Страници

20 май 2012 г.

Риба с къри. По индийски или по Бордовски :))



     Каква дилема, нали?
     Моя приятел и запален риболовец Жоро Бордовски е кръстил рецептата си Риба с къри по индийски. И тъй като след треската с мечия лук пак е време да се върна и продължа рибната тема (остана още една публикация с мечи лук, но друг ден ще е), реших да опитаме тази негова рецепта  за риба с къри, която, ако бях споменала  словосъчетанието "по индийски" можеше и да бъде погледната с пренебрежение. Но Жоро е спечелил доверието на МишЕ и  щом казах, че това е "риба с къри по Бордовски" той съвсем доверчиво опита. И одобри. Защото аз вече бях опитала и харесала :))  
     Това беше и повод да изпробвам някоя  рецепта от книгата на Жоро, въпреки че вече много от неговите рецепти, публикувани във форума на Гответе с мен    са изпробвани и отчета е - доказано вкусни. А и вкусовете ни са сходни. Като се изключи един там магданоз :sick:



     Рецептата е много лесна, може да се каже, че нищо по нея не съм променяла освен лекото карамелизиране на лука и прибавяне на малко вино към него. 
     Само дето реших да изпробвам как ще се получи и в Крок-пот-а, тъй като отдавна се канех да сготвя риба в него. Пък и трябваше да изляза,  след като подготвя рибата за готвене, а на обяд тя да бъде готова. 

Ето и рецептата: 



Продукти за 4 порции:

· 1 кг .филе от бяла риба - това количество е нетно тегло;  размразено филе, без вода, добре отцедено.
· 3 големи глави лук ( 50 мл бяло вино, 1 ч.л. захар и  щипка риган от мен )
· 8 с.л.олио
· 1 с.л. къри
· черен пипер и сол на вкус
· 2 с.л галета  (и това от мен)
· брашно за паниране

· картофена гарнитура,  лимон

Приготвяне:

* Филетата се наръсват със сол и черен пипер и се остават да престоят 2-3 часа в хладилник.
* После се овалват в брашно и се изпържват в мазнината.
* Изваждат се и се подреждат в тавичка.
* Лукът се нарязва на полумесеци и се запържва в същата мазнина,  прибавяйки виното малко по малко, докато се изпари, накрая се прибавят захарта и ригана и бърка, докато се карамелизира лука.
* Разпределя се върху рибните филета, поръсват се с галетата .
* Поръсва се ястието и с кърито, налива се 1 чаша гореща вода и се запича в загрята  фурна на 200* за около 10 минути на средна скара.
* Поднася се с картофена гарнитура (варени картофи, пюре, картофена салата, задушени картофи) и лимон - това според Жоро, а според мен  :smile1:  със сотирани картофи.



За готвене в  Крок-пот

* Рибата се запържва за по минута от двете страни.
* Изваждат се и поставят в керамичния съд на slowcooker-а.
* Върху тях се разпределя карамелизирания лук, наливат се 50 мл. вода и поръсва с кърито.
* Уредът се включва на степен ІІ за 3,5  часа. 
* След като изминат, върху филетата се поръсва галетата, изважда се керамичния съд и поставя в предварително загрята на 180* фурна на средна скара и запича за 10 мин.

24 коментара:

  1. Впечатляващо!Хареса ми идеята за допълнтелната, предполагам хрупкава коричка, която се получава от запичането!А водата, не става ли като варена?
    Да не забравя и закарамелизирания лук да кажа, любм ми е!:) Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. хрупкава е коричката да, затова сложих и галета.
      Не става като варена, водата е само една чаша, колкото да не се пече на сухо. Но ако решиш да я пробваш, може да поставиш филетата на хартия за печене и така да изпечеш. Освен това ще е и по-чисто за тавата )
      Карамелизирания лук и на мен мие любим :) само на риба не бях слагала, но поправих тази несправедливост.
      Хубава и спорна седмица и на теб, Соня!

      Изтриване
  2. Много хубава рецепта Пепи, изглежда страшно вкусно! На мен тази рибка определено ще ми допадне, много хубаво съчетание на вкусове :)
    Поздрави и усмихната нова седмица :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Ева, спорна и усмихната седмица и на теб да е!
      И на мен много ми хареса това съчетание на риба с карамелизирания лук.

      Изтриване
  3. Пепи, много изкушаващо изглежда рибката, ама с тези моите мъже само аз ще си я ям. Виж, за магданоза с теб сме на едно мнение /само дето не ми се рови за зелено човече/.
    Поздарви и пожелания за слънчева /дано!/нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано да е слънчева, че много се проточи това дъждовно време :))
      Радвам се, че имам съмишленик в твое лице за магданоза :))

      Изтриване
  4. Брей, този крок-пот голяма работа, все повече ме изкушаваш! И храната готова, и работата свършена, и разходката направена... Браво, Пепи, страхотна си! А рибката е вълшебна! Хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Важно е човек да има време и за себе си, КАте :) Нищо, че почивен ден.
      Поздрави :))

      Изтриване
  5. Пепи, много вкусно е и това предложение, а какво да кажа за снимките - и те са толкова вкусни, колкото и рибата!
    Хубава и усмихната седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Бети!
      Хубава и дано слънчева вече седмица да е и на теб!

      Изтриване
  6. Пепи, изглежда страхотно! :) Предполагам, ще стане и на обикновена фурна, нали? Идеята за карамелизиран лук много ми допада.
    Поздрави и хубава нова седмица!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, Мира, рецептата на Жоро е точно за обикновена фурна. Освен това в нея ще стане и по-бързо :))
      И на теб хубава седмица!

      Изтриване
  7. И какво му е на магданоза :))
    Рибокът ти се е получил чудесно, но понеже ние сме по картофките, та малко станах разногледа - рибата или картофките... или и двете :))

    Хубава седмица, Пепи :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. нищо му не е. Ама да не се свързваме с него в едно изречение :))
      В една посока, Инче, към фурната поглеждай :))
      Хубава и спорна нова седмица да ти е!

      Изтриване
  8. ммм изглежда страшно апетитно ,Пепи!
    ей тази последната чиниика си я заплювам,отивам за биричка !
    Хубав ден и успешна седмица

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Тя последната... няма я вече, но щом ще носиш бира ще направя пак :)
      Хубава и дано по-спокойна седмица и на теб, Мария!

      Изтриване
  9. ПепЕ,тоз магзаноз няма ли да го залювиш веч? :))
    Виж,МишЕ подкара и босилека,само ти не отстъпваш на магданоза.
    И да запитам тази внушителна книга автограф има ли на първа страница :)?
    Вече ти споменах,че я открих нищо неподозираща в книжарницата,когато купувах енциклопедията,та Жоро ме изненада много,поздравления!
    Рибката е бижу- по всичко си личи!
    Хубаво утре,миличка!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Амиииии... тцък, РосЕ :)
      Как няма да е бижу рибката, щом е от Жоро :)
      Няма автограф. Все още. Но пък на края на юни ги чакаме тук на гости на риболоффф и ще си взема автограф :))
      Поздрави и на теб, другарче мило и спокойна седмица ти желая!

      Изтриване
  10. Пепчо, харесва ми!
    Леко по индийски и леко по Бордовски ;)
    Ще се опитва!

    ОтговорИзтриване
  11. Ааааа, тук вече ще се разберем за мръвката, рибка, чудно.
    А картофките как ме съблазниха, мани, мани.:))
    Много хубаво предложение, Пепи.:)
    Поздрави.:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Рони!
      Тия картофки са най-любимата гарнитура и у нас :)) дори мръвка мога да заменя срещу порция такива :)

      Изтриване
  12. Ееее, тази книжка ще да е пълна със страхотни рецепти!:)
    Голямо изкушение е тази риба.:)
    И да питам, що тъй не харчиш магданоза, бе човеко? Толкоз хубава зеленийка, а ти!
    Аз преди бях много капризна на зелении, ядях само един копър и магданоз, ама сега всички ги ям. :)
    Иначе и аз си имам нещица дето не ги хапвам, но като цяло, май доста малко хора ги обичат:)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Не, Даре, склонна съм на разни зелении да ям - джоджен, мащерка, копър, целина; но виж магданоз и мента - тц. Не са моите. Макар, че ментата и джоджена са роднини пък.
      Абе нали не трябва да сме идеални пък сега; какво би станало ако всеки ядеше всичко :))

      Изтриване