Страници

17 юли 2012 г.

Пиле "Челамичка"

       или пържено пиле с чесън.  Рецептата  е от книгата Българска Национална кухня, издание Земиздат 1978г.,  но откакто  за пръв път  я направих преди 4-5 години замених оцета с лимон и до ден днешен така си го правя пилето. Дори не знам всъщност дали няма да е по-добре с оцета; всеки път се каня, че следващия ще пробвам и пак забравям - хващам лимона и го изстисквам в тигана.  Може и заради оня дроб с чесън и лимон, който бях открила още по-рано и чийто аромат на чесън и лимон много ни хареса. Както и да е, това е днешното предложение с пиле :))) има-няма седмица, пиле не съм показвала.  Но пък си заслужава, защото се приготвя за 30 мин. А днес, докато го обсъждахме това пиле с Ели Драгомирова, тя реши, че свинско "Челамичка" много ще се хареса на Драгомиров и се надявам в най-скоро време да пробва с някоя пържола и да сподели.
       Снимката е истинска прелест :girl_haha:, но пък така се случва, че това пиле винаги го приготвям вечер и снимам на осветление,  от което губи самата снимка :)) не и вкуса му.




Продукти:
1 пиле около 1,2-1.4 кг  (или пилешки бутчета)
~ по 50 гр масло и олио 
сол, черен пипер
70 мл сок от лимон ( който трябваше да е оцет)
чесън - количество по желание; аз слагам на 1 пиле - 1 глава чесън
~ 200 мл бульон или топла вода 

Приготвяне:

* Почистеното и измито пиле се разрязва на порции (ако са пилешки бутчета и големи - ги начуквам малко с чука за пържоли, за да поизтънеят и месото да се сготви по-бързо) 
* Поръсва се със сол и черен пипер и се оставя в хладилник за 2-3 часа да отлежи - ако има време. 
* В широк тиган (с капак) се загряват маслото и олиото и поставят парчетата пиле да се пържат - до зачервяване, от двете страни. 
* Прибавя се малко от бульона/топлата вода и тигана се затваря с капак, за да се задушава месото. Намалява се степента на котлона. Когато се изпари течността се прибавя още малко бульон и така - на 3-4 пъти, докато свърши. А парчетата месо се обръщат след второто-третото наливане на бульон.
* Чесъна се счуква или пасира и смесва с лимоновия сок. 
* Когато месото омекне (обикновено са достатъчни тези 200мл. бульон, но ако не - прибавя се още до готовност на месото) се залива с лимоновия сос, тигана отново се затваря с капака, котлона се изключва и оставя така  4-5 мин. да се задуши. 
* Може да се сервира с картофено, бобено, грахово или друго пюре за  гарнитура, но аз снощи предпочетох да  гарнирам  пилешкото (бутчета) с препечени филии с доматена салца (хе,хе, брюноаз да го кажем) - а тя е ситно нарязана месеста част на домати; скилидка чесън, няколко листа босилек и зехтин. 

Това е :girl_in_love: бързо и вкусно. 

30 коментара:

  1. Охххх,Пепи .....голямо изкушение е това пиле!Прекрасно е!Браво!

    ОтговорИзтриване
  2. Поредното пилешко изкушение, което непременно ще пробвам.
    Снимките са супер, макар вечерното осветление, а съдържанието в чиниите е толкова апетитно примамливо, че трудно се устоява. Още сега мятам рецептата и чака главния мръвкоядец, тъй като той най-много търси разнообразието на трапезата ни.
    Поздравления и прегръдки от мен.

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Ще се радвам да ви хареса и това пилешко, Нинка :)
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  3. Пепи, само мога да се облизвам сладко като чета рецептата :)
    Казвам го и съм сигурна, защото тук, в нашия край се готви пиле (ама домашно да е) с подобен вкус. Казваме му Пиле по Малоконарски - наистина с оцет, винен при това. А снимката като за вечерна е прекрасна, наистина! Ела да видиш моите какви стават на тъмно или на лампа. И фотошопа остава безсилен. :)
    Супер е пилето! Само смисъла на името нещо ми убягва ;)
    Поздрави и много усмивки!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ще взема да пробвам с оцет все пак, щом ти препоръчваш. Само да не забравя следващия път.
      А фотошопа :)) ако не е свястна снимката и той е безсилен :)) но наистина вечер стават много размазани. Е, изключвам на хората, които се занимавам сериозно с това и са снабдени с отражатели, лампи, стативи и всичката необходима апаратура.
      Смисъл не търси. Така е записано в книгата, така го "водя на отчет" у дома. Важното е, че е вкусно :)
      Поздрави и хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  4. Пепи, като знам за дроба, изобщо не му мисля на това пиле вкуса :)
    Снимката е толкова апетитна, че сто пъти преглътнах :)
    Поздрави и хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Вярно, Дани :)) добре го знаеш дроба. Имай предвид, че тук карамелизираната кожичка е мноооооого приятна :)) за хапване.
      Хубава вечер и на теб!

      Изтриване
  5. ММ, много добре звучи,ароматно и свежо!Поздрави!

    ОтговорИзтриване
  6. Ооо, Пеп, любимата ми книга. Винаги ми е на една ръка разстояние и все още не съм приготвила и половината дори рецепти.
    Много обичам пържено пиле! Като бях малка мама често пържеше лятото, когато пилетата поотраснеха - ставаше невероятно крехко и вкусно. Години има не съм яла домашно пържено пиле, страх ме е да не забравя вкуса...
    Моите хубавци не обичат много чесън, така че тази "Челамичка" ще си я приготвя само за мен.
    И гарнитурата ти я бива, завижд за шаренките домати.
    Хубава и спокойна вечер!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. ако събере мама семе (поръчала съм) да ти пратя, а?
      Невероятна е книгата, има страхотни попадения в нея; както такива, които ги правим в ежедневието, така и такива, които са характерни за други краища на БГ и дори не сме им чували имената. А има и ястия, които познаваме добре с други имена пък :))
      Хубава и спокойна вечер и на теб!

      Изтриване
  7. Какво и е на снимката! Така апетитно изглежда, че човек да се протегне и да си хапне сладко, сладко :)

    ОтговорИзтриване
  8. Пепчо, как ме подсети :) Пак по твоята рецепта съм го правила. Крайно време беше да го метнеш в блога. Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Забравила бях, че го няма тук, Кате :) Сетих се преди няколко дни, по Петровден, като търсех пилета за публикацията.
      Поздрави и на теб!

      Изтриване
  9. Ужасна си значи...напълни ми се устата от зяпане и премигвам тук като гладно куче...с Ирма сте ми подготвили днес истинско изпитание да дочакам обедното време! :)
    Пепи,не бери грижа за снимката,щом така ми е въздействало пиленцето с тази карамелена коричка,значи си е изпълнила задачата повече от перфектно!Пилешкото изглежда невероятно сочно и ще бъде опитано обезателно!Прегръдки и спорна сряда,мила!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Добре, Роси, успокоих се, щом ти въздейства :)) И ще се радвам, да го направиш и споделиш дали ти се харесва :)) Надявам се вече си успяла с прегледа "на печата" и ще успееш да си починеш :) пък и сряда е, честита!
      Прегръдки и хубава вечер!

      Изтриване
  10. Ще дръпна пилето и само челамичка ще остане от него:):):) Пепчо, дори и вечерни снимките при теб показват големи вкусотии!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. добре, Кате :)) пак нещо ще ми остане.
      Упс, но то всъщност нищо няма останало от това пиле : ))

      Изтриване
  11. Прелестни снимки и още по-прелестно пиле. Чак тук усещам аромата му :)

    ОтговорИзтриване
  12. А,това и на мен ми се харесва! И на Делибозов също! Мерси скъпа!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля :) Няма начин точно това пиле да не го харесваш :)

      Изтриване
  13. Ах Пепи, какво изкушение ни предлагаш само, при това току що се прибрах и съм изморена и гадна и то колко много ако знаеш... Цял ден не съм хапвала нищо и трябваше ли точно на това бижу да попадна? С чиста съвест ще ти призная, че ометох ;) всичко само с очи... Непременно ще опитам рецептата. Благодаря ти, че я сподели!

    :Hugs: Kisses:

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Моля, моля :) аз съм човека за споделеното :)
      Радвам се, че си направила приятна разходка до блога, Вени и си успяла да разтовариш!
      Прегръдка и за теб!

      Изтриване
  14. А, дори и качеството на снимката не е в състоянеи да скрие аромата и невероятни вкус на пилето, Пепи! Прегръдки! ;)

    ОтговорИзтриване
  15. Пепи,много е вкусно това пиле. Тъкмо го приготвих в комбинация от картофено пюре.

    ОтговорИзтриване