Бисквитката (с орехите) я улових в кадър в един от епизодите на "Полуостровът на съкровищата", после мернах и при Ути, но и в двата случая майстор Валери Нешов украсяваше десерта с готова такава. Може и да ги има в някой от епизодите, но не съм случила на него да го видя. Съвсем естествено се възползвах от възможността да попитам за рецептата и по време на мероприятието на здравословното готвене, организирано от него и Крок-пот.Точно навреме, за да видя как беше разбъркана от изучаващо кулинария девойче.
След толкова толкова дълги (и излишни) обяснения ето рецептата им:
Продуктите са:
равни количества белтък, масло, брашно. Щипка сол и щипка захар.
Започва се от измерване на белтъка; колкото тежи той, толкова масло - меко, на стайна температура и брашно се отмерва и прибавя.
За правоъгълната тава на фурната много подходяща доза е от 2 белтъка. Измерват се колко грама са; след тях брашното и маслото. Аз обаче бях решила да правя сладка и солена бисквита, затова разбърках направо 4 белтъка със съответните количества брашно и масло.
Приготвянето
е лесно, а разбъркването е с ръка :)) не че не може с бъркалка, но от топлината на ръцете маслото се смесва и хомогенизира по-бързо с брашното и белтъка.
Така че: сместа се мачка с ръце, докато се получи гладна, хомогенна лепкава маса. Тук е момента да се раздели на две части (ако ще се прави сладка и солена) и се прибавят по щипка сол и захар (в сладката). Всъщност тя не е толкова сладка на вкус, но нали е за гарниране на разни сладки неща.
Сместа се намазва тънко и равномерно на силиконов килим (моя явно е дълбоко скрит, дори от мен) или хартия за печене.
Сладката :)) се поръсва с едро смлени ядки, а солената - с настъргано твърдо сирене (пармезан)
Пече се в предварително загрята на 180* (без вентилатор) фурна за около 7-8 мин, но се наблюдава по време на печене, защото кората е тънка и много бързо се пече.
Тук вече след като изстинаха аз ги начупих, с идеята след опитването да ги прибера в метална кутия и ползвам, когато потрябва. Намирайки съмишленик в лицето на девойчето обаче първата партида не стигнаха до гарниране дори на сладолед. Втората пак не стигна до прибиране :)) но пък имахме възможност да си украсим сладоледа.
И двата вида се гарнират непосредствено преди поднасянето на десерта, салатата, или предястието, за да останат хрупкави.
Докато се опитвах да напиша горното, се сетих, че тази орехОва бисквитка може да бъде поръсена и с разни семенца. Но за тези опити ....... следващия път.
Благодаря, че написа рецептата.
ОтговорИзтриванеИзглежда много апетитно и ще я приложа в най-скоро време.
Май и на мен ми харесва повече тази със сиренето. Нали сме сиренолюбци.
Салатата изглежда страхотно.
Моля, моля. Виж колко съм сериозна само :))
ИзтриванеБлагодаря ти. Викай ме, ако направиш такава салата. Ти да не мислиш всеки ден у нас така изглежда салатата :))
Прекрасно,прекрасно,прекрасно!Това ще кажа само!
ОтговорИзтриванедобре :) направо се притесних, че ти е запецнала клавиатурата :)
ИзтриванеТук намирам вкусотии всякакви!Великолепни предложения!
ОтговорИзтриванеБисквитките са чудесни!Винаги съм искала да направя нещо подобно за гарниране и сега най-искрено благодаря за споделената рецепта!
ето, сега вече може да направиш.
ИзтриванеБлагодаря ти и аз :)
Пепи, и аз преглътнах при споменаване на сирене :)
ОтговорИзтриванеЧудесна идея и ще си я направя!
Е, до опаковане няма да се стигне, но ...
Прохладна вечер!
хиххи, ама ви зарибих покрай сиренето, а :))
ИзтриванеХубав ден на теб, Дани!
Их, дълбоко в душата ми бръкна с тази бисквитка. Представих си я полегнала във всякакви варианти, при първа възможност ще я направя :) .
ОтговорИзтриванеХайде сега, ще чакам да видя къде ще полегне при теб, Алиа :))
ИзтриванеМного,много идейно! От снощи видях набързо и сега се връщам за рецептата!Благодаря за идеята!Лека вечер,Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, Таня.
ИзтриванеА на теб - хубав ден пожелавам и по-малко жега :)
Пепи благодаря, че сподели рецептата! Бисквитките са приказни, а и със сиренце, ох направо ми се иска да ги има пред мен. :)
ОтговорИзтриванеПрегръдки и една прекрасна вечер от мен!
Давай, Вени, пробвай ги :) Особено варианта със сирене.
ИзтриванеПрегръдка и хубав, спорен ден да ти е!
Пепи, как изобщо нещо оцеля за снимки :) страхотни са :)
ОтговорИзтриване2 в 1, Зори, едните снимки са от първия път, другите - от втория. Така събрах материал за публикуване :))
ИзтриванеВпечатлена съм и сигурно ще ми стане любимо хрупкаво лакомство, което явно ще трябва да забърквам в 3-4 ни дози!
ОтговорИзтриванеБлагодаря Пеп!!!!
колкото-толкова, Бети :)
ИзтриванеВярвам, че ще им намериш чудесно приложение при сладката част!
Страшна идея! Сега да видим как ще меря равните пропорции:)
ОтговорИзтриванев близкия магазин, Траянче :))
ИзтриванеКогато си бях счупила кантарчето така правех - първия път ми беше малко неудобно да питам, но жената ми влезе в положение и ми измерваше продуктите, дето бях помъкнала :)) (основно брашно, захар и масло си бяха де)
Е, аз се радвам, че успя да покажеш тези бисквитки и при повече време, ще се възползвам да украсявам и доизкусурявам сладкиши и салатки с тях;)
ОтговорИзтриванеЧудна идея, Пепчо!
Мерси, Мъхче, въпреки ,че идеята съвсем не е моя :)
ИзтриванеАко направиш и се задържат - доста неща може да гарнираш тия бисквитки.
Благодаря и аз, на свой ред, за рецептата. Много ми хареса, а тази снимка с домата е направо страхотна. Цялата идея за декорирането ще си "открадна".
ОтговорИзтриванеХубав ден!
Давай, Елти, щом ти харесва домата :) крадвай си идеята :)
ИзтриванеХубав и спорен ден и на теб!
Страхотни! Нямам търпение да ги приготвя (и изям!) :)
ОтговорИзтриванеПривет, Катя :) Чакам отзиви :)
ИзтриванеФантастични са! Нямам как да не ги пробвам! Поздрави!
ОтговорИзтриванеи на теб, Цвети!
ИзтриванеСтрахотна идея! Ще я ползвам!
ОтговорИзтриванеще се радвам да ти допадне :)
ИзтриванеИ аз я дебнах, Пеп! Сега съм неактивна, но кътам идеи:))Поздрав най-сърдечен!
ОтговорИзтриванехей, Нели, радвам се да те видя :) Поздрави и на теб и се надявам скоро да "се активираш" :)
ИзтриванеДобре,че с Ели ти извадихме душата,то иначееее още щяха да те чакат хората тук :) .
ОтговорИзтриванеПусна снимката,както обичайно правиш напоследък и..."Дим да те няма" :) .
Само не ми казвай,че си извадила кантара и си мерила белтъци и т.н.Това ти ли си???? :)
Поне малко на око няма ли да стане,че най-ми е "драго" да вадя кантарчето :) ?
Аз като една от "излагащите се дами" и в двата форума ще отбележа,че и в двата много,ама много ти харесах снимките,на този тъмен,раиран фон страшно добре изпъкват бисквитките!Страхотни снимки,Пепи!И страхотни салата и десерт-много красиво поднесени,направо гурме!
Ще трябва да забъркам едно мазало и аз да видим като как ще се получи,аджеба!
Развесели ме малко,имах голяма нужда,благодаря,скъпа,и хубаво утре!
аууу, така ли правя напоследък? Край, взимам се в ръце и обещавам да се коригирам.
ИзтриванеМда :) извадих кантара, Роси. Няма как да ги улуча иначе с точни мерки, яйцата ми са все различен калибър. Абе струваше си, пък най-хубавото е, че са само 3 продукта за мерене.
За фона ще замълча.... ама виж сега, понякога и аз се сещам, че на контраст е добре да се снима :)) Благодаря ти! И се радвам, че съм те усмихнала. Забъркай едно мазало (всъщност госпожицата може да го направи) и после го изхрупкайте.
Поздрави сърдечни и хубав ден, въпреки жегата навън :)
Ауу, Пепи, че то било и лесно и бързо! Чудна идея! :)
ОтговорИзтриванеА дали тази сладката няма да става в гофретник? За да има и релеф и форми, по които да се начупи за мелби, плодови салати, торти...Веднага това ми дойде наум.
Спорен и приятен ден!
не знам, Ирма. Не съм пробвала, но там ще стане по-дебела. А чара и е в тънката коричка :)
ИзтриванеТъй като на вкус обаче е добра, може да пробваш и да споделиш, без друго така и не съм пробвала гофрети да направя в тостера.
Хубав и спорен и на теб ден!
Пепи, страхотна идея, веднага ще я вкарам в употреба и в двата варианта...само за сладкия някой ще трябва да се прежали да счука орехи :)))
ОтговорИзтриванеХубава вечер!
аз от мама :)) счуканите орехи. Но тя по желание :)
ИзтриванеХубава вечер и на теб, Мими!
Направих бисквитките :) Чудесни са и още веднъж благодаря за рецептата!
ОтговорИзтриванемоля, моля :) Радвам се, че ти допаднаха, Гоголина!
ИзтриванеПепа, благодаря и за идеята , и за снимките! Ще се крадва, няма как - особено соления вариант! Поздрави!
Изтриванеи на теб поздрави :) Крадвай, щом ти харесва идеята :)
ИзтриванеМного добре се връзват, предполагам, със салатката. Но как само си нарязала краставичката... чудо :))
ОтговорИзтриванес белачката за зеленчуци става за секунди, Инче :) После само я надипляш в чинията :)
ИзтриванеВкусно, елегантно и красиво е, Пепи!
ОтговорИзтриванеБлагодаря, ,Еви!
ИзтриванеМного ми харесва рецептата, но има ли начин да не се мерят в грамове продуктите, а в мл или чаши? Може би приблизително:)Наистина ми е трудно цялото това превръщане от грамове в мл, а рецептата наистина си струва да се пробва. Благодаря!
ОтговорИзтриванеНачина е с пробване да улучиш точната гъстота на тестото. Но няма как да стане, ако поне за пръв път не измериш в грамове, за да видиш какво трябва да е.
ИзтриванеНе знам къде си, но ако си в БГ, около всекиго има малки хранителни магазини. Когато моя кантар беше счупен, носех си основните продукти (тези, за които е било важен гр.) в магазина и ми ги отмерваха.
Но ако не си - не знам. Няма как да помогна дори да отмеря в мл., тъй като яйцата са с различна големина и пак ще те подведа.
Огромни благодарности за рецептата и хубавото обяснение към нея, Пеп-4о! Станаха ПРЕВЪЗХОДНИ! Подозирах, че ще са вкусни, но те бяха убийствено вкусни!
ОтговорИзтриванеНали :) и лесно се правят?
ИзтриванеМного се радвам, че са ти харесали!
Пробвах рецептата с 2 белтъка и горещо съжалих, че не направих повече. Ноо, утре пак :)
ОтговорИзтриване