Страници

22 май 2012 г.

Първо, второ и финал на ГГЗ с левурда


     Последно за тази година с мечи лук. Или поне с пресен, зелен. Защото във фризера както си признах има още. Но с него няма да ви тормозя да го четете, защото до колкото го усещам онзи, замразения ще  върви само  на баници, млечна салата или супа. 
     Днешното предложение е за първо и  второ, тъкмо да приключа серията с левурда. Нищо, че са две, времето им за приготвяне е колкото за едно :)) по-пипкаво.

КРЕМ СУПА ОТ МЕЧИ ЛУК/ЛЕВУРДА


Продукти за 4-5 поции: 

~400 гр. листа от мечи лук + още 10-на
зелената част на 5-6 стръка зелен лук 
2 картофа, 2 моркова
~ 60 мл олио/зехтин
сол на вкус
200 гр. заквасена сметана (или кисело мляко)

Приготвяне: 

* В около 1л. вода се поставят обелените и нарязани на едри кубчета моркови и картофи.  След кипване се варят около 15 мин. - до омекване на картофите.
* Прибавят се ситно нарязаните листа (без отделените десетина) мечи лук (измити предварително :)) и вари още 5 мин. Посолява се. 
* Супата се отмества от котлона и пасира в тенджерата (за целта за готвене се подбира по-дълбока). 
* Отделя се около 100 мл от нея в друга дълбока купа, която се пасира заедно със сметаната/киселото мляко.
* Тенджерата  се връща на котлона, прибавя се олиото, ситно нарязаните отделени десетина листа мечи лук и  отново възвира за 2-3 мин. 
* Отмества се от котлона  и се прибавя отделената, пасирана със сметаната част от супата. 
* Разбърква се и сервира (по желание с крутони или препечен хляб)



ПИЛЕШКИ ХАПКИ С МЕЧИ ЛУК  И ГЪБИ

Продукти:

~500гр. мечи лук
зелената част на ~10 стръка  зелен лук
~600 гр. пилешко филе
~250 гр. гъби (печурка) 
60-80 мл. олио
сол
черен пипер, 2-3 с.л. кисело мляко, 2-3 с.л. олио, 2-3 сл. соев сос


Приготвяне:
* Пилешкото месо се нарязва на ивици (:ok: де, жулиени да е) 
* В купа се смесват киселото мляко, соевия сос, олиото и  черния пипер и прибавя нарязаното месо. Разбърква се и оставя за 30-40 мин. в хладилник (време, през което си готвим супата :)) .
* Отцежда се хубаво месото (с ръце)  и запържва, докато се изпари водата и остане на мазнина. 
* Прибавят се почистените (не измити, а само почистени) и нарязани гъби, посолява се и задушава под капак за 5-6 мин. 
*  Прибавя се почистените и нарязани мечи лук и  зелен лук и всичко задушава под капак докато остане на мазнина- около 6-7 мин.


26 коментара:

  1. ти да сготвиш и аз да не го харесам ?
    Пепи преди малко чух за земетресението,в стара загора дори се усетило ,добре ли си ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Да, сезам, усети се и то доста силно. Дано със снощните трусове да приключи и да няма повече.

      Изтриване
  2. Страхотна серия, Пеп!
    Само преглъщах :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Хубав ден на теб, Дани.
      На теб лично - много се извинявам за преглъщането. Ще ледам да се реванширам :)

      Изтриване
  3. Чудесна серия, Пепи. Много ми допадна!
    Стискам палци, земетресението да не се повтори никога повече!
    Прегръдки и приятна вечер, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано, Вени. Тук не се усещаха вчерашните вторични трусове, но към София си е страшно. Хората са притеснени.
      Хубав ден и на теб, ВЕни!

      Изтриване
  4. Първото ми хареса, второто също! Абе, щом е с мечи лук всичко обичам.
    Сега ще чакам да видя какъв десерт от него ще измислиш :)) Само не казвай, че за десерт не става! Отправям ти предизвикателство. Ха, сега да те видим! ;))

    Спокойна нощ, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. чийз кейк с мечи лук :)) Ала не пробвах. Може и да стане, както спаначената торта и никой не разбра. А може и да не стане, заради специфичния аромат тук.
      Не ме подстрекавай ;)) Предпочитам соленото, пред сладкото, знаеш.
      Хубав и спокоен ден и на теб, Ирма!

      Изтриване
  5. Финала е ФИНАЛ, с големи букви! Ех, да можех да ти седна на трапезата:):):). Големи вкусотии приготвяш, Пепи! Така и не успях с левурдата, но здраве да е - догодина:).

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здраве да е, Кате!
      Като не успя с левурдата, може на друго да седнем на масата :))

      Изтриване
  6. И двете идейки по-горе са супер, наистина направи страхотна диво-чеснова серия! Интересно ми е обаче и догодина какво ще изобретиш с левурдата...

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. има време, все нещо ще :) Ирма има хубави идеи за солена торта и палачинки. Всъщност и сега ми остана една нереализирана идея, но предполагам, че ще направя със замразен див чесън.

      Изтриване
  7. Пепи, страхотни зелени ястия навъртя тази година с левурдата...хапките направо ще ги сънувам...до кога се бере? В края на юни дали ще намерим нещичко по родопските поляни?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Макар че там по-късно се стопля, едва ли ще има. Като сравнявах нашата пролет и тяхната пролет, разликата беше най-много една седмица. А мечи лук пък там никъде не видях, колкото и да се оглеждах, но и ние минахме през една малка частица от Родопите. Виж, ако минаваш през Стара планина, ще ти пиша къде да погледнеш, може да има още.

      Изтриване
  8. Супата си я открадвам веднага, страхотия е.
    Мммм.
    И с тия пълнозърнести крутончета, браво, Пепи.:)))

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Знаех си :) Щом е безмесно, няма начин да не ме прегледаш, нали, Рони :))

      Изтриване
  9. Добре де, предпочиташ соленото, знам! :)
    Обаче освен мечия лук, знам за другата ти страст - сиренето и (май?)всички производни на млякото. Та, затова и понеже ми се върти в главата, че правиш домашно(без да те подстрекавам), едно специално инфо за теб:
    В Унгария правят домашно сирене и кашкавал с добавка на мечи лук. Наглед е като синьо сирене и е много, много вкусно. Даже, всяка година си имат и фестивал посветен на тая трвичка, в края на март, за по 3 дни. В едно село, в планината Мечек, на няколко километра над Пейч, става страхотно кулинарно събитие, с игри, състезания, характерна фолклорна музика, театър, лекции, демонстрации ... И всичко под мотото "Добра храна за здравословен живот!"
    Ето една снимка тук със въпросното сирене: http://www.bellacafe.hu/wp-content/uploads/2012/03/Medvehagyma-fekvo.jpg
    Снимките, които пусках във форума с полянките са именно от тези гори. Ама, там не е само една , две полянки побелели от цъфнал мечи лук, ами цялата гора, планина ако щеш е застлана с такъв килим. Хората са плъзнали като стада да го берат (все пак е веднъж в годината и за малко) и плашат мечките. Сигурно те бягат от там ;)))
    Ето, смених ти заданието, не се мъчи със сладко! :))
    Весели и топли празнични дни ти желая!

    ОтговорИзтриване
  10. мдааа, добре си ме проучила :)) и си разбрала за обичта ми към млечните. Майка прави сирене, когато сме там я отменям, дано не забравя следващия път като си ходим да взема пакетче от замразената. Предполагам ще стане. Но пък не пречи да пробвам. Името на селото... горите.. там май всичко напомня за мечки, а :)Брей, тези хора са сериозни фенове на тревицата, ама пък тя наистина си заслужава. Интересно, че тук е наблизо, а никой нито продава на пазара, нито знаят за нея, че да врътнат една търговия.
    Ирма, а аз се опитвах да убедя Стоев, че снимките ти са от Родопските гори :)) Добре, че рядко чете тук. Но и тези след Шипка са .... огромни е слабо да кажа. В продължение на 3-4км. като караш и се чувства миризмата на мечия лук. А там, като влезеш в гората - до където ти поглед стига.... а от там - пак така. Ние докато брахме с Ани и Нанси (пенсионерите чакаха на пътя долу, да знаеш), спираха няколко коли и набираха :)) по една шепа листа. Само за нас важеше израза "плъзнали", че буквално бяхме се влачехме по колене. А на шума, дето вдигнахме, едва ли е останала мечка в радиус от поне километър.
    За привързаността ми към сиренето и млечните си права, така е. Сирене правя, когато съм при мама, да я отменя, но ще трябва следващия път, когато си ходим, да се сетя да взема пакет с левурда и да пробвам такова сирене. Дори и тайно да е :)) Предполагам, че ще стане, защо не. Тук има кашкавали с разни чушки, маслини, треви... но виж, сирене не съм виждала. Благодаря за разбирането и заданието :)))
    И на теб весели и слънчеви дни да ти бъдат :) И ... нима никъде няма да идеш в почивните дни?

    ОтговорИзтриване
  11. Пепчо,
    и тук се записвам да готвя;) Само да го открия този мечи лук някъде;) Супата е върхЪТ!

    Хубави празници!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Май му мина сезона, Мъхче. Макар че, в онази моя нелюбима верига магазини може още да има.
      Хубави празнични дни и на теб!

      Изтриване
  12. Всички предложения с левурда много ми допаднаха /щом е зеленийка :)/ !
    Тази година и аз я опитах на 2 пъти, но беше в малко количество и я използвах по-скоро като добавка - върху намазана с масло филия хляб; в салата; заедно с лобода - в баница; в постна супа. Искаше ми се да опитам в кекс и соленки, но не стигна :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Здравей, Тилия,
      Радвам се, че ти допадат зелените предложения. Наистина е много ароматна и на соленки и кексчета много се усеща :)

      Изтриване
  13. Сърцето ми плаче за мечи лук :,( Тая година ни си купих, ни си набрах от някъде. Всъщност, веднъж посегнах да си купя, но видът не ми хареса. Както и да е.
    Така хубаво си описала супичката, че чак ми замириса в нас. И пилешкото на жулиени :) изглежда много апетитно :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Догодина хващаш гората и береш. От някъде. Няма начин да няма около вас.
      А иначе там, където си посягала :) и ние посягахме. Ама все беше увяхнала. Затова предприехме мисия "Мечи лук" в Балкана :))

      Изтриване
  14. Тъй като ми се намира левурда в изобилие, си търся подходящи рецепти с нея - и разбира се, на няколко пъти попадам в твоя блог. Сега, когато и за супата от левурда пак съм тук, ще оставя коментар - ще си я приготвя задължително. Пък ти разправяй врели-некипели за канибалите и зелениите - обичат ли ги или не. Гледам и магданоза вече присъства в изобилие в менюто ви, че и постни рецепти ;) Споко! Това не е провокация или някакви съмнения в канибалската природа - просто, много се радвам и на вас, и на зеленичкото :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ние си ядем вече 3-4 дни млечна салата с левурдата и съм много доволна. Обаче замислям пътуване, знаеш накъде. Ще ми се още да набера, да си отядем, но няма да замразявам, както предната година. Получава странен дъх. Креми, горещо препоръчвам и баницата с левурда да си направиш.
      А моите човеци може и да не обичат много зелено, но аз им го вкарвам в менюто :)
      А магданоз ям :) но само след като е готвен. Затуй-то си го видяла :)

      Изтриване