Страници

25 юли 2012 г.

Рибно филе с маслено лимонов сос


       Време е да продължа една идея, а именно да довърша серията 10 рибни. Заради появилите се домашни патладжани се наложи временно да  изпратя  водните обитател в забвение. Но има една рибка, която  открих в сайта на Кевин (наречен от  Ели  - Аспарагуса, което свързваме с аспержи естествено, не с цвете).  и  тъй като много ми хареса  маслено-лимоновия  сос с нея,  линка към рецептата трайно отлежаваше в съобщенията ми (да, да, там си пазя разни неща, които са ме впечатлили) ...... има-няма три години. Е, вчера и дойде времето, а след дегустирането -  както за много харесвани, но дълго отлагани рецепти, мигом съжалих, защо толкова дълго я прехвърлях......
       Рибата е филе от тилапия.  Едно, което и преди съм споменавала и продават с надпис  обезледено,  но което наистина след размразяване остава почти същото количество, което е било  и в замразен вид. Т.е. под и над филето няма два пласта лед и не си е изгубила вкуса на риба някъде в ледените бани. Може да бъде всякакво филе, а ако не е много дебело, дори времето за приготвяне ще бъде същото. Е, в другия случай просто ще се увеличи с няколко минути. 



Продукти: 
3 броя  филета ~ 900гр. (или други бели рибни филета)
сол и черен пипер на вкус
1 супена лъжица зехтин
1 супена лъжица масло
150 мл  бяло сухо вино
150 мл пилешки бульон
сока на 1 лимон + още 1/2  лимон
2 супени лъжици каперси (или ситно нарязани 2 кисели краставички)
2 малки люти чушлета - по желание 
2 супени лъжици масло.
1 супена лъжица пресен копър

брашно   (то не е по рецептата, но тъй като оставих повече сос, за да е плътен, овалях парчетата риба в брашното. )

Приготвяне:  
* Филетата се подсушават, посоляват и поръсват с черен пипер.
* Оставят се да починат за 5-6 мин. 
* Маслото и зехтина се загряват в  тиган.
* Рибните филета се овалват в брашното и изтупват от излишното.  
* Запържва до златисто от двете страни - по ~ 2-3 минути от всяка страна и изважда в чиния. 
*  Налива се виното, деглазира се тигана ( 1-2 мин.  къкрене на виното) и прибавят:  пилешкия бульон, лимоновия сок, половината лимон и чушките, нарязани на кръгчета,  и оставя да къкри до редуциране на соса наполовина. 
Връщат се рибните филета в тигана, прибавят се каперсите и  маслото и задушава под капак за 4-5 мин. 
* Сервират се рибата, полята с 2-3 лъжици сос, няколко резена лимон и чушка и поръсва със ситно нарязания копър (който при Кевин е магданоз) 

29 коментара:

  1. Да, изглежда супер! Гледах я и в групата във фейса, прекрасна е!

    ОтговорИзтриване
  2. Пеп, много е апетитно!
    Ама то при Кевин си е така :)
    Хубава вечер!

    ОтговорИзтриване
  3. rien qu'en regardant la photo on a l'eau à la bouche j'adore
    bonne journée

    ОтговорИзтриване
  4. Разкош на квадрат - риба с изумително вкусен сос! Прегръдки, Пепи! :)

    ОтговорИзтриване
  5. Рибката изглежда божествено вкусно! А и онова сорбе от предишната ти публикация, съм му метнала едно око!
    Много усмихнати летни дни мила Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря, Еви :)
      Много усмивки и хубаво лято и на теб!

      Изтриване
  6. Това съчетание на продукти много ми допада! Изглежда толкова апетитно!
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. поздрави и на теб, Тилия :)
      Опитай, когато можеш и се сетиш. Наистина е много сочна рибка така :)

      Изтриване
  7. Е, Пепчо ама като сготвиш, човек пръстите ще си оближе! Толкова вкусно, как го правиш незнам! Страхотна рецепта и още по-страхотно изпълнение! Поздрави!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Мерак му е майката, Кате, така да знаеш :))
      Благодаря ти, поздрави и на теб!

      Изтриване
  8. О. Кевин само отличн рецепти предлага! Много добре изглежда рибката и в твое изпълнение, Пепи! Чудна е, но по мой вкус бих заместила талапията с треска. Голям съм каприз на речните риби :) А соса е много нежен, бих го ползвала и за пилешко.
    Поздрави и усмивки за теб, Пепи!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. но като сандвичите на Кевин никъде няма :))
      Ирма, аз бих го направила с всякакво филе от риба :)) Но ако ще идем заедно да ловим речна, съгласна съм :))
      Много усмихната вечер и на теб! (и дано по-хладна, че да излезе човек навън)

      Изтриване
  9. Оххх преглъщам :), как изглежда само.Поздравления!

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Диде, море имаш, моряк имаш :) желание още повече :) Пробвай рецептата, мисля, че ще ти хареса!

      Изтриване
  10. Тази сос ако знаеш от кога му се каня и аз,бях го харесала при Лидия,но не с риба,и сигурно и аз ще се хапя,че го отлагам вече толкова време.
    Снимките са трепач,Пепи,все по-добри и по-добри!Особено втората!
    На всичкото отгоре се приготвя явно за нула време,така че ето още един коз в полза на рецептата!
    Хубав петък ти желая! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Така е, бързо се приготвя. Изобщо цялата рецепта е бърза.
      Роси, този сос Кевин пише, че го е правил с пиле. Най-сериозно възнамерявам да го направя и аз с пиле.
      А ти не отлагай, при теб поне морето е наблизо, хващай рибата и слагай тигана :))
      Прегръдки, мила!

      Изтриване
  11. Пеп, страхотни снимки и страхотно ястие!
    Соса звучи много вкусно!

    ОтговорИзтриване
  12. Откога му се каня на това ядене! Не го направих 1:1, защото: изполвах сьомгова пъстърва, нарязана на котлети, която изпържих с много, много малко мазнина; лимонът на шайби карамелизирах почти до покафеняване, както прави италианката Лидия в едноименното предаване; после сглобих соса, но поради липса на каперси, сложих кисела краставичка. Чушка нямам и не сложих. Копър - също, но използвах сух естрагон. Получи се нещо много приятно, което търпи импровизации, сосчето би поело и горчица, и чесън...Важна е идеята, за която благодаря на Пепи. АНА

    ОтговорИзтриване
  13. Здравейте! Рецептата звучи страхотно! Мога ли да попитам от къде купувате въпросната риба "обезледена" ?

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Трябва да обърнете внимание на опаковките. НА някои опаковки се пише , че рибата е замразяване във вода, на други е само замразена
      Тази която е замразяванс във вода има по един пръст лед от двете страни и като се размрази, получавате толкова вода колкото и риба, Ако не повече. Когато купувате филета гледайте да не бъдат покрити с този лед - тази риба е обезледена
      Иначе купувам такава от Лидъл и от градските рибни магазини

      Изтриване
  14. Благодаря! Ще го имам предвид при избора на риба за рецептата! :)

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Дано ме разбрахте, през телефона малко трудно ми се получава писането :)
      В крайна сметка ис8кам да кажа, има ли човек възможност - да купува охладена риба.

      Изтриване
  15. Много вкусно се получи с тилапия.
    Благодаря за рецептата, Пепи!
    Поздрави! Мариана

    ОтговорИзтриване
    Отговори
    1. Благодаря за обратната връзка 🤗🥰 да Ви е сладко!

      Изтриване