г.

Печена сайра с горчица и лимон


Тази  риба умишлено избягвах да купувам ... гледайки колко е мършава :)) Жалко, изгубила съм :) Затова пък, от седмица насам пека три пъти вече в къщи. Но се спирам, преди да са изпищяли домашните срещу нея. Най-вече девойчето, която никак не обича риби (изключвам типичното "българската" сьомга Laughing  )
От където и да се погледне сайрата е тънка и "слаба" риба, но се оказа, че вътре има само една гръбначна кост, която след  печене много лесно се отделя. И тъй като рецептата е тройно изпитана вече :))  ще я споделя и тук. 



Продукти
6 бр. риби

4 с.л. олио
4 с.л. горчица 
сока на 1 лимон 
сол

копър (пресен)  и 1 лимон 
подправка за риба, която е смес от девесил, кориандър, чесън на прах, мащерка. 


Приготвяне:
* Рибата се почиства, измива, подсушава. 
* В  бурканче с винтова капачка се поставят  олиото, горчицата, лимоновия сок и солта. Затваря се и разклаща хубаво. 
* На лист фолио (свежо или алуминието се нареждат рибите и с четка се намазват обилно  със сместа. 
* Поръсват се с подправките отвън, а отвътре се поставят 1-2 стръка копър и по 1-2 резенчета лимон. 
* Прехвърлят се на хартия за печене, завиват се по двойки рибите и изпичат в предварително загрята фурна на 200* за 12-15 мин.  Листите хартия трябва да са достатъчно големи, за да се опаковат рибите в плик така, че да не излиза въздух (нещо като торбичка, добре прищипана от горния край.... ама как го обясних)
* Изваждат се, развиват и сервират :))) с гарнитура по желание. 



Тук аз направих сос от останала смес за намазването. Вижда се в купичката с червените сърца.
Тъй като не излезе кой знае какво като количество, дори не го споделих със Стоев
:girl_haha: 
Този сос е с 1 стрък пресен чесън,  ситно нарязан, запържен за 2 мин.  в останалата горчичена смес. Прибавих стрък ситно нарязан  копър, чаена  лъжица брашно и угасих с 50-60  мл бяло вино. Оставих го да кипне и :)) моята риба си я полях с него. Съвсем егоистично. 
Но соса е хубав и може да се увеличи количеството, за да излезе прилично количество сос за всички риби.

25 коментара:

  1. Пепи, не съм опитвала такава риба, но изглежда
    страшно апетитно!
    За сосчето да не говорим!
    И как ще го споделиш като е толкова малко!
    А и си заслужила, нали ти си готвила?
    Прегръдки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така, така, ДАни. Права си.
      Прегръдка и спорен ден!

      Изтриване
  2. Пеп, виждала съм тази риба и на мен ми се е струвала слабичка :)
    Щом е с малко кости задължително ще се пробва.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ето, знаех си, че не само на мен ми се вижда слаба :)) Хубаво, че и костната и система е слаба :)

      Изтриване
  3. Пепи, много обичам така да приготвям риба, спестявам си миенето на скарата :)
    Не съм купувала до сега сайра, но ще поправя тази грешка, много вкусно изглежда!
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. А аз все имам чувството, че фурната ми се вмирсва, като пека в нея риба. Затова избягвам. Но щом е за кратко време - не се и замислих :)
      Хубав и слънчев ден, Марианка!

      Изтриване
  4. Ей такава фина риба досега и аз не бих купила. Но ти пък ме осветли и ще почна да гледам по-внимателно по рибарските щандове.ОбожАВАм всякаква почти риба, дори и "българската" сьомга;)))
    Мерси,Пеп за рецептата, следя с интерес останалите от серията рибни;)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Радвам се, че ти харесва, Мъхче!
      Надявам се и нататък да ти е интересно :))

      Изтриване
  5. Искаш или не, след всяка твоя рибна публикация ще мъркам като коте, дано се смилиш и "хвърлиш" поне една костичка, Пеп! Страхотна, мър-мър! Хубаво утре! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. охо, аз се чудя защо мъркаше вчера, пък то заради рибката било :-)
      Хубав ден да ти е, Еви!

      Изтриване
  6. Мале,не мога да повярвам,че си действала егоистично и самосиндикално!Браво,все повече започваш да ми харесваш!Стига сме ги глезили чак толкова,нали?
    Шегувам се,мила,сигурно поне в единия от трите пъти си врътнала един сос и за благоверния,ти си добро момиче!
    Рибката мършава-това ми хареса като израз-верно такава се гледа на снимката,а пък аз даже за сефте я чувам.Но ако ми се мерне нейде ще я опитам обезателно!Много добре се е разположила в чинийката, а и така в комплект с дружката си са отлична порция би казала!
    Смятам тази вечер по-раничко да дам почивка на снагата си,затова лека ти нощ,дружке!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ами Роси така е и в двата случая - рибката е точно мършава :)) а сос наистина не съм му правила на Мише; той без друго не си пада много по него.
      Тази риба отдавна я гледам в рибните магазини. Вярно, не всеки път я има, но прекалено често ми се набиваше в очи. Добре, че една жена си купи преди мед, та ме провокира :)
      Хубав и слънчев ден на теб!

      Изтриване
  7. Е такава риба не бях виждала до сега. Много ми хареса как я приготвяш и непременно ще пробвам :)
    Поздрави и хубав ден!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диди, при теб е възможно да си я пропуснала. НА морето имате толкова риби, че тази слабичката едва ли ще ти хване око.
      Хубав и спорен ден и на теб!

      Изтриване
  8. Пепи, защо не сподели соса?!:) Пепчо, мерси за инфото за рибката, че и аз все я заобикалям, никак не ми вдъхваше доверие, но след като е тройно изпитана от теб, ще я тествам и аз:) Благодаря ти!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. от чист егоизъм, КАте, признах си :)
      Абе пробвай я и ти. Знае ли се, може и да ти хареса пък :)

      Изтриване
  9. Драга Пепи, има поговорка "Имаш ли две печени риби, дай едната на другарчето си"!
    Чудесни са. Да ти е сладко.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да ти дам, Ели.
      Ама да иде Васко някъде на курорт, че да мина с някое бурканче, а?

      Изтриване
  10. Пепи разкошна рецепта, а тази рибата, не ми е позната, но щом казваш, че не е лоша, може да я пробваме :)
    Сърдечни поздрави :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Еви, аз отдавна гледах при Ди_ани, че беше правила. И все се канех да и дам шанс на тази риба, да я опитаме поне. Хубавото и е, че не иска дълго готвене.
      Поздрави и хубав край на седмицата на теб!

      Изтриване
  11. Пепи, рибката изглежда много вкусно и много примамливо. Аз често си я похапвам, обичам я даже. Благодаря ти за рецептата!

    Прегръдки и приятен ден от мен!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. еее, Вени, знаех си, че няма начин никой да не я е пробвал.
      Знам си, че си сродна душа и харесваш риба :) само за месото не постигаме единогласие с теб.
      Лека нощ!

      Изтриване
  12. И аз не съм я чувала, но ми харсва, нищо, че е "тънка и слаба" :))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. редно е да я пробваш, Инче!
      Мишо и се чудеше, но му казах, че точно тоз модел е "много полезна" :)))

      Изтриване
  13. Много рибни истории не ям аз, ама да ти кажа - това го ям и искам :) Кога ще ме каниш на гости ? :Р Ям и калмари, хайвер... и туй то :) И 3-4 вида риба :) Хихи

    ОтговорИзтриване